7 dolog, hogy 2023-ban még inkább a jelenben tudj lenni

A fogyókúrázás, az egészséges életmód, egy utazás, vagy az álommunka megtalálása mellett egyre többen írják fel az újévi fogadalom listájukra a tudatos jelenlétet is. Íme pár tipp, ami segíthet a mindfulness elérésében!

Már csak pár nap van hátra 2021-ből, ezért érdemes egy kicsit lelassítanod, és összegezned a mögötted álló időszakot. Gondold át, mi az, amit továbbvinnél magaddal jövőre, és mi az (vagy ki az?), amit (akit) inkább hátrahagynál. Talán közhelyes, de nekem év végén mindig az Ízek, imák, szerelmek című film egyik ikonikus mondata jut eszembe:

„Talán az életem mégsem olyan kaotikus, csupán arra kell ügyelnem, hogy ne ragaszkodjak semmihez.”

Szóval itt az ideje, hogy önmagad legőszintébb kritikusa legyél, és eldöntsd, mire nincs szükséged többé, mert csak megakadályoz abban, hogy a MOST-ban élhess!

1. Korlátozd az időt, amit a közösségi oldalakon töltesz!

A social media felületek az elnevezésük ellenére közösségi élmény helyett inkább kirekesztettség-érzést adnak a felhasználóiknak a kutatások szerint. Ráadásul azok, akik folyamatosan csekkolják az üzeneteiket, sokkal stresszesebbek, mint akik csak ritkábban nyúlnak a telefonjuk után. Persze ma már nehéz lenne teljesen kizárnod az életedből ezeket az oldalakat, de ha a lehető legminimálisabbra redukálod az időt, amit eltöltesz rajtuk, akkor jelentősen csökkenhet a miattuk kialakult szorongásod, vagy a magányosság érzése. Erre egyébként van egy nagyon egyszerű megoldás: töröld a social media appokat a telefonodról! Elég, ha reggel és este megnézed az üzeneteidet otthon, a laptopodon. Vagy állíts be időkorlátot a mobilodon, hogy naponta hány órán át használhatod ezeket az alkalmazásokat.

2. Tedd el a telefonod, ha találkozol valakivel!

Ha a mobilodat nézegeted, miközben beszélgetsz valakivel, azzal azt közvetíted felé, nem tartod elég fontos személynek ahhoz, hogy kizárólag neki szenteld a figyelmed. Sőt, már az is zavaró lehet másoknak, ha a telefonod szem előtt marad, mert akkor akaratlanul is folyton rápillantasz, ha felvillan a kijelzőn egy új értesítés. Hagyd a zsebedben, vagy a táskádban, és állítsd át néma üzemmódra! Győzd le a FoMO-t („Fear of Missing Out”): Hidd el, nem maradsz le semmiről sem!

3. Meditálj gyakrabban!

Már 10-20 perc meditáció is jelentősen csökkentheti a szorongás, vagy a depresszió kialakulásának esélyét, tehát érdemes beiktatnod a napi rutinodba. Bár bonyolultnak tűnhet, igazából leginkább arról van szó, hogy néhány percre meg kell próbálnod kizárni a külvilágot. Koncentrálj magadra, vagy a légzésedre: egyszerűen nem tudod elrontani a dolgot. De ha úgy érzed, segítségre van szükséged, tölts le egy meditációs appot a telefonodra, és reggelente hallgass végig egy gyakorlatot!

4. Írj hálanaplót!

A meditáció mellett van még egy dolog, amit jó, ha bevezetsz a mindennapjaidba: írd le esténként, hogy mi az, amiért köszönetet szeretnél mondani aznap. Ne aggódj, a napló elkezdése sokaknak nehéz, mert úgy érzik, nem történt velük semmi különös, amiért hálát adhatnának. Ám ez is csak azt bizonyítja, mennyire elfelejtettük értékelni az apró örömöket az életünkben. Hamar végeztél a munkahelyeden, ezért volt időd telefonálni az egyik barátnőddel? Kaptál egy kedves üzenetet egy ismerősödtől? Szép idő volt, és el tudtál menni egy hosszabb sétára a kutyáddal? Adj hálát mindezekért! Minél több dologért mondasz köszönetet, annál könnyebben fogod észrevenni ezeket a hétköznapi csodákat magad körül.

5. Tarts szünetet a munkában!

Általában a gép előtt ülve, vagy legjobb esetben az iroda konyhájában állva ebédelsz? Jövőre változtass ezen is, és ha lehet, akkor sétálj el valahova délben: azaz (szó szerint) távolodj el a monitorodtól és a munkától 30-40 percre. De az email-jeidet se nézegesd közben! Ez a legjobb módszer arra, hogy egy kicsit kiszakadj a munkahelyi nyomás és stressz alól és így sokkal hatékonyabban tudsz majd dolgozni az ebédszünet után!

6. Kövesd nyomon az aktivitásodat!

Ha tudatosan szeretnél élni, akkor fontos, hogy odafigyelj a tested jelzéseire is, mert ha ignorálod őket, sokkal könnyebben beleeshetsz az egészségtelen életmód csapdájába. Ráadásul a rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt, és így megóvhatod magad a bánatevési rohamoktól is… Ha nehezen veszed rá magad az edzésre, kezdj el naplót vezetni róla: a kutatók azt állítják, aki rendszeresen nyomon követi az aktivitását, az idővel heti szinten 30 perccel növelte a mozgással töltött időt.

7. Hagyd abba a felesleges aggódást!

Az utolsó talán a legnehezebb, de egyben a legfontosabb pont. Ugyanis ha a jövőd, vagy a múltbeli döntéseid miatt aggódsz, elzárod magadat attól, hogy a jelenben élj! Ha nem vigyázol, a stressz és az aggodalom könnyen megbetegíthet: alvási problémát okozhat, ami súlyos fizikai, vagy mentális betegségekhez vezethet. Meg kell tanulnod elengedni azt, ami miatt aggódsz: meditálj, mozogj, olvass, vagy fess, hogy elterelhesd a negatív gondolataidat. Esetleg írd le őket, majd égesd el, vagy dobd ki a papírt!

Nyitó kép: martin-dm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: