Ezt a 7 hibát kerüld el, ha mediterrán diétát folytatsz

A mediterrán diéta már hetedik éve tartja a legnépszerűbb étrend címet, azonban ha nem vigyázunk, könnyen belefuthatunk a következő 7 hibába.

A mediterrán étrend egy olyan táplálkozási minta, amelyet a Földközi-tenger partján fekvő országok hagyományos táplálkozási szokásai ihlettek. A legújabb kutatások szerint a szív egészségének fokozása, a hosszabb élettartam és az alacsonyabb demenciakockázat az étrend számos előnye között szerepel. Azonban az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai mellett a legígéretesebb érv, hogy változatos és könnyen beilleszthető előírásokat tartalmaz. A mediterrán étrendet ezért klasszikus értelemben nem is soroljuk a diéták közé. A szakértők szerint viszont van néhány gyakori hiba, melyet ha elkövetünk, csökkentjük a mediterrán diéta hatékonyságát.

1. Túl sok feldolgozott élelmiszert választunk

A mediterrán diéta nem hangsúlyozza eléggé az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülésének fontosságát. Könnyen megtéveszthetnek minket az ügyes csomagolások és trükkös címkék, így gyorsan olyan termékeket emelünk le a polcról, melyek első blikkre egészségesnek tűnnek, de valójában nem azok. A vegán helyettesítők, az előre csomagolt saláták, készételek helyett a minél kevesebb kémiai folyamaton átesett, természetes élelmiszereket válasszuk és mindig ellenőrizzük az összetevők listáját. Alapszabály, hogy minél rövidebb, annál jobb.

2. Ha egészséges, akkor bármennyit lehet enni belőle

Az olajos magvak, a halak és az olívaolaj is olyan egészséges összetevői a mediterrán diétának, melyeket ha túlzásba viszünk, akadályozzuk vele az egészségügyi előnyök kihasználását. A mediterrán étrend lehetséges buktatója, ha nem figyelünk az adagokra. Az egészséges ételekből is lehet túl sokat enni, így az önszabályozás itt is rendkívül fontos. A legjobb, ha az Okostányér ajánlásaival összevetve, vagy kisebb tányér használata mellett alkalmazzuk a mediterrán étrendet.

3. Drasztikus változtatásokat végzünk és irreális elvárásaink vannak

A mediterrán diétát elhalmozó dicséretek és egészségfejlesztő ígéretek nagyon vonzóvá tehetik számunkra ezt a szemléletet, ugyanakkor félő, hogy túl hirtelen akarunk mindent egyszerre megváltoztatni. Próbáljuk meg reális szinten tartani az elvárásainkat. Főleg akkor, ha meglévő betegségek mellett próbáljuk ki az étrendet. Ha egy-egy változtatással kezdünk, például naponta zöldséget adunk a reggelihez, az stabilabb alapot teremt és hosszabb távon leszünk képesek kitartani mellette.

saláta vacsora nő étkezés egészség ebéd zöldség
Fotó: Povozniuk /Getty Images

4. Nem fogyasztunk elég zöldséget

A mediterrán diéta sokféle élelmiszert tartalmaz, többek között hüvelyeseket, sovány állati fehérjéket és bizonyos típusú zsírokat. Gyakori hiba, hogy a zöldségfogyasztásunk lemarad az ajánlott mennyiségtől, annak ellenére, hogy a mediterrán étrend hangsúlyozza ennek fontosságát. Ideális esetben a tányérunk felének nem keményítőtartalmú zöldségekből kellene állnia. Napi 2-3 csésze zöldség fogyasztása ajánlott. Ne feledjük: minél színesebb a zöldség, annál nagyobb az egészségügyi előnye.

5. Leragadunk az olasz és a görög konyhánál

A mediterrán diétát könnyen azonosítjuk az olasz vagy görög konyhával, ezért jelentősen lekorlátozzuk a lehetőségeinket. Pedig a libanoni, a török és egyéb közel-keleti ételek is a részét képezhetik. Sőt, akár magyar specialitásokat is mediterránná tehetünk egy kis csavarral. Merjünk kísérletezni és ne ragadjunk le a görög saláta és a hal kombinációjánál.

6. Nem iszunk elég vizet

A mediterrán diéta követése közben a folyadékbevitel figyelmen kívül hagyása több okból is problémát jelent. A mediterrán étrend tele van rostban gazdag élelmiszerekkel, például gyümölcsökkel és zöldségekkel, ezek viszont megfelelő vízfogyasztás nélkül gondot okozhatnak az emésztőrendszerben. A víz támogatja az emésztést, segít szabályozni az étvágyat, és elengedhetetlen az általános egészséghez. Ehetünk bármilyen egészségesen, ha mellette dehidratáltak vagyunk, akkor nem fogjuk jobban érezni magunkat.

7. Elfelejtjük, hogy az élelmiszer több, mint „üzemanyag”

Ha pusztán diétaként tekintünk az evésre, a mediterrán étrend se lesz más, mint egy újabb valami, ami megmondja, hogy mit csináljunk és hogyan éljünk. Ha figyelmen kívül hagyjuk a mediterrán étrend társadalmi és kulturális aspektusait, akkor csökkentjük a mentális jóllétre és az általános elégedettségre gyakorolt potenciális hatásait. Fontos, hogy holisztikusan közelítsük meg az étkezést. Szánjunk időt az ételek társaságban való elfogyasztására, az étkezés örömére, ne siessük el és ne becsüljük alá az evésben rejlő testi és lelki lehetőségeket.

Forrás: Healthline
Nyitókép: OksanaKiian/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: