6 romantikus film, amiben jobb, ha nem keresel párkapcsolati tanácsokat

Belegondoltál már abba, hogy milyen üzenet rejtőzik a kedvenc szerelmi történeted mögött?

Bár jobban szeretem az elgondolkodtató drámákat, vagy thrillereket – nem fogok hazudni, elég sok romkomot láttam már. Sőt, van olyan, amit akárhányszor meg tudnék nézni, mert másfél-két órára tökéletesen kikapcsol, és szórakoztat. Viszont akármennyire is szeretjük ezeket a filmeket, semmiképpen sem szabad komolyan venni őket, nem véletlenül mondják, hogy az emberek hajlamosak miattuk túl nagy elvárásokat támasztani a kapcsolatuk felé.

Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy ezek a romantikus filmek normálisnak, akár aranyosan esetlen próbálkozásnak állíthatnak be olyan viselkedéseket, amelyeket nem szabadna éltetni: manipulálás, megcsalás, a másik utáni nyomozás – ugye mennyi ilyen sztorit láttál már romkomokban? Sőt, a forgatókönyvírók gyakran a kitartó hősszerelmes álarca mögé bújtatják azt, aki nem fogadja el, hogy valaki elutasította.

Az egyik legjobb példa erre egyébként a Netflix „You” című sorozata, amiben a főhős Joe Goldberg (azaz Penn Badgley) annyira megszállottja lett egy lánynak, hogy feltörte a közösségi oldalait, követte, és még a gyilkosságtól sem riadt vissza, hogy megszerezze – a nézők mégis arról írtak, mennyire szurkolnak a szerelmükért – ezt még a Netflix sem hagyta szó nélkül.

Azonban a jóval kevésbé véres szerelmi történetekből sem érdemes megfogadni egyetlen párkapcsolati tanácsot sem:

Igazából szerelem

Ugye szerinted is ez a filmtörténelem egyik legkedvesebb karácsonyi-romkomja? Pedig ha jobban megnézed, a sztori tele van munkahelyi szexuális zaklatással: Natalie-vel például nemcsak a brit miniszterelnök flörtöl, hanem az Amerikai Egyesült Államok elnöke is ráhajt – azaz visszaél a hatalmával, de Harry és Jamie is az egyik alkalmazottjával kezd ki. Aurélia molettebb testvérét fánkzabálónak csúfolják az alkata miatt, és viccet csinálnak abból, hogyan is merülhetne fel, hogy valaki őt akarja feleségül venni, nem pedig a vékonyabb tesót. Aztán ott van Mark, aki titokban szerelmes a legjobb barátja feleségébe, de azért szerelmet vall Julietnek, és megkéri, hogy ezt ne árulja el a férjének. A lány pedig az elhíresült táblás jelenet után utánaszalad és kedvességből (sajnálatból?) megcsókolja…

Grease

Sandy fekete szettje a film végén a mai napig népszerű Halloween-szett, de gondolj csak bele! A lány totálisan megváltoztatta a külsejét (ráadásul a személyisége sem maradt a régi) egy olyan pasi miatt, aki abszolút nem bánt vele jól – ráadásul Danny nem is nagyon aggódott azért, hogy megjavuljon szerelme kedvéért.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?

Adott egy újságírónő, Andie, aki összejön Bennel csak azért, hogy minél hamarabb el is taszítsa magától a „tipikus női hibákkal” – ezzel pedig a film azt az elképzelést élteti, hogy egy kapcsolatban a nők tapadósak, túlérzékenyek, birtoklásmániások, a pasik pedig nem tudják kezelni őket.

Szerelmünk lapjai

Emlékszel, amikor Noah az egyik jelenetben azzal „fenyegeti” Allie-t, hogy megöli magát, ha nem megy el vele egy randira? Ez igazából elég manipulatív lépés, nem?

Hirtelen 30

Oké, hogy Matty és Jenna egymásra találásért drukkolunk, de ettől még nem szabad elmennünk amellett, hogy a srác megcsalja a menyasszonyát a gyermekkori szerelmével…

A csajok háborúja

Liv és Emma gyermekkoruk óta a legjobb barátnők, ráadásul egyszerre lesznek menyasszonyok is. A gond csak az, hogy mindketten ugyanott szeretnék tartani az esküvőjüket, ahol már csak egyetlen időpont szabad – így egymás ellen fordulnak, és próbálják tönkretenni a másik nagy napját, miközben a vőlegényükről szinte szót sem ejtenek. Tulajdonképpen olyan nőkről szól a film, akik képesek lennének megszakítani a barátságukat is az esküvő miatt, ráadásul ez az egyetlen álmuk az életben. Nem túl szerencsés üzenet…

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: