6 tipp, így varázsolj dán életérzést a munkahelyedre (is)

Boldogság receptre? Sajnos, ez nem létezik, viszont a hygge szellemiségét bármikor magadévá teheted. Sőt, a dán életstílus az irodai életben is jól jöhet, ha szeretnél meghitt környeztet teremteni magad körül.

Ha eddig azt gondoltad, hogy a hygge (dán eredetű szó, jelentése jóllét) csak egy egyszerű hóbort, akkor tévedtél. A dánok életszemlélete sokkal többről szól, mint meleg paplanokról és a forró csokiról. Kutatásokkal is bizonyították a pszichológiai és fizikális előnyeit. Elterjedt állítás, hogy Dániában élnek a legboldogabb emberek a Földön, nem csoda, hiszen nemzeti kincsük, a hygge számukra legalább annyira a hétköznapok része, mint nálunk Erős Pistával enni a húslevest. Hidd el, neked is megéri elsajátítani a dánok módszerét, ha beiktatod az életedbe, csökkentheted a stresszt és a szorongást, ráadásul abban is segít, hogy pozitívabban állj a feladatokhoz. Sőt, mivel kevesebb stresszhormon (kortizol) szabadul fel a szervezetedben, az alvásminőséged is javulhat. Továbbá az érzelmi biztonság szociálisan nyitottabbá tehet, ezért szívesebben alakítasz ki kapcsolatot másokkal. A jó hír, hogy nem kell egészen Dániáig repülnöd a boldogságért, mivel néhány egyszerű trükkel te is elmerülhetsz a hygge életérzésben. Kezdd mindjárt a munkahelyi környezeted átalakításával!

1. Szervezz brunchot a kollégáiddal

Fotó: woohoomag/Instagram

Teremts hyggeling pillanatokat! Bizony, a dánoknak van egy külön szavuk azokra az élményekre – legyen szó egy kellemes baráti beszélgetésről vagy egy finom kávé elfogyasztásáról – ami meghitt érzéssel tölti el őket. A munkahelyi életet is feldobhatod programokkal, például egy közös bruncholással, amikor hátrahagyjátok a munkát, élvezitek a finom ételeket és beszélgettek egy jót egymással. Szigorúan nem a munkáról!

2. Hozd el az otthon melegét

Fotó: ajaysunny__/Instagram

Most, hogy a nappalok egyre rövidebbek és az irodát egyedül a neon lámpák fénye világítja be, fektess nagyobb hangsúlyt a hangulatvilágításra. Én is igyekszem az asztalomat a lehető leghyggeligebbé varázsolni. A megfelelő világítás a dán életstílus alapja, ezért egy-egy szójagyertyával, meleg fényű lámpával máris otthonos hatást kelthetsz. Az egyik kedvenc módszerem, a befőttesüvegbe helyezett fényfüzér, ami csodaszép, nem mellesleg segít ráhangolódni a karácsonyi időszakra.

3. Szabd személyre az asztalod

Fotó: fatimapanka/Instagram

Ha teheted, akkor néhány családi fotóval, vagy neked tetsző képpel is személyre szabhatod az asztalod környékét. Egyrészt a személyes tárgyak komfortosabbá tehetik a munkahelyi környezetet, másrészt egy stresszesebb szituációban segíthetnek lenyugodni. Amikor feszült vagyok, és ránézek az asztalomon lévő idézetes képre, mintha új erőre kapnék a pozitív üzenettől.

4. Párnákat mindenhova

Fotó: myprettylittleoffice/Instagram

Egy puha takaróval vagy párnával fokozhatod a munkahelyi kényelmet. Természetesen nem arra gondolok, hogy ágyazz meg magadnak, és két megbeszélés között szundikálj egy kicsit, de a kényelmes környezet jó hatással lehet a teljesítményedre. Ha már a laptop előtt kell görnyedned, akkor tedd a lehető legkomfortosabban.

5. Keresd a nyugalmat árasztó színeket

Fotó: jellyspace.co/Instagram

Ha körbebarikádozod magad mindenféle földi jóval, a tárgyak színére kiemelten figyelj! Kerüld a vibráló, élénk tónusokat, inkább válassz a pasztelles árnyalatok közül, ugyanis a semleges színek használata segíthet lecsendesíteni a cikázó gondolataidat. Én sem értem, de van valami különösen megnyugtató az asztalom lévő pasztell rózsaszínű mécsesemben.

6. Hozd közelebb a természetet

Fotó: oddfellowsandco/Instagram

A hygge egy fontos alapja, hogy megéld a természet közelségét. Nincs is annál hyggelingebb, amikor túrázunk vagy teszünk egy nagy sétát a kedvenc parkunkban. Erre a meghitt állapotra épül az erdőfürdőzés is, ami egy stresszcsökkentő terápia. Sajnos, napközben nincs lehetőségünk arra, hogy a két órás prezentáció előtt bóklásszunk a közeli erdőben, viszont az irodába is becsempészhetjük a természetet.

Nyitókép: lovable_home/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: