7 csodás kiegészítő, amivel egy csapásra hygge hangulatot varázsolhatsz az otthonodba

Nem a boldogság iránti vágyakozás tesz óriási hygge rajongóvá, hanem az, hogy ez a lakberendezési trend tényleg segít abban, hogy a rossz idő ellenére egy picit komfortosabban, otthonosabban érezzem magam a lakásban.

A hygge, vagy a dán életérzés, ami boldoggá tesz, biztosan nem ismeretlen senki előtt. Én, bár nem hiszek abban, hogy egy-két jó tanács elhozza a Kánaánt, de az kétségtelen, hogy a derűlátás érdekében érdemes elcsennünk egy-két tippet más országok kultúrájából. Nekem a lagom szemléletben például nagyon bejön a gyűjtögetés. A svédek, ha egy picit is jobb az idő (azaz, nincs épp farkasordító hideg, és nem szakad az eső), akkor kimennek a természetbe, és összegyűjtik az ehető alapanyagokat. A dánok hygge szemléletéből pedig a lakbertrendeket lestem el, azt ugyanis senki nem vonhatja kétségbe, hogy a skandinávok tudnak valamit, ha a meleg otthon megteremtéséről van szó. A hygge ráadásul egy-két specialitással még a skandinávok közül is kiemelkedik e téren. Lássuk csak, mik ezek!

Gyertyából sosem lehet elég

Kis gyertya üvegtégelyben, H&M Home 795 Ft

Ahogy a Hygge című könyvből is kiderül: „Egyetlen hygge útmutató sem lehet teljes gyertyák nélkül. Maguk a dánok is első helyen a gyertyákat említik, ha arról kérdezzük őket, mi kell a tökéletes hygge hangulathoz. Nem csoda, hogy a dánok 28 %-a minden egyes nap meggyújt legalább egy gyertyát.

Extra stílusos, és még gondoznod sem kell: száraz virág

száraz virág
FLORISTA mákgubó csokor, Butlers 1690 Ft

A szárított virágok trendje nem új, de még mindig kevesen mernek adózni neki. Pedig rendkívül stílusos és nagyon hyggelig is egyben. Miért? Mert a száraz virág az elmúlással együtt is megőrzi báját, az ősz és a tél szépségeire emlékeztet, és behozza a természetet az otthonunkba olyankor is, amikor kevesebb lehetőségünk van a szabadban lenni.

A díszpárna, ami nemcsak dísznek van…

hygge
Easy ethno párna rojtokkal, Butlers 14.900 Ft

A hygge-kiáltvány merthogy igen, ilyen is van hetes pontja a kényelem. Ez már csak azért is szimpatikus nekem, mert a kényelem és a kikapcsolódás kéz a kézben járnak, ezen a téren pedig bőven van mit tanulnom. Úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Éppen ezért ideje beszerezni pár szuperpuha párnát, és elnyúlni a kanapén egy könyvvel.

Belebújni a legmelegebb, legpuhább takaróba, igazi hyggelig élmény

 

OMTÄNKSAM takaró, IKEA 6990 Ft

Az otthon nem más, mint egy menedék, ahol elbújhatunk a világ elől. Egy takaróba beburkolózva pedig igazán biztonságban érezhetjük magunkat. A színek terén érdemes megnyugtató, őszies színeket választani, az anyag pedig legyen a lehető legjobb érintésű, enélkül ugyanis oda a varázs. A hygge egy másik lényeges alkotóeleme a szeretteinkkel töltött minőségi idő. Mi jobb van annál, mint megosztani a kedvenc takarónkat valakivel, akit igazán szeretünk?

Kávé vagy tea? Mindegy, egy natúr csészéből bármilyen ital még melengetőbb

hygge
Irregular Stoneware csésze, Zara Home 3595 Ft

Azt már megszokhattuk, hogy skandináv életérzés nincs finom italok és ételek nélkül — talán ezért is rajongok értük annyira —, az édes és szívmelengető finomságok töltik fel igazán a lemerült energiaraktárakat. Ha mindezt egy stílusos csészéből fogyaszthatjuk el, még jobb. 

A hygge lényege: a fényről gondoskodj magad!

hygge
Albert Asztali lámpa, Jysk 7000 Ft

Nos, a lámpa és a lámpafény legalább akkora szentség a hygge követőknek, mint a gyertya. Nem csoda, hogy a dánok olyan ikonikus dizájndarabokkal álltak elő az elmúlt évtizedekben, mint a PH-lámpa vagy a Le Klint. A Hygge című könyv szerzője pedig ezzel kapcsolatban egy vicces történetet is megosztott az olvasókkal: „Egyszer két órát sétáltam Rómában a barátnőmmel, csakhogy egy olyan éttermet találjunk, ahol hyggelig a világítás. (…) Az ökölszabály szerint minél alacsonyabb a fény hőmérséklete, az annál hyggébb.Most már tudjuk, mit kell keresnünk!

Legyen különleges az otthon illata egy finom térillatosítóval!

hygge
Cuir nuit reed diffuser (200ml), Zara Home 9595 Ft

Talán nem is szorul különösebb magyarázatra: egy csodás illatkompozíció képes még a legridegebb tereket is otthonossá tenni. Nem véletlen, hogy a különféle márkák egyre szívesebben fogadnak fel szakembereket, akik meghatározzák egy-egy márka illatát. A szállodák esetében ez gyakran tetten érhető, az a szálloda, amelyik gondoskodik egy saját illatról, azt sugallja, „itt a helyed, gondoskodunk arról, hogy nálunk otthon érezd magad.

Nyitókép: Arina Krasnikova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: