7 káprázatos európai nemzeti park, aminek a bakancslistádon a helye

1999. óta május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok világnapját, mivel 1909-ben ezen a napon nyitottak meg a kontinens első nemzeti parkjai Svédországban. Ennek apropójából összegyűjtöttünk hetet, ahová egyszer mindenkinek érdemes ellátogatnia.

Nem szükséges a világ másik felére utaznod ahhoz, hogy lélegzetelállító természeti csodákban gyönyörködhess. Ne értsd félre, nekünk is leesik az állunk, amikor Ausztrália és az USA elképesztő nemzeti parkjairól készült fotókat nézegetjük, de európai társaikat sem szabad alábecsülni. Ha a közeljövőben nem tervezel távoli kontinenseket felfedezni, de szívesen megcsodálnál néhány különleges természeti jelenséget, az érintetlen növény- és állatvilágot, akkor ez a lista neked szól. Íme hét olyan európai nemzeti park, ami megérdemel egy helyet a bakancslistádon.

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

Fotó: Tim Graham/Getty Images

Izland legnagyobb nemzeti parkjának, a Vatnajokull méretéről sokat elárul, hogy az ország területének 14%-át teszi ki. Természetesen nem ez az oka annak, hogy a legszebb nemzeti parkok között tartják számon. A Vatnajökull-ban található Izland legmagasabb hegye, az Öræfa­jök­ull ahonnan remek kilátás nyílik a szigetország festői tájaira. A park közel felét jégmező borítja, amelyet a természet gleccserekkel, vízesésekkel és mély kanyonokkal tűzdelt tele. Az egyik legkedveltebb turistalátványosság a Svartifoss-vízesés (=fekete zuhatag), amely a mögötte sorakozó sötét bazaltorgonákról kapta a nevét. A Vatnajökull Nemzeti Parkot 2008-ban alapították, és természeti kincseinek köszönhetően tavaly az UNESCO felvette a világörökségek közé.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

Fotó: nikpal/Getty Images

Horvátország leghíresebb természetvédelmi területe, a Plitvicei-tavak Nemzeti Park akár egy tündérmese helyszíneként is szolgálhatna: 16 kristálytiszta vízű tó, lélegzetelállító vízesések és karsztbarlangok, türkiz és zöld színek, ameddig a szem ellát. A park az izgalmas túraösvényeinek köszönhetően is nagy népszerűségnek örvend: a meredek kanyonok vízesésekhez vezetnek, majd egy könnyebb terepen, az erdők között sétálva pihenhetik ki magukat a látogatók. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területén vonatutazásra, illetve a Kozjaki-tónál hajókázásra is van lehetőség. Ha úgy döntesz, hogy saját szemeddel is szeretnéd megnézni ezt a területet, akkor ne felejts el néhány nappal korábban online regisztrálni: enélkül ugyanis nem látogatható a környék, amely 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

Göreme Nemzeti Park, Törökország

Fotó: Ionut Hrenciuc/Getty Images

A Göreme Nemzeti Park Kappadókia területén található, ahol páratlan természeti képződmények várják a turistákat. A fennsík jellegzetes sziklaképződményeit a helyiek csak „tündérkéményekként” emlegetik, ugyanis nehéz elhinni, hogy a kialakulásukhoz semmilyen varázslatra nem volt szükség. Pedig tényleg minden a természet műve: kb. 25 millió évvel ezelőtt alakultak ki az érdekes alakot öltött sziklák, amelyeket a táj vulkanikus működése formált. Törökország közkedvelt természetvédelmi rezervátumának valóban nincs párja. Nem véletlen, hogy a Göreme Nemzeti Park, a területén található sziklatemplomok, illetve a föld alatti városok is az UNESCO Világörökség részét képezik.

Szász Svájc Nemzeti Park, Németország

Fotó: Michael Heinisch/Getty Images

Az Elba-folyó szeli ketté azt a vidéket, amelynek jobb partján Csehországban és Németországban is nemzeti parkot hoztak létre. A német oldalon található terület remek lehetőséget nyújt a pihenésre, illetve a sportolásra vágyóknak is: a gyalogos és a biciklis forgalom számára több túraútvonalat jelöltek ki, a hegymászók pedig 700 sziklaképződmény közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbat. A völgyekben megbúvó tavakat gőzhajóval lehet bejárni, de a színes virágmezőkön tett sétát és a hegyek oldalába épített várak meglátogatását is vétek lenne kihagyni.

Snowdonia Nemzeti Park, Wales

Fotó: Alan Novelli/Getty Images

Wales legnépszerűbb nemzeti parkjára évente több mint 6 millió turista kíváncsi. Itt található Wales legmagasabb hegye, a Snowdon, valamint az ország legnagyobb természetes tavát, a Llyn Tegid-t is itt tekinthetik meg a természetjárók. Túrázás közben még több pompás tó, vízesések és patakok, valamint barlangok, robusztus hegycsúcsok és homokos strandok kápráztatják el a park vendégeit. Akik Wales történelméből is kaphatnak egy kis ízelítőt: a Bardsey-szigetről mesés kilátás nyílik a hatodik században épült kolostorok romjaira és az Egyesült Királyság legmagasabb világítótornyára. Az 1951-ben alapított Snowdonia Nemzeti Parkot Wales hét csodája közé sorolják, a képeket látva nem kérdés, hogy miért.

Triglav Nemzeti Park, Szlovénia 

Fotó: Paul-Oliver Neumann/EyeEm/Getty Images

Nehéz elhinni, hogy Szlovénia területén csak egyetlen nemzeti park található, hiszen az ország messze földön híres természeti adottságairól. De mint mondani szokták: nem a mennyiség, a minőség számít. A Triglav Nemzeti Park – amely Szlovénia legmagasabb hegyéről kapta a nevét – pedig nem okoz csalódást, ha a minőségi kikapcsolódásról van szó. Az extrém sportok kedvelői a hegymászás mellett a vízi sportokat, például a kajakot és a raftingot is kipróbálhatják, hiszen a sebes folyású forrásvizek és sima tükrű tavak váltakozása jellemzi a vidéket. Azok, akik nyugodtabb szórakozásra vágynak ellátogathatnak a 25 kis falu egyikébe, ahol szinte kötelező megkóstolni a házi tehén- és juhtejet, illetve az ezekből készült sajtokat. 

Aggteleki Nemzeti Park, Magyarország

Fotó: Koncz Peter/500px/Getty Images

A felsorolásból Magyarország nemzeti parkjai sem maradhatnak ki. Szlovéniával ellentétben hazánk területén bőven akad választási lehetőség, de ha egyet ki kellene emelnünk, mi az Aggteleki Nemzeti Parkot mondanánk. Az aggteleki karsztvidék különleges képződményeinek hála már 1995 óta az UNESCO Világörökségei közé tartozik – a szemet gyönyörködtető barlangok, köztük Európa legnagyobb cseppkőbarlangja (Baradla) minden évben rengeteg turistát vonz a vidékre. De nem ez az egyetlen elfoglaltság, amivel a látogatók eltölthetik az idejüket: a gyalog- és biciklitúrák mellett lovaglásra is van lehetőség a környéken, valamint a közeli falvakban a népi kézműves szokásokat is megismerhetitek.

Nyitókép: Christoph Wagner/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: