Elsősorban cukor helyett használják, de orvosság is lehet. Lássuk, milyen pozitív élettani hatásai vannak a méznek!
A méz ősidők óta nemcsak édesítőszerként szolgál a finomított kristálycukor helyett, de gyógyításra is alkalmazzák a világ minden táján. Hasznos növényi összetevőket tartalmaz, így számos egészségügyi előnye van, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A Healthline magazin összeállítása alapján listázzuk most a méz 7 pozitív élettani hatását.
Bioaktív vegyületeket tartalmaz
A méhek begyűjtik a virágport, feldolgozzák, majd mézet készítenek belőle. Ez nem tartalmaz szinte semmi fehérjét, rostot vagy zsírt, viszont rengeteg bioaktív vegyület található benne – főként a sötétebb színű változatokban. A természetes úton, növények által termelt bioaktív vegyületek védelmet nyújtanak számos életkorból adódó, genetikai vagy stressz okozta betegség ellen. Védik a sejtmembránokat, és megelőzik a koszorúér-betegségek kialakulását.

Antioxidánsban gazdag
Szerves savakat és fenolos vegyületeket is tartalmaz, például flavonoidokat. A szakértők szerint ezen vegyületek keveréke adja a méz magas antioxidáns tartalmát, amely képes mérsékelni a szívinfarktus, a stroke és a rák egyes típusainak kockázatát. Az antioxidánsok ezen felül csökkentik a vérnyomást és támogatják a véráramlást a szív artériáiban.
Diéta során is fogyaszthatod – mértékkel
Kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a kristálycukor, épp ezért a fogyókúrázók számára is megfelelőbb alternatíva lehet. Életmódváltás alatt sokkal előnyösebb, ha teádat vagy kávédat ezzel édesíted. Viszel be ugyan kalóriát, de kevesebbet, mintha a cukrot választanád.
Javítja a koleszterinszintet
Képes csökkenteni a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin, és emelni a jó, vagyis a HDL-koleszterin szintjét. A Scientific World Journalban megjelent egyik kutatásban 55 alanyt vizsgáltak, és kimutatták, hogy a mézet fogyasztók LDL-koleszterinjének szintje 5,8%-kal csökkent, míg a HDL-koleszterin, vagyis a jó koleszterin szintje közben 3,3%-kal emelkedett. Továbbá némi – 1,3%-os – súlycsökkenést is tapasztaltak az alanyok.
Hatással van a trigliceridekre
A trigliceridek neutrális zsírok, amelyek ha a vérben túl nagy arányban vannak jelen, szívbetegséghez vezetnek. A trigliceridek mennyisége magas szénhidrát-bevitellel és túlzott cukorfogyasztással emelkedhet. Ha a cukor helyett a méz mellett döntesz, a trigliceridek számát is csökkentheted.

Segíti a sebgyógyulást
Már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a mézet sebek és égések gyógyítására. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a műtétek utáni elfertőződések ellen igen hatásosnak bizonyult. Emellett bőrbetegségek – például pikkelysömör, herpesz – kezelésére is alkalmazható.
Influenzaharcos
Egy, a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent kutatás kimutatta, hogy a méz hatásosabb, mint a legtöbb köhögés elleni szer. Képes csökkenteni az influenza tüneteit, így nyugodtabb alvást biztosít. A mézet viszont nem tanácsos 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek adni, még köhögéscsillapítás céljából sem, hiszen fennáll a mérgezés veszélye.
A mézben található, nagyon alacsony számú Clostridium baktérium spórái az 1 évnél idősebb gyerekeknél és a felnőtteknél már nem okoznak ételmérgezést.
Mértékletesség és minőség
A méz tehát egészségesebb alternatívája a kristálycukornak, viszont mégiscsak egyfajta cukor, így ezt is érdemes mértékkel fogyasztanod. Vásárolj magas minőségű mézet, hiszen az olcsóbbakat sokszor szirupokkal keverik! A legjobb, ha közvetlenül a termelőtől veszed meg, így biztos lehetsz benne, hogy a legjobbat kapod a pénzedért.