6 pozitív hatás, amiért érdemes macskát tartani

Tudtad, hogy a macskával való együttélés jót tesz a fizikai és a lelki egészségnek?

Úgy tartják, hogy a macskával élni hosszabb életet jelent. De ezt nem csak azok állítják, akik macskát tartanak és emiatt elfogultak velük szemben, hanem tudományos vizsgálatok is alátámasztják a kijelentést.

A macskák ugyanis, mint bebizonyították, jót tesznek az emberi egészségnek. Amellett, hogy széles körben elismert pszichoterápiás erejük van, ezek az élénk kis lények az ember testi-lelki egészségének javítására is képesek. Az egyes gyógyászati ​​terápiákban használt ultrahangokhoz hasonló hangfrekvenciákat kibocsátó dorombolásuknak köszönhetően javíthatják a vérkeringésünket, az idegrendszerre pedig nyugtató hatást gyakorolnak.

Ha indokot keresel, vagy hosszabb ideje gondolkodsz már azon, hogy legyen-e macskád, akkor most segítünk a döntésben. Azok a kutatások, amelyek az ember és a macska közötti együttélés előnyeit vizsgálták, az alábbi következtetésekre jutottak:

1. Természetes stresszoldók

A macskák stimulálják érzékszerveinket, és befolyásolják az agyat, hogy oxitocint, a jó közérzet hormonját szabadítsák fel. Erre a doromboló rezgésükön és a bundájuk puhaságán keresztül képesek. Egyes tanulmányok szerint ehhez nem is feltétlenül kell megérinteni őket, elég, ha csak rájuk nézünk és azonnal jobban érezzük magunkat. Ha velük vagyunk, akkor sokkal kevesebbet stresszelünk, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és derűsebbek vagyunk.

2. Csökkentik a szívbetegségeket

Valamint a szívroham és a szélütés kockázatát. A Minnesotai Egyetem Stroke Intézetének tanulmánya azt állapította meg, hogy azok, akik nem élnek macskákkal, 30-40%-kal nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusban, mint a macskatulajdonosok. Ennek okaként a macskáknak azt a képességét határozták meg, hogy a dorombolásuk értágító hatású, ami javíthatja a vérkeringést.

3. Csökkentik a vérnyomást

A macskákkal szinte mindig nyugodt hangon, már-már talán kissé gyerekesen beszélnek a gazdáik. Ez bármilyen furcsa, főleg a macskáknak köszönhető, ez pedig nagymértékben befolyásolhatja a vérnyomást. Egy vizsgálat során egy csoport vérnyomását kétszer mérték, először, amikor egyedül voltak, majd másodszorra, amikor a macskájukkal. A macska jelenléte szinte a teljes nyugalmat jelentette, ami az eredmények tükrében egyértelműen mérhető volt.

mit üzen a macskád testbeszéde
Fotó: Linda Raymond/GettyImages

 4. Segítenek jobban aludni

Az ágyon összekuporodó macska a nyugodt alvás szinonimája is lehetne, nem véletlen, hogy nagyon sok esetben egy ilyen képpel illusztrálják a pihenést. Az arizonai Mayo Clinic alvásklinika tanulmánya szerint, a macskatulajdonosok 41%-a mélyebben és tovább alszik macskája társaságában. Az ok ebben az esetben is a dorombolás relaxáló, terápiás erejében keresendő, amit a macska végez, mielőtt elalszik velünk. Ez a nyugalmat sugalló hang olyan erővel hat az emberre, mintha folyamatosan egy mantrát gyakorolna.

5. Jót tesznek a csontjainknak

A karolinai Fauna Research Intézet 45 macskapopuláción végzett vizsgálata megállapította, hogy a macskák dorombolásának hangfrekvenciája 25 és 150 hertz (Hz) között van, azaz ugyanakkora, mint az ultrahang, amelyet az orvostudományban a csontsűrűség növelésére, csont- és izomfájdalmak kezelésére használnak.

6. Erősítik az immunrendszerünket

Egy macska jelenléte jobb működésre serkenti az immunrendszert. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a macskák 50%-kal csökkentik a légúti fertőzések, valamint az atkák, por, állati szőr és fű elleni allergiák kialakulásának kockázatát gyermekeknél, ezáltal erősebbé és egészségesebbé teszik őket. A titkuk ebben az esetben a nyálukban rejlik, amely bizonyos fehérjéket tartalmaz, amelyek akkor kerülnek a levegőbe, amikor megnyalják a bundájukat, hogy megtisztuljanak, ezzel pedig segítik az ember védekezését is.

Forrás: mayoclinic.org
Nyitókép: martin-dm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: