7 híres színésznő, akinek meg kellett küzdenie a sikerért

Külső szemmel csak a csillogást látjuk, abba viszont ritkán gondolunk bele, hogy a világszerte ünnepelt hírességeknek sem volt mindig könnyű helyzetük. A következő színésznőknek például sok akadályt kellett legyőzniük a siker érdekében.

Teljesen mindegy, hogy egy hétköznapi szakmát vagy a szórakoztatóipart vesszük górcső alá – mindig voltak, és mindig lesznek olyanok, akik egyik pillanatról a másikra robbannak be a köztudatba. Azonban most nem róluk, hanem a másik végletet képviselőkről ejtünk néhány szót. Azokról, akik hátrányos helyzetből indultak, vagy több kudarcot, elutasító választ és nehéz időszakot kellett átvészelniük, hogy bebizonyítsák, igenis tehetségesek és alkalmasak a hőn áhított pozícióra. Erről több hollywoodi színésznő is sokat tudna mesélni, ők következnek most.

Carey Mulligan

színésznő
Fotó: RTL Sajtóklub

Carey Mulligan több színművészeti iskolába is jelentkezett, azonban egytől-egyig elutasító választ kapott. Végül a Londoni Drama Center visszahívta egy meghallgatásra, de a színésznő később „kínzásként” emlegette ezt a castingot. Később azt a tanácsot kapta, mondjon le a nagyobb munkákról, és ha a szakmában akar maradni, akkor öltsön magára egy horgonyjelmezt, szerepeljen egy gyerekműsorban. Mulligan azonban nem adta fel, és kitartása meghozta a gyümölcsét. Szinte ismeretlenül válogatták be az Egy lányról (2009) című filmbe, amellyel az Oscar- és Golden Globe-jelöléseken túl egy BAFTA-díjat nyert. Később pedig olyan mozikban láthattuk, mint A nagy Gatsby és az Ígéretes fiatal nő.

Lisa Kudrow

lisa kudrow színésznő
Fotó: RTL Sajtóklub

A Jóbarátokkal járó világsiker előtt Lisa Kudrow-t kirúgták a Frasier című sitcomból. Mindezt a pilot próbafelvételeinek harmadik napján közölték vele, azzal az indokkal, hogy inkább lecserélik egy másik színésznőre. Kudrow azóta bevallotta, hogy ez az eset hatalmas kárt tett az önbizalmában, de végül sikerült továbblépnie. Csalódását biztosan kárpótolta, hogy néhány évvel később Emmy-díjat kapott a Jóbarátok mellékszereplőjeként. Ettől kezdve pedig Kudrow-t és kollégáit a ’90-es évek legjobban fizetett TV-színészei között tartották számon. A hírek szerint a 9. és a 10. évaddal egymillió dollárt kerestek epizódonként.

Hilary Swank

hilary swank színésznő
Fotó: RTL Sajtóklub

Mielőtt megkapta első nagy szerepét, Hilary Swank csupán epizódszereplőként tűnt fel a képernyőn. Pályafutása elején egyedülálló anyát alakított a Beverly Hills 90210-ben. De az előre ígért 2 évad helyett mindössze 16 epizód után kiírták a karakterét a sorozatból. Swank később azt mondta, hogy majdnem belebetegedett ebbe, mivel folyton az járt a fejében, hogy ha a Beverly Hills 90210 egyik mellékszerepéhez sem elég jó, akkor semmit sem fog elérni színészként. Szerencsére az ezt követő évben megkapta A fiúk nem sírnak főszerepét, amely az első Oscar-díját is meghozta neki. Öt évvel később pedig megismételte ezt a bravúrt, ezúttal a Millió dolláros bébiben nyújtott alakításáért ismerték el.

Kate Winslet

kate winslet színésznő
Fotó: RTL Sajtóklub

Kate Winslet már fiatalkorában részt vett az iskolai előadásokban, illetve a helyi színházak amatőr darabjaiban. De a korai tapasztalatok ellenére a dicsőséghez vezető út számára sem volt zökkenőmentes. Elmondása szerint súlyfeleslegtől szenvedett, osztálytársai kövérnek nevezték, és kigúnyolták a külseje miatt. Pályakezdő színészként is gyakran a testalkata miatt utasították el, vagy felajánlották neki a „kövér lány” szerepet. 1992-ben egy túlsúlyos nő lányát alakította az Anglo-Saxon Attitudes című minisorozatban, ahol a rendező kérésére leadott néhány kilót. Az áttörést az 1994-es év, illetve a Mennyei teremtmények hozta meg neki. Rose szerepe után pedig nem volt olyan ember, aki ne ismerte volna Kate Winslet nevét.

Keira Knightley

keira knightley színésznő
Fotó: RTL Sajtóklub

Keira Knightley egy kicsit kilóg a sorból, hiszen színészcsaládba született, és már gyerekszínészként elkezdhette építeni karrierjét. Első szerepét 7 évesen kapta, amelyet több televíziós sorozat és mozifilm is követett. De igazán ismertté csak A Karib-tenger kalózaival vált. Knightley később bevallotta, annak ellenére, hogy híres volt, sokszor visszautasították, és nem kapta meg azokat a szerepeket, amelyekre igazán vágyott. Egy interjúban még azt is elmondta, hogy sosem ajánlaná lányának a színészi pályát, mert nem szeretné kitenni annak a lesújtó érzésnek, amely a konstans elutasításokkal jár.

Kerry Washington

kerry washington színésznő
Forrás: HBO Sajtószoba

Ha szereted a Botrány című sorozatot, akkor valószínűleg a főszereplőt alakító Kerry Washingtonnak is nagy rajongója vagy. A színésznőt korábban olyan sikeres filmekben is láthattuk, mint a Ray, a Django elszabadul, a Mr. & Mrs. Smith és a Fantasztikus Négyes franchise. Hihetetlen karrierje és megannyi szakmai elismerése mellett azt gondolnánk, hogy Washington az első naptól kezdve lenyűgözte a szakmabelieket. Ez azonban nem így volt. A színésznő a Harper’s Bazaarnak elmondta, hogy rendszeres szembesült diszkriminatív bánásmóddal és több rendező is kérte tőle, hogy viselkedjen az afroamerikai sztereotípiáknak megfelelően. Ellenállása miatt két produkcióból is kirúgták.

Maggie Gyllenhaal

színésznő
Fotó: RTL Sajtóklub

Maggie Gyllenhaal már tinédzserként a nagy áttörés küszöbén állt, hiszen hatalmas előnyt jelentett, hogy szülei a filmiparban dolgoztak. Később olyan filmekben szerepelt, mint a Donnie Darko, A sötét lovag, a Felforgatókönyv és a Nem hátrálunk megAzonban sokat kellett tennie, hogy a rendezők komolyan vegyék. Miért? Sajnos, mint sok más hollywoodi színésznőnek, neki is meg kellett küzdenie azzal, hogy negatív megjegyzéseket tesznek a külsejével kapcsolatban. A The Guardian szerint a színésznőnek azt is mondták, hogy „túl öreg” bizonyos szerepekhez – még akkor is, amikor már jóval idősebb színészeket választottak a film férfi szerepére. 37 évesen például már túlkorosnak találták ahhoz, hogy egy 55 éves férfi szerelmét alakítsa.

Forrás: Bright Side
Nyitókép: RTL Sajtóklub

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: