7 fontos lecke a szexualitásról és a vágyról

Tapasztalatok alapján a kapcsolatok szex nélkül is működnek, de nem biztos, hogy hosszútávon jót tesz a maratoni szünet.

Számos felmérés született az elmúlt években arról, hogy a párok mennyire könnyedén lemondanak a szexről. A kezdeti fellángolást elnyomják a dolgos hétköznapok, az állandó rohanás, a folyamatos stressz, és hetek, de akár hónapok is eltelnek anélkül, hogy a vágyak is szabad utat kapjanak. Sőt, sokan inkább a közösségi médiát válasszák az összebújás helyett, és szép lassan az intimitás eltűnik a mindennapokból.

Szexualitással foglalkozó szakemberek szerint évről évre változunk és fejlődünk, és magunk mögött hagyjuk a szexről és a vágyról szóló régi narratívákat, amelyek már nem szolgálnak bennünket. Ezzel szemben viszont megengedjük magunknak, hogy új, erősebb megközelítéseket alkalmazzunk az intimitás terén – olyanokat, amelyek előnyben részesítik az önmagunk és partnereink iránti együttérzést, a szexuális önrendelkezést. erőfeszítéseket, és jobban elfogadják az emberek szexuális megtapasztalásának sokféle módját. Az alábbi tanácsaikon érdemes elgondolkodni.

1. A szex nem szükséges egy egészséges kapcsolathoz

A kapcsolatok abszolút életben maradhatnak szex nélkül is. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, nem mindenki akar szexet, és nem mindenki tekinti a szexet partnerkapcsolata szerves részének” – fogalmaz Shadeen Francis párkapcsolati terapeuta. Vannak párok, akik hosszabb ideig is elvannak szex nélkül, akár szándékosan is, miközben az érzéseik nem változtak egymás iránt. „Ha mindkét partner egyetért abban, hogy nem szexelnek, akkor ez nem jelent problémát, és közelebb hozhatja őket, mivel olyan kapcsolatot hoznak létre, amely tiszteletben tartja vágyaikat. A baj az, ha az emberek nem értenek egyet a nemi életüket illetően, és a szex konfliktus és viszály forrásává válik”.

2. A partnered boldogsága nem fontosabb, mint a te elégedettséged

Sokszor egyszerűbbnek tűnik színlelni az orgazmust, de ezzel sem magadnak, sem a partnerednek nem teszel jót. „Az orgazmust sokszor azért játsszuk el, hogy a partnerünk boldog legyen, ugyanis abban a tévhitben élünk, és ezt sugallja minden, hogy a partnerünk boldogsága az első. De ehhez ne szoktasd hozzá magadat és a partneredet, nem éri meg becsapni magad az ő érdekében”. Legyél inkább bátrabb, és beszéljetek őszintén a szexről. Ez sokkal célravezetőbb lehet, mint megjátszani magad.

3. A beleegyezés nem elég

A szex ne muszájból vagy kötelességből történjen egy kapcsolatban, hanem akkor, ha mindkét fél vágyik rá. Egy egészséges párkapcsolatban mindkét fél szeretne részt venni abban, ami kettőjük között történik. „Ha nem vágysz rá az adott pillanatban, csak belegyezel, akkor nem is fogsz tudni feloldódni az ölelésében” – mondja Suzanna Weiss, szexológus.

4. Kínos a szex

Vannak helyzetek, amikor nem akarjuk rutinból ledobálni a ruhánkat, és egy kis változatosságra törekednénk a megszokások helyett. De ez nem mindig megy gördülékenyen, sokszor csúszhat hiba a számításba, amitől kínos percek állhatnak be. Ilyenkor szerencsésebb humorral kezelni a helyzetet, és hagyni, hogy történjenek a dolgok. „Könnyebben lehetsz kreatív a szexben, amikor humorérzékkel fel tudod oldani a hirtelen kialakult feszültséget.”

5. Legyen barátod az erotika

Ne hagyd, hogy az erotika kivesszen a kapcsolatotokból. Mindenkiben vannak olyan dolgok, amiket izgatónak találunk, és a saját szexuális fantáziánkra is érdemes ráhangolódni. „Beszéljétek meg őszintén egymással, hogy ki mit tart erotikusnak. Nem biztos, hogy ezeknek meg is kell vagy meg is fognak valósulni, de már az is izgalmas lehet, ha beszéltek arról, hogy miről fantáziáltok” – ajánlja Jessa Zimmermann, szex terapeuta.

6. Ne melóként tekints a szexre

Egész nap dolgozol, örülsz, hogy végre magad mögött hagyhatod a munkahelyi feszültségeket és akkor még szexelni is kell? Ha így gondolsz rá, ha nemes egyszerűséggel egyenértékűnek tartod például a mosással, vagy bármelyik otthoni feladattal, akkor valami nincs rendben. És azért érzel így, mert elvárják tőled, vagy te várod el a partneredtől? „Amikor valamit kezdenek házimunkának érezni, az valószínűleg azért van, mert mentálisan vannak problémák” – összegzi a lesújtó hírt Rachel Wright, egészségügyi szakember.

7. Ne várj a vágyra, menj elébe!

Egy fárasztó nap után, viszonylag kevesen esnek úgy haza, hogy már az utcán a szexről fantáziálnának. De ha úgy hozza, a helyzet legyél spontán és kezdeményezz, biztos, hogy megleped vele a párodat. Lehet, hogy úgy tűnik, éppen egyiktöknek sincs kedve az összebújáshoz, de egy érintés, egy beszélgetés vagy egy pohár bor oldhatja a feszültségeket és teljesen átírhatja az este forgatókönyvét.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: StefaNikolic/GetyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: