7 idézet az Utas és holdvilágból, amely olaszországi álmodozásra hív

Idézetek szerelemről és az életről

Vannak könyvek, amelyek egy pillanat alatt kiragadnak a jelenből, és átrepítenek a saját párhuzamos univerzumukba. Nos, Szerb Antal Utas és holdvilág című műve pont ilyen. Az író születésének évfordulóján kedvenc idézeteinkkel készültünk!

„A civilizált társadalomban a halál egészben véve a tabufogalmak közé került. Nem illik beszélni róla, a nevét körülírják, mint valami disznóságot, és a halottból, a hullából megboldogult, elköltözött és néhai lesz, mint ahogy az emésztés aktusait körülírják. És amiről az ember nem beszél, arra nem illik gondolni sem. Ez a civilizáció védekezése a szörnyű veszedelem ellen.”

Christopher Czermak/Unsplash

Nincsen végzetesebb dolog a világon egy nő számára, mint a férj barátainak a véleménye.

Alexander Ramsey/Unsplash

„Az ember mániákusan, veszendően, a pokol és a halál határán vágyódik valaki után; keresi, kergeti, hiába, és az élete elsorvad a nosztalgiában.”

Marco Secchi/Unsplash

„Édes, a lélekben az ellentétek egymás mellett vannak. Nagy aszkéták nem hideg és szenvtelen emberekből lesznek, hanem a legtüzesebbekből, azokból, akiknek van miről lemondaniuk.”

Dennis van den Worm/Unsplash

„Pénz mindig kell hogy legyen, és ha az ember nem törődik vele, akkor van is mindig. Hogy mennyi és meddig és honnan, az egészen lényegtelen. Aminthogy minden lényegtelen, ami a pénzzel összefügg. Pénzért semmit sem kaphatsz, ami fontos, és amit pénzért kaphatsz, az esetleg életszükséglet, de nem fontos.”

Christopher Czermak/Unsplash

„- Semmi baja – mondta az orvos -, csak valami rettenetes kimerültség. Mit csinált maga, hogy ennyire elfáradt?
– Én? (…) Semmit. Éltem.”

Photostravellers/Shutterstock

„Téged azért szeretlek, mert hozzám tartozol, őt azért, mert nem tartozott hozzám – az, hogy téged szeretlek, önbizalmat és erőt ad, az, hogy őt szerettem, megalázott és megsemmisített.”

Nyitókép: Photostravellers/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: