6 egészségügyi probléma, ami fájdalmassá teheti a szexet

A kellemetlen érzés sosem jó jel

A meghitt és bensőséges pillanatot nem jó, ha megakasztja holmi hirtelen fellépő kellemetlen érzés. Ráadásul a fájdalom akár komoly betegségre is utalhat, amit fontos minél hamarabb orvosolni!

Ha gyakran tapasztalsz fájdalmat együttlét közben, akkor előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. A tünetek felbukkanása után fordulj minél hamarabb nőgyógyászhoz, ugyanis a legtöbb esetben könnyen kezelhető ez a kellemetlenség. A Livestrong összegyűjtött 6 olyan betegséget, ami okozhat ilyen problémát:

Húgyúti fertőzés

Mivel a húgycső és a húgyhólyag közvetlenül a vaginád közelében helyezkedik el, elkerülhetetlen, hogy húgyúti fertőzés esetén fájdalmat tapasztalj szex közben. Ilyenkor amellett, hogy a háziorvosodhoz fordulsz segítségért, növeld a folyadékbevitelt és fogyassz naponta kétszer tőzegáfonya kapszulát.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzés a hüvelynyílás körül viszkető és égető érzést okoz, így nem meglepő, hogy amennyiben fennáll a probléma, az együttlét is fájdalommal jár. Mivel a terület ilyenkor rendkívül érzékeny, mindenképp várjatok a szexszel, amíg teljesen meggyógyulsz. A gyógyulási folyamatot egyébként napi kétszeri 600 mg bórsavkúp felhelyezése gyorsíthatja.

Vulvaris vestibulitis

A betegség a hüvelybemenet hátsó részének túlérzékenysége. Tünetei a terület kipirosodása, valamint a vizelés és a szex közbeni égető érzés. Mivel kialakulásának okai ismeretlenek, ezért nehezebb önállóan orvosolnod, mindenképp keress fel egy szakembert.

PCOS

A petefészekciszták fájdalmat okozhatnak medencetájékon, ami szex közben is érezhető, különösen a hüvely belsejében. A PCOS esetében a szakértők komoly életmódváltást javasolnak. A betegség sajnos még nem gyógyítható, csupán kezelhetőek a tünetek. A PCOS kísérő betegsége az inzulinrezisztencia.

Endometriózis

Egy olyan krónikus állapot, amely során a méhet bélelő szövettípus – az endometrium – a méhen kívül, a medence szerveibe (leggyakrabban a petevezetőbe, a petefészek falába vagy a kismedencét bélelő szövetekbe) ágyazódik be. A betegség minden menstruációs ciklusban gyulladást és kisebesedést okoz. Kezelése a tünetek súlyosságától függ – előfordul, hogy sebészeti beavatkozásra van szükség.

Miómák

A mióma a méh jóindulatú kinövése, amely esetenként túl nagyra nő. Ilyenkor fájdalom és égető érzés jelentkezhet az aktus során. A miómát műtéttel vagy radiológiai beavatkozással tudják eltávolítani a szervezetedből.

Mindegy, mi okozza a fájdalmat, megszabadulhatsz tőle, ha időben orvoshoz fordulsz. Beszélj a nőgyógyászoddal arról, mi a teendő, hogy mihamarabb a gyógyulás útjára léphess!

Nyitókép: NATNN/Shutterstock

Forrás: Livestrong

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: