7 felejthetetlen alakítás a születésnapos Tom Hanks-től

A kétszeres Oscar-díjas színész a napokban ünnepli 67. születésnapját. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk néhány filmet, amit mindenképpen látnod kell tőle.

Tom Hanks nemcsak fantasztikus színész – amit mi sem bizonyít jobban, mint két Oscar- és négy Golden Globe-díj – hanem remek író, forgatókönyvíró és rendező is egyben. 1980-ban vágott bele a színészmesterségbe, a siker azonban közel sem volt olyan egyértelmű, mint gondolnánk. Egymás után járta a castingokat, eleinte csak kisebb mellékszerepeket kapott, majd 1984-ben a Csobbanás című vígjátékban bebizonyította, hogy igenis van keresnivalója a pályán. Azóta a világ egyik legismertebb színésze lett, és közel száz filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Most ezekből idézünk fel néhányat, közelgő, július 9-i születésnapja alkalmából.

Íme, 7  fantasztikus alakítás az idén 67 éves Tom Hanks-től

1. Forrest Gump

Az ikonikus filmet 1994-ben mutatták be, és hamar óriási kasszasiker lett, Tom Hanks pedig színészi alakításáért megkapta élete második Oscar-díját (az elsőt egy évvel korábban a Philadelphia című filmért kapta). A színész megosztott egy kulisszatitkot, és elmesélte, hogy mit is mond valójában Forrest Gump, amikor Washingtonban beszél, ám kihúzódik a mikrofon. „Néha, amikor az emberek Vietnamba mennek, lábak nélkül térnek vissza az anyukájukhoz. Néha meg egyáltalán nem is mennek haza. Ez rossz dolog. Ez minden, amit el akartam mondani erről.” A főszerepet először John Travoltának és Bill Murray-nek ajánlották fel, ám ők nem vállalták, így esett a választás Tom Hanks-re.

2. Philadelphia – Az érinthetetlen

A Forest Gump előtti évben, 1993-ban debütált alkotás nemcsak filmtörténeti jelentőségű, hanem komoly társadalmi hatása is volt. Nem túlzás azt állítani, hogy egy kicsit jobbá tette a világot, hiszen hatott az emberek szemléletére és gondolkodásmódjára. Átütő sikere nemcsak a történetnek és a forgatókönyvnek, hanem Tom Hanks fantasztikus, Oscar-díjas alakításának is köszönhető. A 90-es évek elején az AIDS mindamellett, hogy halálos kór volt, komoly társadalmi stigmát is jelentett, és sokan úgy tartották, hogy a „homoszexuálisok büntetése”. Mindamellett, hogy tabu téma volt, maga a betegség megelőzése és gyógyítása sem volt prioritás, amin sokat változtatott Jonathan Demme filmje.

3. Halálsoron


Az 1999-ben bemutatott film Stephen King azonos című krimije alapján készült, amit az író a regényeiből készült a leghitelesebb filmadaptációnak tart. Tom Hanks állítólag azért vállalta a főszerepet, mert a film rendezője, Frank Darabont már korábban is ajánlott neki munkát, ám ekkor nemet kellett mondani a Remény rabjaira, mivel a forgatás ütközött volna a Forrest Gump felvételével.

4. Inferno 


Az Inferno a Da Vinci-széria harmadik része, amit 2016-ban mutattak be. A thriller forgatása során Tom Hanks és a stáb Magyarországra érkezett, és két hónapig forgattak Budapesten és környékén, az Origo Filmstúdióban és a Korda Stúdióban. Az akciójelenetekben magyar kaszkadőrök játszanak, olyanok, akik korábban a Trónok harcában is szerepeltek. A filmben feltűnik a Magyar Állami Operaház, a Néprajzi Múzeum, a Keleti Pályaudvar, és az Andrássy út is. 

5. Terminál


A történetet egy iráni menekült, Merhan Nasseri sorsa ihlette, akit nem engedtek be Angliába, ezért a franciaországi De Gaulle repülőtéren ragadt, majd 18 évig ott is élt. A forgatókönyvet többször átírták, és a film két lehetséges befejezést is kapott. Az eredeti verzióban Amelia, akit Catherine Zeta-Jones játszik, Manhattenbe utazik Viktorral, akit Tom Hanks alakít. Ez azonban nem bizonyult elég frappánsnak, ezért az utolsó jeleneteket később újravették. 

6. Az ember, akit Ottónak hívnak

A film Fredrik Backman 2012-es Az ember, akit Ovénak hívnak című regénye alapján készült, amit először a svédek filmesítettek meg. A 2016-os alkotást két Oscar-díjra jelölték, talán emiatt csaphatott le rá 2017-ben Tom Hanks és felesége, Rita Wilson, akik a film producerei lettek. A forgatás a covid-járvány miatt sokat csúszott, a Tom Hanks főszereplésével készült filmet végül tavaly mutatták be. 

7. Asteroid City


Még látható a mozikban Wes Anderson legújabb filmje, amely az 1950-es évek Amerikájában játszódik a sivatag kellős közepén, ahol egy olyan aszteroidát őriznek, amely több ezer éve csapódott a Földbe. A sci-fi – vígjátékot eredetileg Rómában forgatták volna, ám végül Madridban rögzítették a jeleneteket. Az igazi sztárparádét felvonultató alkotás főbb szerepeiben Margot Robbie, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Adrien Brody és Bill Murray látható, első bemutatója pedig az idei, 76. Cannes-i Filmfesztiválon volt.

Nyitókép: Taylor Hill / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: