7 árulkodó jellemvonás, ami a legtöbb intelligens emberről elmondható

Az intelligencia az új fekete

Kutatásokkal bizonyították, hogy az intelligens emberek jellemvonásai szoros kapcsolatban állnak az IQ-szintjükkel. 7 árulkodó tulajdonságot gyűjtöttünk össze, ami a legtöbbjüket jól jellemzi.

Gondoltad volna, hogy a legtöbb ember nem is tudja magáról, hogy mennyire intelligens? Sokan azt hiszik, hogy ehhez a tulajdonsághoz kívülről kell tudni az összes fontos történelmi esemény évszámát vagy a legbonyolultabb matematikai képletekkel is meg kell tudni birkózni. Valójában a magas intelligenciaszint ennél jóval több tényezőből tevődik össze – a tudáson kívül nagyon fontos például a szociális és az érzelmi intelligencia is. Ennek megállapításához pedig nem kell különböző IQ-tesztek elvégzésével bajlódnunk.

Különböző kutatások során fény derült arra, hogy a magas intelligenciaszinttel rendelkező embereknél rengeteg hasonló tulajdonság felfedezhető. Ilyen például az alkalmazkodóképesség, az empátia vagy a kíváncsiság. Sőt, azt is bebizonyították, hogy az okos emberek többsége szereti egyedül eltölteni az idejét. Ez persze nem azt jelenti, hogy a társaságkedvelő, extrovertált személyek nem lehetnek intelligensek. Lehet, hogy bennük más jellemvonások árulkodnak arról, hogy nekik sem káposztalé van a fejükben.

Nem sorolnád magad az intelligens emberek csoportjába? Pedig, ha ezeknek az ismérveknek a legtöbbje igaz rád, akkor igenis az ő csoportjukba tartozol!

1. Empatikus vagy

A magas IQ és a magas érzelmi intelligencia között nagyon szoros kötelék áll. Ismerős, amikor valaki csak mondja a magáét és nem hajlandó más szemszögből megközelíteni a dolgokat? Amellett, hogy ez egy nem túl szimpatikus jellemvonás, még a személy műveltségről is sokat elárulhat. Azok, akik könnyedén együtt tudnak érezni más emberekkel, ezzel megérteni és elfogadni az ő véleményüket (még ha nem is értenek egyet azzal) nagy valószínűséggel sorolhatók az okos emberek közé. Gyakran hallgatsz az eszed helyett a szívedre? Akkor ezt a tulajdonságot ki is pipálhatod.

2. Érdekel, mi történik a nagyvilágban

Nem véletlen feltételezik valakiről, aki sokat olvas azt, hogy jól vág az esze. Hiszen akik előszeretettel vetik bele magukat egy regénybe, egy novellába vagy akár egy online cikkbe, azokról elmondható, hogy érdeklődnek valami iránt. Szeretnek új kultúrákat és korszakokat megismerni, szívesen fedeznek fel új információkat a világról, a környezetünkről, a történelemről vagy éppen kedvenc hobbijukról. Az intelligenciaszintet nem könyvekben mérik, de ha sokat olvasol biztosan szélesíted a látóköröd és rengeteg olyan témát találsz, amiről szívesen elcsevegsz másokkal. Hiszen kit érdekel, mi történik a bugyuta magyar reality sorozatokban?

3. A csendes megfigyelő típus

Egy olyan világban élünk, ahol sokan előszeretettel mutatják meg a világnak, kik is ők valójában. Az intelligens emberek gyakran hatalmas ellentétben állnak velük. Ahelyett, hogy hangosan szavat adnának véleményüknek és saját igazukról próbálnák meggyőzni társaikat inkább csendben megfigyelik, mi történik körülöttük. Így olyan apró részleteket is észrevehetnek, amelyek felett elsiklik mások figyelme.

4. Nem okoz gondot az önuralom

Ezalatt nemcsak azt értjük, hogy valaki nemet tud mondani egy szelet tortára (igaz, az sem könnyű). Azokról, akik kontrollálni tudják az érzelmeiket és a cselekedeteiket elmondható, hogy érett gondolkodásúak. Ez a tulajdonság is az intelligenciáról árulkodik, hiszen azt jelenti, hogy az ember képes végiggondolni a helyzetet mielőtt beszélne vagy cselekedne.

5. Jól működik a memóriád

Egyértelmű, hogy a kiváló emlékezőképességhez magas intelligencia párosul. De miért is? A jó memória alapvetően egy impozáns tulajdonság, ami megkönnyíti az életet, de emellett még azt is elárulja, hogy valaki képes fókuszálni és figyelmet fordítani az apró részletekre is. Ha nem okoz gondot felkutatni az emlékeid között azt az információt, amire éppen szükséged van, akkor arra is nagy az esély, hogy rugalmasan tudod alakítani az életedet és jól kezeled a változásokat, a váratlan szituációkat.

6. Ismered a határaidat

Az intelligens emberek sosem próbálják elhitetni másokkal, hogy ők mindent tudnak és mindenben jobbak a többieknél. Valójában az is a műveltségről árulkodik, hogy tudják, mi nem számít az erősségüknek. Ezt belátják saját maguknak és ha kell a környezetüknek is. Ezzel megadják maguknak az esélyt, hogy az új helyzetben valaki a segítségükre legyen és valami újat tanuljanak tőle.

7. Go with the flow

Avagy ússz az árral. Talán számodra is meglepő, hogy ez a személyiségjegy felkerült a listára. Azonban ez a képesség sokszor jelenti azt, hogy nem földhözragadt az emberek gondolkodása, ezért könnyedén elfogadják, ha nem minden alakul a terveik szerint. Nyitottak az új dolgokra és a váratlan helyzetekben is jól megállják a helyüket. Ezek az emberek általában képesek megtalálni a megoldást minden problémára, ráadásul ezt hihetetlenül gyorsan teszik.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: