Az Amerikában méltán népszerű mogyoróvajat mi is nagyon imádjuk. Éppen ezért hoztunk is néhány gyors és egyszerű receptet, amivel feldobhatod az étkezéseidet!
A mogyoróvaj finom, tápláló, rengeteg energiát ad, ezért könnyű megszeretni. Akár az édes, akár a sós változat mellett tennéd le a voksod, mindkettő szuper választás. A magvaknak ráadásul alacsony a szénhidráttartalma, de nézd meg a csomagolást és válassz olyan mogyoróvajat, ami nincs tele cukorral vagy mesterséges szirupokkal. A legjobb, ha elkészíted a saját változatodat otthon. A földimogyoró tele van értékes, egészséges zsiradékkal és segíthet szabályozni a vércukorszinted, amennyiben tényleg legalább 90%-ban magból készült terméket csipegetsz. A dietetikusok szerint 30 gramm/nap mennyiségig – azaz nagyjából fél evőkanálig – egy szuper-egészséges nassról beszélhetünk! Ne csak kenyérre vagy kalácsra kend, dobd fel vele a tízóraid vagy az uzsonnád.
1. Zabkása felturbózva
Főzz meg egy adag zabkását tejben vagy vízben (a zabot érdemes hőkezelni – felfőzni a jobb emészthetőség kedvéért), tegyél hozzá ízlés szerint magokat, amikor kihűlt keverj hozzá görög joghurtot. A legjobb állagot akkor kapod, ha azonos mennyiséget teszel a zabból, a tejből és a joghurtból. Hagyd állni éjszakára! Reggel tegyél hozzá egy kanálnyi mogyoróvajat. Kész is a szuper, fehérjedús reggeli!
2. Kókuszgolyó másképp
Kedvenc összetevőnkhöz az aprítógépben adagolj egy kevés kakaót, kókuszreszeléket és néhány datolyát. Gyúrj a masszából kisebb golyókat és forgasd meg őket kókuszreszelékben. Máris kész az isteni nasi! Vagy vesd be a kis energiagolyókat az irodában délután három körül, hogy átlendülj a holtponton!
3. Energetizáló shake edzéshez
Tegyél a turmix vagy smoothie-készítő gépbe egy kevés tejet, fagyasztott cseresznyét vagy meggyet, kakaót, fél evőkanál mogyoróvajat és egy banánt. Voilà, kész is a bombasztikus shake! Ízlés szerint öntsd hozzá még egy kis tejet, ha kevésbé sűrűn szereted.
4. Ízek és állagok tökéletes kombinációja
Garantáltan ez lesz a kedvenc reggelid! Végy egy szelet kovászos kenyeret, pirítsd meg és kend meg mogyoróvajjal, majd halmozz rá egy kevés ricottát és csurgass rá egy kis mézet! A méz édessége az enyhén sós mogyoróval, a kovászos kenyér enyhén savanykás aromája és a ricotta krémessége csodálatos együtt. Ez az igazán fehérjedús reggeli sokáig ellát energiával.
5. Házi fagyi
Fagyasztott banánt, mogyoróvajat, mézet és natúr joghurtot keverj össze egy kevés natúr pörkölt földimogyoróval. Máris kész az egészséges nyalánkság! Akár az esti sorozat mellé is bevetheted.
6. Snack falatkák mogyoróvajas mázzal
Zabos-kakaós falatkák fényes mogyoróvaj mázzal a tetején! Így csináld:
Hozzávalók 24 falatkához:
- 6 evőkanálnyi kókuszolaj (halmozd kanalanként külön)
- 6 evőkanálnyi mogyoróvaj (halmozd kanalanként külön)
- 5 evőkanálnyi juharszirup vagy méz (halmozd kanalanként külön)
- 4 evőkanál nem cukrozott, natúr holland kakaópor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- egy csipet só
- 1 bögrényi zabpehely
Elkészítés:
Béleld ki a mini muffinformákat bonbonos papírral. Ezután készítsd el a falatkákat: egy kis edényben, alacsony hőfokon dolgozz össze 5 evőkanál kókuszzsírt, 2 evőkanál mogyoróvajat és 4 evőkanál mézet/juharszirupot, a kakaóport és a vaníliakivonatot a csipet sóval, amíg teljesen egyenletes nem lesz, majd vedd le a tűzről és add hozzá a zabpelyhet! A keverékből tegyél körülbelül 2 teáskanálnyit a formák aljára, és tedd őket a fagyasztóba, amíg a mázat elkészíted. A mázhoz alacsony hőfokon melegíts össze egy serpenyőben 1 evőkanál kókuszzsírt, 4 evőkanál mogyoróvajat és egy evőkanál mézet/juharszirupot amíg homogén állagúvá válik. Vedd ki a mélyhűtőből a formát és halmozd a mázat a tetejére, majd tedd vissza az egészet a fagyasztóba körülbelül 15 percre, vagy amíg meg nem szilárdul.
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Ínycsiklandó utóvacsora: csicseriborsó snack
- A kerti parti sztárjai – 4 izgalmas mártogatós a nyárra
- Ez még nem a mennyország, csak majdnem – Sós karamellás brownie-keksz recept