7 érdekesség a 77 éves Elton Johnról

1947. március 25-én született a mára igazi élő legendává vált sztár, aki szinte mindent elért, amit egy elődadó élete során elérhet. Elton John a hetvenhetedik születésnapját ünnepli.

Fellépett John Lennonnal, a királynő lovaggá ütötte és nevét örökké a szórakoztatóipar legelitebb körében emlegetjük. A végtelenségig sorolhatnánk kitüntetéseit és elismerésit, hiszen az elmúlt fél évszázadban a zenei élet egyik legpáratlanabb karrierútja fűződik a nevéhez. Azonban mi most nem Elton John életrajzát vettük elő, hanem pár érdekességet róla, hogy jobban megismerjük ezt a különleges embert.

1. Honnan a név?

1947. március 25-én, Reginald Kenneth Dwightként született a mára igazi ikonná vált sztár. Családja tehát egészen 1972-ig Reggie-nek vagy Regnek szólította, viszont ez huszonötödik születésnapját követően megváltozott. Akkor ugyanis hivatalosan is „átkeresztelkedett”, új nevét blues zenekarának két tagja, Elton Dean és Long John Baldry inspirálták. Miután a két férfi jóváhagyta zenésztársuk kérését, Reginald Kenneth Dwight Elton Hercules Johnként válhatott igazi szupersztárrá.

2. A csodagyerek

Zenei tehetsége már egészen kiskorában megmutatkozott, hiszen miután hároméves korában, hallás után tökéletesen eljátszotta Emile Waldteufel The Skaters Waltz című szerzeményét mindenki igazi csodagyerekként tartotta számon. Ezt bizonyította az is, hogy mindössze tizenegy évesen felvételt nyert a londoni Királyi Zeneakadémiára, ahol egyik tanára szerint anélkül is túlszárnyalta társait, hogy akkoriban nem tudott kottát olvasni.

3. Minden kezdet nehéz

Annak ellenére, hogy zsenialitása már ilyen fiatalon megmutatkozott, az ő karrierje sem indult másképp, mint bárkié. Elton John szülei támogatásának köszönhetően, még Reggie-ként, a Northwood Hills Hotel bárzongoristájaként bontogatta szárnyait. Csütörtöktől vasárnapig a legnépszerűbb slágerekkel és az azok között gondosan elrejtett saját szerzeményeivel szórakoztatta közönségét.

4. Páratlan páros

1967-től szinte elválaszthatatlanok Bernie Taupin dalszövegíróval, hiszen az ő kollaborációjuknak köszönhetően megszámlálhatatlan zseniális dal született. Munkájuk különlegessége abban rejlik, hogy miután Taupin megírja a szövegeket, Elton John utólag komponál hozzá dallamot. És hogy mennyire sikeres ez a módszer, azt nemcsak a majd ötven évre visszanyúló közös munka, hanem a slágerlisták is bebizonyították. Ezt a gyümölcsöző kapcsolatot a Broadway-n is kamatoztatni kívánták: a páros Anne Rice Interjú a vámpírral című művét vette alapul a Lestat: A musical darabjukhoz, viszont ezzel nemhogy átütő sikert nem értek el, de két hónap és harminckilenc előadás után le is került a műsorról. Együttműködésük ezután a 2006-os próbálkozás után többé nem terjedt ki a Broadway-re.

5. Legendás duettpartner

Elton John volt az az ember, aki utoljára állhatott színpadon a legendás John Lennonnal. A The Beatles gitárosa ugyanis megígérte kollégájának, hogyha közös daluk, a Whatever Gets You Thru The Night eléri a slágerlisták első helyét, Lennonnak fel kell vele lépnie. Nos, a dal hamar éllovas lett, így a New York-i Madison Square Gardenben három dal erejéig csatlakozott is az ott fellépő Elton Johnhoz. Lennon a Lucy In the Sky With Diamonds és az I Saw Her Standing There-t is előadta az est folyamán, majd búcsút intett a színpadnak.

6. Elton John és a hip-hop

Ha valamihez nem társítanánk magunktól a zenész nevét, az nagy valószínűséggel a hip-hop lenne, viszont óriási tévedésben él az, aki úgy gondolja, hogy ebben a műfajban ne tette volna le a névjegyét. 2001-ben például Eminem kérésére lépett színpadra, hogy közösen adják elő a rapper Stan című nótáját. 2004-ben 2Pac Loyal To The Game posztumusz albumán is hallható volt a Ghetto Gospelben, de Kanye West All Of The Lights című dalában is közreműködött.

7. A vendégszereplő

Elton Johnnak nemcsak páratlan tehetsége, hanem még humora is van, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy szerepet vállalt a South Parkban. A második évad Chief Aid című epizódjában önmagát alakítva adott jótékonysági koncertet Séf bácsi javára. Wake Up Wendy című dala pedig még a Chef Aid: The South Park albumon is helyet kapott.

Nyitókép: Phillip Faraone/Getty Images
Forrás: Collider, facts.net

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: