A nyár nem csak az extrovertáltaké: 6 tevékenység, amit akkor is élvezni fogsz, ha kerülnéd a tömeget

A tökéletes nyárról más elképzelése van egy extrovertáltnak, mint egy introvertáltnak. Míg előbbi három hónapnyi szórakozást lát, addig az utóbbi leginkább egy lakatlan szigeten olvasgatna. Ám az alábbi programokkal számukra is élmény lehet a nyár.

Azt is mondhatnánk, hogy a nyár kifejezetten az extrovertáltak (a külvilág felé nyitott, társaságkedvelő emberek) számára kedvez, hiszen mi sem teszi őket boldogabbá, mint az, ha egyik élmény a másikat követi. Imádnak fejest ugrani az ismeretlenbe és az önfeledt szórakozás és társasági élet se áll messze tőlük. Ezzel szemben a nyári időszak az introvertáltak (befelé fordulók) számára megterhelő lehet. Míg télen a társadalom elnézőbb a kandalló előtt heverésző emberekkel, addig a meleg idő beköszöntével már sértésnek minősül, ha nem vesszük ki a részünket a programokból. A legtöbb nyári tevékenység elé azonban odatehetnénk a zsúfolt jelzőt: koncertek, strandok, vidámparkok mind hemzsegnek az emberektől. Ez enyhén szólva is túl sok inger egy introvertált számára. Ha pedig nem tudnak (vagy nem akarnak) megfelelni az elvárásoknak és nemet mondanak, hamar az ünneprontó szerepébe kerülhetnek. Pedig a befelé fordulóknak továbbra is szükségük van egyedüllétre, akár süt a nap, akár nem. Mutatunk néhány programot és ötletet, amikkel a nyár introvertált-baráttá tehető.

1. Menj vízpartra a reggeli órákban

A tömött strandok, az óbégató gyerekek és a hangzavar egyáltalán nem kecsegtető egy introvertált számára. Ennélfogva a legjobb, ha nem a felkapott fürdőhelyek felé vesszük az irányt, hanem a természetben keresünk olyan helyet, ahol csendben élvezhetjük a víz csobogását. Ha elkerülnénk a tömeget, a reggeli órák tökéletesek egy mártózásra, miközben a gondolatainkba merülve élvezhetjük a nap első sugarait. Egy SUP-ra vagy kajakra pattanva pedig nyugalomban himbálózhatunk a víz felszínén. Később egy jó könyv társaságában az árnyékban pihenhetünk, így a komfort zónánkat sem hagyjuk el, de mégis megvan a kimozdulás élménye.

2. Kertészkedj

kertészkedés kert növények
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images

A kertészkedés által nemcsak magunkhoz, hanem a földhöz is kapcsolódhatunk. Szórakoztató és hasznos módja ez a feltöltődésnek. A szabad levegőn töltött idő pedig jót tesz a szervezetünknek is. 30 perc kertészkedés alatt annyi kalóriát égethetünk, mint ugyanennyi sétával. A friss, saját termesztésű gyümölcsök és zöldségek pedig biztosan büszkeséggel töltenek el, amint az asztalra kerülnek. Ráadásul nem csupán egyedül lehet jó program a kertészkedés, de akár barátokkal vagy a családdal közösen is.

3. Egész napos programok helyett határhúzás

A határhúzás fontos képesség, amit minden introvertáltnak el kell sajátítani. Az egész napos programok iszonyatosan megterhelők és ahelyett, hogy feltöltenének, csak leszívják az energiáinkat. Ha nem szeretnél lemondani egy meghívást például egy grillpartira, de azt sem szeretnéd, hogy estére totálisan kimerülj, akkor csak egy bizonyos szakaszán vegyél részt az eseménynek. Segítenél a szervezésben, de később inkább elvonulnál, amikor a buli eléri a csúcspontját? Vagy szívesebben érkeznél később, amikor a hangulat már kezd lehűlni? Bármelyik legyen, ne érezz bűntudatot, ha nem veszel részt elejétől a végéig egy programon.

4. Túrázás = csend és természet

erdő, túra, kirándulás, természet
Fotó: Bartek Szewczyk/ Getty Images

A túrázás egy olyan klasszikus nyári program, amit az introvertáltak is élvezni fognak. A gyönyörű tájak, a csend és a természet közelsége biztosan levesz a lábadról. Minél kevésbé zsúfolt és zajos egy helyszín, annál jobb. Indulj el egy kicsit messzebbre, kevésbé népszerű túraútvonalakon. A kitaposott ösvényen túl várnak az igazi kalandok és itt elvonulhatsz kedvedre a világ zaja elől.

5. Utazás másként

Ugyanez igaz az utazásra is. Minél inkább eltávolodunk a népszerű turistalátványosságoktól, annál kevesebb emberrel találkozunk, így felfedezhetjük a természet érintetlen szépségeit. A legtöbb nyaralás arról szól, hogy versenyt futunk az idővel, hogy minden látványosságra sort kerítsünk. A rohanás, a szűkös terek, a rengeteg turista könnyen elronthatja az introvertáltak kedvét és pecsétet nyomhat az egész utazásra. Könnyedén elkerülhetjük a felesleges stresszt, ha eleve olyan úticélt választunk, ami kevésbé felkapott. Így a helyi embereken keresztül megismerhetjük mélyebben a kultúrát és olyan gyöngyszemekre bukkanunk, ami egy extrovertált figyelmét elkerüli.

6. Tábortűz

A ropogó tűz hangja, a meghitt hangulat és mély beszélgetések minden tábortűz melletti kikapcsolódás elengedhetetlen összetevői. Introvertáltként egy maréknyi fontos emberrel való kapcsolódás és minőségi együtt töltött idő fontosabb lehet, mint egy átbulizott éjszaka vagy néhány vad kaland. A tábortűz kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy kényelmes körülmények között szocializálódj és élvezd a nyáresték utánozhatatlan hangulatát.

Nyitókép: Friend of Mars/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: