6 tipp a szemünk egészségéért, ősi gyakorlatok modern köntösben

A szemjóga, ami egy új wellnesstrend, valójában olyan régi, mint maga a jóga. A tapasztalatokra épülő gyakorlatsorról a tudósok nemrég felfedezték, hogy számos előnnyel jár.

A szemjóga biztonságosabb és kényelmesebb bármelyik mozgásformánál. Rendkívül előnyös gyakorlat, ami jól kombinálható a nyak mozgatásával is, és még az ágyból sem kell kikelni hozzá. Mindez azok számára lehet különösen hasznos, akik ülőmunkát végeznek. A szemek rendszeres edzésével a gerinc felső, nyaki izmait is aktiválhatjuk, és kiküszöbölhetjük az otthoni munkavégzés fizikai terhelésének tüneteit, valamint a fej- és a nyakfájdalmat. Ha sokáig ülünk az íróasztalnál vagy hosszú ideig bámuljuk a képernyőt, akkor korlátozzuk a szemmozgás tartományát. Ennek következtében izomterhelés alakul ki a nyakban, ami végül egy kibillent egyensúlyi állapothoz vezet.

Az alábbi gyakorlatok végezhetők együtt és külön is. Azonban fontos megjegyezni, hogy eleinte, a szem számára ismeretlen mozdulatok, szédülést okozhatnak.

1. Szemforgatás

Ülj egyenes háttal, és miközben a gerinced és a fejed mozdulatlan marad, nézz vízszintesen balra, és fókuszálj a periférián található tárgyakra. Ezután lassan mozgasd a szemedet az óramutató járásával megegyező irányba, körkörös mozdulattal, háromszor. Ismételd meg a gyakorlatot az ellenkező irányba is. Végül hunyd be a szemed néhány pillanatra, és engedd, hogy ellazuljon.

2. Fókuszálás

Tartsd az egyik karodat egyenesen magad elé, hüvelykujjal felfelé. Összpontosíts az ujjadra, és lassan mozgasd azt az orrod felé addig, amíg el nem veszíted a fókuszt. Helyezd a karodat a kiinduló pozícióba, és ismételd meg a gyakorlatot tízszer.

3. Közel és távol

Keress két fókuszpontot. Az egyiket távol, az ablakon túl, a másikat pedig sokkal közelebb hozzád. Koncentrálj a távoli pontra, néhány mélyebb levegővétel erejéig, majd vidd a tekintetedet a közelebbi pontra. Várj, amíg a szemed a közelebbi tárgyra fókuszál, és néhány levegővétel után ismét koncentrálj a távolabbi pontra. Ismételd meg a gyakorlatot tízszer.

4. Pislogj!

Nyisd tágra a szemed, majd pislogj gyorsan tízszer. Hunyd be a szemed, és vegyél öt mély lélegzetet. Ezt a gyakorlatot ismételd meg ötször egymás után.

5. Használd a tenyereid!

Ez a technika a tibeti jógik ősi gyakorlata. A szemünknek sötétre van szüksége ahhoz, hogy a villódzó fények okozta megterhelés után regenerálódjon. Hunyd be a szemed, és a dörzsöléssel felmelegített tenyereidet helyezd lazán a szemeid elé. Ebben a sötétségben érzékelhetsz fényvillanásokat, amik a látóideg irritációjából és túlterheltségéből fakadnak. Amint a szemed megnyugszik, és megszűnnek ezek a villanások, vedd el a kezed az arcod elől, és fokozatosan nyisd ki a szemedet, hogy alkalmazkodni tudjon a fényhez.

6. Koncentrálj az orrhegyedre!

Helyezd magad kényelembe, ülj egyenes háttal, lazítsd el a vállaidat, és tedd a tenyereidet felfelé fordítva az öledbe. Vidd a tekintetedet az orrod hegyére anélkül, hogy megfeszítenéd a szemizmaidat vagy bármiféle kellemetlenséget éreznél. Ismételd ezt a gyakorlatot addig, amíg a szemed el nem lazul teljesen.

A szemjógába lassan és nyugodtan kezdjünk bele, és haladjunk a saját tempónkban. Kellő gyakorlással megszűnnek a kezdeti kellemetlen érzések, a szemmozgás pedig csökkenteni fogja a szem fáradtságát, és javulni fog a testtartás és a figyelem is.

Nyitókép: Manana Kvernadze / EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: