Az otthon elkészített étel nem csak finom és pénztárcabarát, de jóval egészségesebb is. Ráadásul könnyebb, mint hinnénk!
Mindent magunknak elkészíteni a mai világban fölösleges erőfeszítésnek tűnik. Hiszen mindent egy pillanat alatt megkapunk a boltok polcain, akkor mi értelme otthon bajlódni az elkészítésükkel, nemde? Elismerem, elsőre valóban megterhelőnek hangzik magunknak megfőzni azt, amit készen is megkaphatnánk, de ez nem kellene, hogy így legyen. Persze, nem muszáj mindenből házit fogyasztani, mégis vannak bizonyos ételek, amelyeket sokkal jobb magunknak előállítani, mégpedig két egyszerű okból: pénzt spórolunk és mi határozzuk meg, hogy mi kerül az összetevőlistára.
Ha valóban rászánjuk magunkat, hogy utánanézzünk egyes hétköznapi ételek elkészítésének, hamar rájövünk, hogy igazából nem is annyira ördöngös feladatra vállalkozunk. Mindössze egy kis akaraterőre és tervezésre van szükség és már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét! Íme hát 7 olyan egyszerű élelmiszer, ami sokkal egészségesebb és finomabb is otthon elkészítve.
Zöldségalaplé
A zöldségalaplé egy sokoldalúan felhasználható összetevője a konyhának. Legyen szó egy finom mártásról, húsfogásról, vagy épp egy krémlevesről, a zöldségalaplé mindennek jó ízt kölcsönöz. Ahelyett, hogy tartósítószerekkel és mindenféle ízfokozóval megtöltött leveskockák után nyúlnánk, válasszuk inkább a házi alaplevet, ugyanis pofonegyszerű elkészíteni. Egyszerűen a zöldséghámozás vagy szeletelés után megmaradt héjakat, hagymavégeket, vagy esetleg szárakat gyűjtsük össze egy bármilyen tárolóba és tegyük a fagyasztóba. Amikor elegendő maradék felgyülemlett, akkor csak főzzük fel, sózzuk, ízesítsük kedvünk szerint és máris kész az adalékmentes, házi zöldségalaplé.
Tésztaszószok
Ki ne szeretné a készen megvásárolt tésztaszószok adta lehetőséget egy gyors és kiadós ebédhez? Az üzletekben sorakozó szószok alatt azonban gyakran igencsak magas árak díszelegnek, a tíz soros összetevőlistáról pedig már nem is beszélve. Ha viszont otthon készítjük el őket magunknak, akkor nem csak az ízkombinációk végtelen tára nyílik meg előttünk, de ezzel egyidőben az egészségünkért is teszünk. Ráadásul nincs is szükség különösebb erőfeszítésre. Egyszerűen, ha valamilyen szószt készítünk otthon – bármiféle étel mellé – duplázzuk meg az adagot, és egy részét tároljuk el későbbre. Ha pedig a szezonális ízeket élveznénk, akkor akár le is fagyaszthatjuk őket.
Majonéz
A majonézt sokunk már szinte reflex-szerűen veszi le a polcról, itt még az ár se akadályoz különösebben. De mi van, ha azt mondom, otthon elkészíteni szinte ugyanolyan egyszerű, mint a leemelés mozdulata? Mindössze tojássárgára, olajra, mustárra és egy kis sóra van szükségünk, esetleg egy kis citromlére vagy ecetre. Ezt egy habverővel, vagy akár robotmixerrel összekeverjük és máris megkíméltük magunkat számos fölösleges adalékanyagtól. Ha pedig az állati eredetű összetevőkért se rajongunk, vagy épp nem fogyaszthatjuk őket, akkor elég a tojássárgáját egy kis pépesített tofura vagy aquafabára (a csicseriborsó levére) cserélni és máris kész a veganéz!
Kenyér
A kenyér folyamatosan növekvő ára mellett szerintem már sokan elgondolkodtunk azon, hogy felcsapunk önjelölt péknek. A jó hír az, hogy ez nem is annyira lehetetlen, mint azt sokan hiszik. A kenyér fajtájától függően az elkészítés menete lehet egy karikacsapás, vagy akár több erőfeszítést is igénybe vehet, egy azonban biztos: mindenki képes rá és az egészségünk is meghálálja. A megspórolt pénz már csak bónusz. A kenyérnél azonban nem muszáj megállni, ugyanis számtalan két-három összetevős, seperc alatt előállítható zsemle, vagy egyéb péktermék-recept létezik. Ki ne akarná minden reggel a saját gőzölgő zsömléjét enni a reggeli kávé mellett? Ha pedig még egy szintet emelnénk az egészséges kenyér fogalmán, érdemes beleásni magunkat a kovászos péktermékek elkészítésének művészetébe. Időigényesebb ugyan, de végsősoron sok szempontból megtérül.
Salátaöntet
Ha egyszer megtapasztalod a saját salátaöntetek elkészítésének könnyedségét, soha nem akarsz majd többé a boltiakhoz visszatérni. Egy salátaöntet lehet olyan egyszerű, mint a jól bevált vinaigrette, de kedvünk szerint lehet kísérletezni mindenféle ízzel. A házilag elkészített öntetek esetében nemcsak mi fejlesztjük ki az ízvilágot, hanem a hozzáadott anyagokat is mi határozzuk meg, így elkerülve a rengeteg káros adalékot, amit a készen vásárolt öntetekbe tesznek (főleg az alacsony zsírtartalmúakba).
Savanyúságok
Nem számít, mi mellé esszük, a savanyúságok határozottan finomabbak otthon elkészítve. Emellett pedig pofon egyszerű is. Víz, ecet, só, fűszerek, és már mehet is bele az uborka, káposzta, vagy kedvenc zöldségünk (akár gyümölcsünk?). A határ a csillagos ég! A házi savanyúság előnye – mint megannyi házi terméknek –, hogy szabályozni tudjuk a hozzáadott só és adalék mennyiségét.
Granola, müzliszeletek
A granola, vagy a müzliszelet az egyik legközkedveltebb nasi, hisz rohanás közben gond nélkül bekaphatunk egyet és máris egy kis bónusz energiához jutunk. A gond csak az, hogy a bolti szeletek telis-tele vannak cukorral és mesterséges ízekkel. Ha viszont ezeket is otthon készítjük el, nem csak a cukorsokktól kímélhetjük meg magunkat, de a saját ízlésünk – vagy allergiánk – szerint is alakíthatjuk őket. Azt pedig szerintem mondanom se kell, hogy mennyi pénzt spórolhatunk rajta.
Nyitókép: Oksana_S/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 10 étel, amit ne dobj ki, mert lejárat után is fogyasztható
- Ételek, amelyek jót tesznek az agynak
- Tényleg jó, ha csak nyers ételeket eszel?