Sajnos olyan élelmiszer nincs, amely teljesen eltüntetné a ráncokat, de szerencsére olyanok léteznek, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrt az öregedés folyamatától.
Sok nő (és természetesen férfi is) megkönnyebbülne, ha lenne olyan élelmiszer, ami varázsütésre ránctalanná varázsolná az arcunkat. Tudjuk jól, hogy az idő múlása nyomot hagy rajtunk, és azt is, hogy a folyamat visszafordíthatatlan, na, de na! Ha lenne valami titkos csodaszer, egészen biztos, hogy sorba állnánk érte. Bár egy konkrét forrás nincs, jó hír viszont van, ugyanis léteznek olyan tápanyagdús, teljes értékű élelmiszerek, amelyek rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet a bőr öregedésének érdekében folytatott ádáz harcunkban.
Amennyiben jóban vagy a ráncaiddal (egészen biztos, hogy sokan irigyelnek ezért) és nem zavar az idő múlása, akkor ez a cikk nem neked szól, nyugodtan „lapozz” tovább! Ha viszont nemcsak a legdrágább kozmetikai termékekkel vagy szalonkezelésekkel kényeztetnéd magad, hanem a belső erősítés, a táplálék erejében is hiszel, akkor fogyaszd gyakran a dietetikusok és bőrgyógyászok által ajánlott ételeket, amelyek segíthetnek, hogy fiatalabbnak látszódj. „Az antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tulajdonságokban gazdag ételek fogyasztása lelassíthatja a bőr öregedését, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra ránctalan leszel” – mondja Rajani Katta bőrgyógyász szakorvos.
Versenyfutás az idővel
Az egészség és a szépség megőrzése érdekében a táplálkozásnak nem kampányjellegűnek, hanem folyamatosan kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ez egy hosszútávfutás, nem lehet egy-egy sprintszámmal felgyorsítani vagy kiváltani. Szerencsére azonban a változáshoz soha nincs késő! „Akkor is érdemes változtatni, ha a bőr már kevésbé rugalmas, vagy ráncos. A kollagénvesztés az öregedés, a napozás, a dohányzás vagy a környezetszennyezés miatt következhet be. De különböző tényezők, mint például a genetika, a stressz, az alvás és a vízfogyasztás, szintén hatással lehetnek a bőrre, ugyanúgy, ahogy az elfogyasztott ételek is”.
Öregedésgátló diéta nincsen, de ez a 7 élelmiszer sokat segíthet a bőrvédelem tekintetében:
1. Avokádó

A telítetlen zsíroknak és antioxidáns karotinoidoknak köszönhetően a rendszeres avokádófogyasztás növelheti a bőr rugalmasságát és feszességét. Nem véletlen, hogy az avokádó számtalan kozmetikai termék összetevőjeként is megtalálható.
2. Paradicsom

A paradicsom tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre, a fogyasztása segíthet a bőr fiatalos ragyogásában is. A szakorvos szerint a rendszeres paradicsomfogyasztás látszik meg leghamarabb a bőrön. Egy felmérés során azt tapasztalták, hogy a tesztcsoport azon tagjai, akik elegendő ideig ették, sokkal jobban ellenálltak a leégésnek, mint akik nem éltek ezzel praktikával.
3. Piros bogyós gyümölcsök
A piros bogyós gyümölcsökről köztudott, hogy jót tesznek a szív- és érrendszer egészségének és csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, de sokat segíthetnek a bőr védelmében is. Az eper, a málna, az áfonya és a szeder antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek egyes vizsgálatok alapján megvédhetik a bőrt a káros UV-sugaraktól és szennyeződésektől.
4. Étcsokoládé

Az étcsokoládé is tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védelmet nyújthatnak az UV-sugárzás káros hatásai ellen, és elősegítik a bőr véráramlását. Az öregedésgátló rutinért minimum 70%-os étcsokoládéra van szükség.
5. Zöld tea
A zöld tea polifenolokban gazdag, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét és megakadályozzák a sejtkárosodást. A zöld teában leggyakrabban előforduló polifenol vegyületről kimutatták, hogy bőrgyulladás ellen is hatékony, valamint küzd a pattanásokat okozó baktériumok ellen.
6. Zsíros hal
A lazac, a szardínia és más típusú tenger gyümölcsei tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Emellett kiváló fehérjeforrások is, amelyek segíthetnek enyhíteni az öregedés jeleit. Az életkor előrehaladtával különösen fontos a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása, hiszen ez az izomtömeg megtartásához is elengedhetetlen.
7. Mandula

A mandula kiváló egészséges zsír és rostforrás, és nassolnivalónak is ideális. Egy 2021-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a mandula napi fogyasztása csökkentheti a mimikai ráncokat és a bőr pigmentációját is.
Általánosságban elmondható, hogy az antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tulajdonságokban gazdag élelmiszerek védik legjobban a bőrt az oxidatív károsodástól. A titok tehát abban rejlik, hogy a teljes értékű ételek fogyasztására és a kiegyensúlyozott étrend fenntartására törekedjünk.
Forrás: verywellhealth.com
Nyitókép: westend61/GettyImages