7 divatról szóló film, nem csak divatrajongóknak

A divat csillogó világa és az azt körülvevő egyfajta misztikum mindig bőségesen szolgáltatott témát ahhoz, hogy egy-egy filmben az kaphassa a főszerepet.

Akik szeretik a szebbnél szebb ruhakölteményeket, a mesés ékszereket, na és persze a csodás cipőket, biztos, hogy ezeket a filmeket is mind szívesen nézik majd meg.

Mókás arc

Audrey Hepburn már 1957-ben elkalauzolt minket a divat világába, hiszen a Mókás arc című musicalben ő maga is belecsöppen ebbe a közegbe. Egy átlagos könyvesbolti eladóból, a nívós Quality magazin kiadójának köszönhetően, ünnepelt szupermodell válik belőle Párizsban. A film már csak az abban látható, mára már ikonikussá vált ruhák miatt is kiérdemelte helyét listánkon.

Zoolander: A trendkívüli

Ben Stiller és Owen Wilson párosa még mindig ütős és nem volt ez másként 2001-ben sem, amikor a Zoolanderben versengtek egymással. Sok olyan filmet láttunk már, ahol a modellek kerülnek a középpontba, azonban valahogy ezeket a sztorikat mindig női karaktereken keresztül mesélték el nekünk. Ez viszont a Zoolanderrel megváltozott, ugyanis ebben a moziban a szakma férfijaira került a fókusz. A film szórakoztató, vicces és imádjuk az ezredforduló elejére jellemző miliőjét, ahogy a kosztümjeit és a végtelenségig idézhető aranyköpéseket is máig emlegetjük.

Az ördög Pradat visel

Az ördög Pradat visel ikonikus, és ezt nemcsak Meryl Streep és Anne Hathaway miatt mondjuk. A 2006-os film minden divatrajongó számára alapmű, hiszen az inspirációt a Vogue és annak legendás főszerkesztője, Anna Wintour adta. Azt korábban is sejtettük, hogy ebben a világban nem könnyű boldogulni és bizony a divatlapoknál sem éppen mindig leányálom dolgozni, főleg, ha valakinek a rettegett Miranda Priestly a főnöke. A film készítői tehát egy igazán érdekes szemszögből mutatták be ezt a kívülről csupa csillogásnak tűnő közeget, így az jóval többről szól, mint a Chanel combcsizmája vagy az Oscar de la Renta kék pulóvere.

Egy boltkóros naplója

Minden nő rajong a szép ruhákért, a mesés cipőkért, a legtöbbünk szívét egy csodás kiegészítő is könnyen rabul ejti és nincs ezzel másként Rebecca Bloomwood sem. A fiatal lány divat érzett szenvedélye megkérdőjelezhetetlen, ahogy az is, hogy bizony a vásárlási mániája már-már ésszerűtlen. A boltkórosság a csőd szélére sodorja, így nemcsak adósságaival, hanem betegségével is meg kell küzdenie, miközben a szerelem is bekopogtat az ajtaján. Az Isla Fisher főszereplésével készült filmtől könnyedebb esti kikapcsolódást nem is kívánhat egy divatrajongó.

A stylist

Listánkról ugyan kicsit kilóg, viszont egy ilyen összeállításban nálunk helyet kell, hogy kapjon ez a Kristen Stewart főszereplésével készült 2016-os film is. A történet egy Párizsban élő fiatal stylist nem éppen hétköznapi életét mutatja, hiszen mindamellett, hogy különböző hírességek lookjait álmodja meg, egy természetfeletti képességgel is rendelkezik, képes ugyanis kapcsolatot teremteni a túlvilággal. Nos, őt tehát Rebecca Bloomwooddal ellentétben nem a divat iránt érzett szenvedélye, hanem képessége viszi bajba. A stylist persze azért gyűjteményünk többi eleméhez hasonlóan bővelkedik az igazán elkápráztató kreációkban is.

A Gucci-ház

Ridley Scott 2021-ben olyan A-listás sztárok közreműködésével vitte filmre a legendás olasz divatház történetét, mint Lady Gaga, Adam Driver és Jared Leto. A casting tehát több is volt, mint tökéletes, így a Gucci filmet már csak emiatt is igazán élvezhető mozinak mondanánk. Na, persze a sztori sem utolsó, hiszen nem csupán elmeséli a legendás brand történetének legfontosabb szálait, hanem azon túl azt is bemutatja, hogy mik zajlottak a csillogó színfalak mögött. Rengeteg ármány, árulás, hatalmi harcok, bosszú, sőt egy gyilkosság is helyet kapott a harminc évet felölelő cselekményt bemutató filmben. 

Szörnyella

Szörnyella karakterét mindannyian ismerjük, azonban azt egyikünk sem mondaná, hogy a 101 kiskutyában látott tetteivel belopta volna magát a szívünkbe. Sokáig konkrétan a gonosz megtestesítőjeként gondoltunk rá és talán épp ezért érezte azt a Disney, hogy az árnyaltabb kép érdekében el kell készíteniük az antihős eredettörténetét. Az Emma Stone által megformált Szörnyella pedig máris más megvilágításba helyezte őt. A színésznőnek köszönhetően ugyanis fény derül Szörnyella nem éppen felhőtlen vidámságról szóló múltjára, a főszerepet személyes küzdelmei kapják, miközben a film keretét maga a divat adja.

Nyitókép: Paramount Pictures/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: