Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek kifejezetten árt, ha a hűtőben tárolod. Hogy még véletlenül se végezzék ezek a finomságok végül a kukában, érdemes utánanézni, mi az, amit szükséges és mi az, amit nem tanácsos hidegre tenni!
Egészen addig, amíg nem lesznek fonnyadtak a háztartásunkban lévő zöldségek és gyümölcsök, vagy nem járt le a szavatossága a hűtőnkben lévő élelmiszereknek, ügyet sem vetünk arra, hogy lehet, hogy mi hibáztunk a tárolásuk során. Igaz? A jövőben jobb lesz erre figyelni, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint ugyanis zöldségből és gyümölcsből pazarolunk el a legtöbbet.
Szerencsére már sok helyen olvashatunk okos tippeket az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban, sőt a Save the Food oldalon akár meg is kereshetjük az adott alapanyagot, zöldséget vagy gyümölcsöt és részletes tájékoztatást kaphatunk arról, hol és milyen hőmérsékleten érdemes elhelyezni a friss árut a konyhánkban. Hogy leegyszerűsítsük a dolgod, cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos és fontos infót, amit érdemes tudni mielőtt legközelebb vásárolni indulsz a szupermarketbe!
1. Ne kövesd a boltok példáját!
Csak azért, mert a szupermarketben rekeszekből, vagy a piacokon a pultról veszed el a kiválasztott zöldséget, még nem kell az otthonodban is a konyhapulton tárolnod őket. A legtöbb zöldet érdemes hazaérve a hűtőbe dobni, különben hamar megfonnyadnak.
2. A paradicsomot ne!
A friss, érintetlen paradicsomszemeket inkább hagyd kint az asztalon vagy a spájzban egy kosárban, egészen addig amíg még érettebbek és zamatosabbak nem lesznek. Ha már túlérettek, a hosszabb fogyaszthatóság érdekében helyezd a fridzsiderbe, de annak is inkább az ajtajába, mivel a hűtőn belül ott van a legmelegebb.
3. A dinnyének is kint a helye!
Nincs is annál jobb, mint egy forró nyári napon jéghideg dinnyét falatozni, és persze, ezt úgy érhetjük el a legegyszerűbben, ha betesszük néhány órára a hűtőbe. De az igazság az, hogy ha három napnál tovább tárolod a hidegben, a gyümölcs veszít az ízéből, a zamatából és a gyönyörű, élénk színéből is. A legjobb, ha a naptól védve, szobahőmérsékleten tárolod és csak abban az esetben ajánlott a fridzsiderbe tenni, ha már meglékeltük.
4. Ne tárold a cukkinit a hűtő leghidegebb fiókjában!
A cukkinit jobb, ha a vásárlásból hazaérve a hűtőbe teszed, de arra ügyelj, hogy ne a leghidegebb pontjára. Érdemes előtte becsavarni egy kendőbe vagy papírtörlőbe, amivel megvédheted az alacsony hőmérséklettől. A zöldséget ajánlott a vásárlástól számított öt napon belül felhasználni!
5. Az uborkának és a padlizsánnak semmi keresnivalója a hűtőben
Gondolnád, hogy ezeknek a finomságoknak azzal teszed a legjobbat, ha szobahőmérsékleten hagyod? Hogy miért? A Kaliforniai Egyetem egyik kutatása szerint a padlizsán hidegérzékeny, azaz 10 Celsius-fok alatti hőmérsékleten tárolva 6-8 napig fogyasztható. Ugyanez igaz az uborkára is!
6. A friss fűszereket érdemes vízbe tenni
Ha csak szimplán a hűtőbe teszed a piacon vásárolt fűszernövényeket, ne csodálkozz, hogy néhány nap múlva, amikor szükséged lesz rájuk, már nem lesznek olyan frissek. Tedd őket egy pohár vízbe, így sokkal hosszabb ideig tudod majd felhasználni a szálakat.
Extra tipp: A legtöbb fűszernövény igényli a hűtést, viszont a bazsalikom hidegérzékeny, így azt érdemes inkább a konyhapulton hagyni!
7. Leveszöldség csak vászontasakban!
A gyökérzöldségek akár egy hónapig is elállnak a hűtőben, ha egy légáteresztő tasakba helyezed őket a hűtés előtt. Ugyanez vonatkozik az édesburgonyára, a gyömbérre, a fokhagymára vagy a hagymára is.
Szerezz be különböző méretű vászonszatyrokat, amelyeknek köszönhetően sokkal átláthatóbb lesz a hűtőd, sőt, a bevásárlásoknál is nagyszerű társaid lesznek!
Nyitókép: RossHelen/Shutterstock