7 kosztümös film, amely visszarepít minket az időben

Nem csak a gyönyörű korhű öltözékek és az izgalmas szerelmi szálak miatt kívánjuk, hogy ezek a filmek soha ne érjenek véget. Az inspiráló női főhősökkel sem tudunk betelni. Te melyik filmmel bővítenéd a listánkat?

Decemberben A Bridgerton család című romantikus sorozat az egész világot lázba hozta, és nyugodtan kijelenthetjük, még a csapból is Julia Quinn bestsellerének története folyt. Ezt bizonyítja, hogy a 8 részes széria alig harminc nap alatt a legsikeresebb Netflix-produkcióvá nőtte ki magát és a sorozatnak hála, újra felvirágzott a műfaj. A nagy érdeklődésre való tekintettel a streaming szolgáltató már be is jelentette a folytatást.

Szerencsére számos remek alkotás készült már, így addig sem kell unatkoznunk, amíg A Bridgerton család második évadára várunk. Azonban ahogyan minden filmes műfajnak, úgy a kosztümös drámáknak is megvannak azok a sajátosságai, amelyek megnehezítik a rendezők és a forgatókönyvírók munkáját. A legnépszerűbb alkotások általában az irodalom legismertebb szerelmi történeteit filmesítik meg, amelyeket mindenki jól ismer. Ráadásul lehet, hogy korábban már kismillió feldolgozás készült belőlük. Tehát, a feladat nem egyszerű: ragaszkodj az eredeti történethez, de közben mégis mutass újat. Ó, és még valami: ne feledkezz meg a látványról, a korhű jelmezekről és néhány A-listás színészről sem. Ezeket mind megtalálod a következő 7 kosztümös drámában.

Kisasszonyok (2019)

Greta Gerwig először a Lady Bird című filmmel ragadott magával minket, majd a Kisasszonyokkal örökre belopta magát a szívünkbe. Louisa May Alcott klasszikusából már számos feldolgozás készült, az 1994-ben bemutatott filmváltozat pedig igen magasra tette a mércét. De a modern filmadaptáció még ezt is túlszárnyalta. A rendezőnő úgy maradt hű az 1868-as regényhez, hogy közben értékes üzenetet közvetít a mai fiatal lányok és nők számára. A cselekményben a tehetséges March nővérek sorsát követhetjük, és miközben a lányok az álmaikért küzdenek, mi együtt nevethetünk velük, vagy ha kell, közösen nézhetünk szembe a konfliktusokkal. Hibátlan színészi alakítások, fantasztikus ruhák és egy szívmelengető történet – egyszer mindenkinek kötelező látnia.

Szerelem és barátság (2016)

A komikus helyzetekkel átitatott romantikus dráma Jane Austen egy kevésbé ismert levélregénye alapján készült, és a 18. századi Angliába kalauzolja a nézőit. A fiatalon megözvegyült Lady Susan vidéki rokonaihoz költözik lányával. Azért dönt így, hogy meghúzza magát, hogy a róla és az afférjairól keringő pletykák elüljenek. De a valódi célja, hogy gazdag és jóképű férjet keressen magának és eladósorban levő lányának, Fredericának. Ármány, cselszövés, titkok és kacérkodás. Kalandos sztori.

Anna Karenina (2012)

A legismertebb – és egyik legfájdalmasabb – orosz love story-t már olyan sokszor vitték színre és dolgozták fel filmekben, hogy lassan elavulttá válik. Azonban Joe Wright egészen különleges megoldással állt elő a 2012-ben bemutatott moziban. A történet természetesen változatlan, de az operatőri munka, a díszletek, a ruhák színkavalkádja és a vágások olyan egyedi színben tűntetik fel ezt az alkotást, hogy a lassan 150 éves regény ismét frissnek tűnik. A főszereplő Keira Knightley mellett Jude Law nem okozott csalódást, Aaron Johnson pedig Vronszkij szerepében megérteti velünk, hogy mi csábíthatott egy hűséges asszonyt a kor egyik legnagyobb bűnére, a házasságtörésre.

Az ifjúság végrendelete (2014)

Mit tesz egy fiatal lány, amikor hadba hívják azt a két férfit, aki számára a legfontosabb? Verának ezt 18 évesen kellett eldöntenie. Elfogadja az Oxfordi Egyetem ösztöndíját, és elindul az íróvá válás útján, vagy mindent felad, és a fiú után megy? A lány az utóbbit választja és önkéntes ápolónőnek jelentkezik. Vera Brittain önéletrajzi könyvén alapuló filmje az első olyan alkotás, amely a világháborút nem a fronton harcoló férfiak szemszögéből, hanem egy fiatal nő viszontagságain keresztül mutatja be. A főszerepet játszó Alicia Vikandert pedig ezúttal is csak imádni lehet.

Emma (2020)

Jane Austen regényének sokadik filmadaptációja nemcsak vizuális világával kényeztet el minket, hanem modern, könnyed hangvétele miatt is kiemelkedik elődjei közül. Az Austen-féle társadalmi szatírában a pompázatos látványelemekből nincs hiány, de a grandiózus rokokó belső terek, a cukorkaszínű ruhák és a süteménycsodák sem vonják el a néző figyelmét. Sőt, inkább még szórakoztatóbbá teszik az élményt. Anya Taylor-Joy remek választás volt a pimasz Emma szerepére, aki arra sarkallja barátnőjét, hogy Mr. Martin helyett Mr. Eltonhoz menjen feleségül. És itt kezdődnek a bonyodalmak.

Marie Antoinette (2006)

Az osztrák hercegnő – későbbi francia királyné – életét rejtélyek és titkok övezik. Ezért is született róla oly sok könyv és film. A művet azután néztem meg, miután néhány éve elolvastam Szerb Antal: A királyné nyaklánca című regényét. Kíváncsi voltam, milyen is lehetett Marie Antoinette, vagyis, milyennek látták mások. A fiatal királyné nem érzi magát otthonosan a francia udvarban: pletykák és intrikák övezik mindennapjait. De mit tesz, amikor megtudja, hogy a férje félrelép a szobalánnyal? Nos, belesimul a miliőbe, amibe került, és gátlástalan kicsapongásba kezd. Az ország népe így ismeri meg Antoinette-t, ez pedig megpecsételi sorsát. A filmben az uralkodónőt Kirsten Dunst játssza.

A másik Boleyn lány (2008)

Scarlett Johansson és Natalie Portman, mint rivalizáló testvérek – nekünk már ez elég indok volt ahhoz, hogy megnézzük ezt a történelmi drámát. A másik Boleyn lány a Tudor-korba repít minket vissza, ahol Anna és Mária a királyi udvar izgalmas és veszedelmes világába csöppen. A nővérek hamarosan egymás legnagyobb ellenfeleivé válnak, hiszen mindketten VIII. Henrik szerelméért küzdenek. A cselekményt végig nagyszerű filmzene kíséri, ami még szórakoztatóbbá teszi a moziélményt és a képi világ is csillagos ötöst érdemel.

Nyitókép: @patrislukich/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: