6 spórolási trükk, amit az édesanyámtól tanultam

Mielőtt megveszed életed göncét, gondolj a következő dolgokra

Ha meglátok egy csinos ruhát vagy elrabolja a szívemet a világ legszebb párnája, akkor mindig az anyukám gondolok. Ő tanította meg nekem azokat a pénzügyi trükköket, amelyeket betartva sokkal tudatosabban kezelem a pénzem és még új cipőre is futja.

„A pénz hajtja a Föld kerekét.” – ez volt a nulladik dolog, amit az édesanyámtól tanultam a pénzről. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen bölcsesség, amit ebben a témában mondott:

1. Nincs dúsgazdag herceg fehér lovon

Például nagyon korán megértette velem, hogy ne várjak a gazdag hercegre, aki minden gondomat megoldja. Persze, majdnem minden nőnek jólesik, ha figyelmességből meghívják mondjuk egy kávéra, viszont nincs annál jobb és szabadabb érzés, ha valaki a saját költekezéseit tudja anyagilag finanszírozni. Hasznos tanács volt, amikor azt mondta, tanuljak meg a bevételeimmel gazdálkodni, hallgattam rá, így történt, hogy az első fizetésemmel a zsebemben nem a boltba szaladtam, hanem az Excel elé ültem le és pénzügyi táblázatot készítettem az adott hónapra. Ha te is szeretnéd jobban átlátni a pénzügyeidet, akkor az 1Money nevű alkalmazást mindenképpen töltsd le a telefonodra. Az applikációba felviheted az új tranzakcióidat, és azt is láthatod, hogy havi szinten mire költöd a legtöbbet.

2. Spórolj, kislányom!

Kinek nem volt malacperselye gyerekkorában? Nekem nem is akármilyen rózsaszín malac üldögélt az íróasztalomon, amit természetesen édesanyámtól kaptam. Emlékszem, amikor már több pénz nem fért bele, egy kalapáccsal összetörtem és boldogan figyeltem a tartalmát. Onnantól kezdve nem volt megállás és folyamatosan félreraktam néhány forintot. Bár, mostanában nem malacos perselybe gyűjtögetek, de igyekszem spórolni, hiszen megtanultam, hogy bármikor jöhet egy váratlan kiadás, amit valahogyan ki kell fizetnem. Ha te is szeretnél félre tenni, akkor kezd az apróbb dolgokkal. Amikor feltennél egy arcpakolást, akkor ne egy méregdrága bolti kencét vegyél meg, hanem készíts sajátot. Amikor a kasszánál állsz, akkor az utolsó pillanatban ne hagyd, hogy a finomságok elcsábítsanak. Ha tudatosabban figyelsz, akkor a pénztárcád is meghálálja.

3. Ne dőlj be a kedvezményeknek!

Te is tudod, milyen érzés, amikor akciós áron szerezhetsz meg valamit? Én ilyenkor mindig nagyon büszke vagyok magamra, mintha egy zsákmánnyal térnék vissza a kimerítő vadászatból. Ennek ellenére az akciókkal vigyázni kell, mert könnyen abba a hibába eshetünk, hogy minden pénzünket feláldozzuk a kedvezmények oltárán. Sajnos, így esett meg, hogy nem kevés összeget elköltöttem a kedvenc üzletemben olyan leárazott dolgokra, amelyekre igazából nem is volt szükségem. Ne lepődj meg, ha hasonló veled is előfordul, hiszen az 50-70 százalékos akcióknak pont az a lényege, hogy becsalogassa a vásárolókat az üzletekbe arra ösztönözve őket, hogy most megéri az áhított pulcsit és még öt másik ruhát kedvezményes áron beszerezni. A nemzetközi felmérések szerint az ilyenkor vásárolt termékek több mint ötven százalékát eredetileg nem is akartuk megvenni.

4. Az érzelmi alapú vásárlás sosem kifizetődő

Nem tudom elmondani nektek, hogy mennyire fájt, amikor nem vettem meg egy gyönyörű szép, kézzel hímzett párnahuzatot. Miért nem kaparintottam meg? Mert az érzelmi alapon történő vásárlás csak káoszhoz vezethet. Gondolj csak bele, ha azonnal megvennénk magunknak mindent, mert tetszik, akkor nagyon hamar eltapsolnánk a fizetésünket. Ezért én igyekszem tudatosan költekezni és a lehető leggyorsabban átszaladni a ruha és lakberendezési részlegeken. De nem mindig sikerül csukott szemmel közlekedni az üzletekben, és olykor megakad a szemem pár hívogató darabon. Ebben az esetben mindig felteszem magamnak a kérdést: valóban szükségem van erre? Hidd el, nincsen annál kijózanítóbb, amikor őszintén bevallod magadnak, hogy nincsen.

5. Nem ciki turkálóba járni

Gyerekként sokszor jártunk különböző turkálókba, ahol mindig szuper cuccokra leltünk. Akkor megtanultam, hogy a használt ruhák gazdaságosabbak és ugyanúgy lehet találni igazi kincseket. Nem egy márkás ruhámat szereztem be pár száz forintért, amiért mások egy vagyont költhettek. Arról nem is beszélve, hogy 10.000 forintért az egész őszi ruhatáradat felfrissítheted. A jó hír, hogy nem kell elcammognod a legközelebbi turiba, mert nem egy online platform áll rendelkezésedre, ahol kedvedre válogathatsz az olcsóbb kínálat közül. Én egy ideig rendszeres használója voltam a gardróbcsere nevű oldalnak, ami a használt ruha vásárlásra és eladásra jött létre. Nagyon szerettem, mert nemcsak a régi ruháimtól szabadultam meg, de még pénzt is kerestem vele. Ha ezzel sem győztelek meg és még mindig ódzkodsz idegenek használt gönceitől, megéri körülnézni az anyukád vagy a nagymamád szekrényében is, mert ott is örök darabokra bukkanhatsz.

6. Megéri néha a drágább, de jobb minőségű dolgokra is költeni

A turkálók mellett, azért anya is vásárol magának és nekünk is drágább holmikat. Mindig azt mondja, hogy a jó minőségű, több évig használható darabokra megéri nagyobb összeget kiadni. Általában cipőfronton engedékenyebb, és ezt a jó szokását én is ellestem tőle. Nincsen sok lábbelim, de mindegyik évek óta hű társam, ezzel pedig meghálálják a picit borsosabb árukat. A kedvencem az a saru volt, ami hat – nem viccelek – hat nyarat húzott le mellettem.

Nyitókép: Sofie Delauw/Cultura/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: