7 egyszerű és életmentő szabály: így nevelj érzelmileg rugalmas gyermeket

Az életben olykor nehéz eligazodni, még felnőttként is. Akkor hogyan sikerülne gyermekeinknek? Hét egyszerű módszer, amivel megtaníthatjuk őket eligazodni és sikerrel navigálni az élet tengerén.

Ahogy az elmúlt években a felnőttek között is megnövekedett a mentális problémákkal, depresszióval küzdők száma, úgy sajnos a gyermekek körében is egyre nagyobb számban jelennek meg a viselkedészavaros, speciális nevelési igényű gyermekek. A korlátozott személyes tanulás, a közös játék, a szociális kapcsolódások hiánya és elfojtottsága soha nem látott szorongási szintet és depressziót hozott az életükbe. A világ összeomlásával példátlan mértékben megnőtt az önkárosításra és különböző szerek használatára való hajlam. Riasztó statisztika, hogy a tizenéves lányok körében 50%-kal növekedett meg az öngyilkosságra való hajlam, és a tavalyi év októberében 24%-kal több túladagolás történt, mint az azt megelőző évtizedekben. Kijelenthetjük tehát, hogy valami rettenetesen nincs rendben a fiatal generációval, és ezen mi szülők és családtagok segíthetünk leginkább. Nézzük meg, melyek azok a legfontosabb alapelvek, amelyekkel talán életet is menthetünk.

1. Mutass példát

Mivel a gyermekek nem születetten rugalmasak, ezt beléjük kell nevelni, és mi sem autentikusabb, mint a példamutatás. Legyél te az a felnőtt, akivé szeretnéd, ha a gyermeked válna. A legkissebbeknél nyilvánvaló, hogy utánzással tanulnak, de a tinédzserkorú gyermekekre is igaz, hogy a körülöttük élő felnőttet tekintik példának. Járjatok sokat a természetbe, csökkentsétek le az interneten töltött időt, és fordítsatok nagyobb hangsúlyt a személyes kapcsolatokra.

Középső gyerek
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

2.Ösztönözz

Nem feltétlenül neked kell megoldanod a felmerülő problémákat. Néha az is elég, ha csak jelen vagy a megfelelő minőségben, és beszélgethet veled a gyermeked. Ösztönözd arra, hogy próbáljon meg megoldásokat keresni és beszéljétek át, melyiknek, mi lehet a végkimenetele. Biztasd, hogy vállaljon egészséges kockázatot, és úgy alakítsd a dolgokat, hogy eszébe se jusson önmaga hibáztatása. Minél többet gyakoroljátok, annál jobbá fogtok válni benne.

3. Nevezd nevén

A legnagyszerűbb ajándék, amit a gyermekednek csak adhatsz, hogy segítesz neki megtanulni és nevén nevezni az érzelmeit. Ezt már nagyon korán, akár pár éves korban el lehet kezdeni, és hihetetlenül sokat segít abban, hogy egy lépéssel el tudjon távolodni a problémától, és kicsit kívülről is rá tudjon nézni. Gyakran már az is segít, ha felismerjük mit érzünk, és nem hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk, hanem kontrollálva, higgadtan tudunk döntést hozni. Természetesen ehhez szintén szükséges az, hogy ez bevett módszer legyen. Folyamatos önelemzéssel és megértéssel a gyermek meg fogja tudni hozni a megfelelő döntést.

családi program
5 szuper hazai úti cél gyerekekkel. Fotó: Catherine Falls Commercial/GettyImages

4. Tanulj a múltból

Mindannyian követtünk már el hibákat, így az önmarcangolás felesleges. Akkor azonban érdemes foglalkozni a kérdéssel, ha folyamatosan ugyanazokat a köröket futjuk, és hibákat követjük el. Törekedjetek arra a beszélgetéseitekben, hogy alaposan kielemezzétek a múltbéli sérelmeket és problémákat, mert így lehetősége nyílik a gyermeknek arra, hogy a jövőben ugyanazt már ne kövesse el. Esetleg az őt ért támadásokra, kellemetlen megélésekre is másképpen tudjon reagálni. Idézzetek fel olyan eseteket, amikor túljutott valamilyen nehézségen, és próbáljátok meg hasznosítani az abból szerzett tapasztalatokat. Ez magabiztossággal tölti el a gyereket, és azt fogja érezni, bizonyos mértékben kontrollálni tudja az eseményeket.

5. Ne legyél áldozat

A negatív megküzdési stratégiák, mint például a visszahúzódás, a kiabálás, vagy a miért én életérzés csak tovább fogják mélyíteni a problémákat. Próbáld meg gyermeked figyelmét ráirányítani arra, hogy a saját életéért ő maga a felelős, és a kudarcok és csalódások is csak kiváló alkalmak arra, hogy megerősödjön és tapasztalatokat szerezzen. Igyekezz ösztönözni őt arra, hogy kontroll alatt tartsa érzelmeit, és a legrosszabb helyzetekben is meglássa a jót, és megpróbáljon a lehető legjobb megoldásra törekedni.

6. Problémamegoldó technikák

Egy hozzáértő és empatikus felnőtt mellett a gyerekek az életkoruknak megfelelő módszereket sajátíthatnak el. Próbáljatok meg mindig logikusan és higgadtan közelíteni egy-egy problémához. Készítsetek terveket, vagy nézzetek utána, mások hogyan orvosolták hasonló problémáikat. Segítséget kérni nem szégyen, hanem a megoldásra való törekvés, vagyis a megoldás egy útja. Ezen kívül keressetek meditációs, vagy légzéstechnikákat, jógát, sportot, bármit amivel sikeresebben állhattok hozzá a gondokhoz.

7. Emberi kapcsolatok

A szülők felelőssége is, hogy megtanítsák gyermekeiknek, hogyan válhatnak jó barátokká, jó emberekké. Tervezzetek sok programot más családokkal, hasonló korú gyermekekkel. Alakítsatok ki minél több és mélyebb kapcsolatot, nevessetek és kiránduljatok sokat. Ezek a kapcsolatok gyakorlatilag aranyat érnek, mert a barátságok alapjait szolgálják, amelyek akár egy életen át lelki segítséget jelenthetnek az embernek.

Forrás:mindbodygreen
Nyitókép: Charlein Gracia/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: