7 kérdés, ami megmutatja, mennyire vagy bölcs

Bár azt gondolhatod, hogy az idős emberek közül kerülnek ki az igazi bölcsek, a valóságban nem feltétlenül kell korosnak lenni ahhoz, hogy valaki bölcs is legyen. Íme, hét kérdés, amelyekből könnyedén kiderítheted, te mennyire vagy bölcs.

A bölcs szó hallatán legtöbbször öreg manók jelennek meg a képzeletünkben, ahogy a filmekben gyakran ábrázolják őket. Gyerekkorom óta nagyon bölcsnek találtam a nagymamámat, mert soha nem volt olyan téma, amivel kapcsolatban ne lett volna számomra elfogadható válasza, azonnal. Ő pedig a saját felmenőire hivatkozott mindig, számára ők testesítették meg a bölcsességet. Ennél a kifejezésnél ugyanis a tapasztalat és az évek sokat nyomnak a latba, de az elmúlt években több kutatás is foglalkozott a témával, és azt állapították meg, hogy nem csak és kizárólag a korral van összefüggésben a bölcsesség. És bár sokáig reméltem – merthogy még a mai napig is megvan kettő –, de sajnos a bölcsességfoghoz is vajmi kevés köze van.

A római származású szerző, Plautus már évszázadokkal ezelőtt úgy fogalmazott, hogy: „saját szerencséjének kovácsa a bölcs”. De valójában kit tekintünk bölcsnek, és van-e olyan skála, amelyen ennek foka mérhető?

A bölcsesség szintje mérhető

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvostudományi Karának kutatói arról számoltak be, hogy egy rövidített, hét tételből álló skála segítségével nagymértékben meghatározható az egyén bölcsességi szintje, egy potenciálisan módosítható személyiségjegy, amelyről kimutatták, hogy szoros összefüggésben áll a jóléttel. A tanulmány kutatói korábban kifejlesztették a 28 elemből álló San Diego-i bölcsességskálát (SD-WISE-28), amelyet nagy nemzeti és nemzetközi vizsgálatokban, biológiai kutatásokban és klinikai vizsgálatokban használtak a bölcsesség értékelésére.

Hoppá! Tehát létezik egy kutatás, amely azt igazolta, hogy mérni lehet a bölcsesség szintjét. A 7 elemből álló, rövidített kérdéssorról ráadásul több szakember is megállapította, hogy rendkívül megbízható. „A bölcsességméréseket egyre gyakrabban alkalmazzák a mentális egészséget és az optimális öregedést befolyásoló tényezők tanulmányozására. Azt akartuk tesztelni, hogy egy mindössze hét elemből álló lista értékes információkat nyújt-e a bölcsesség teszteléséhez” – mondta Dilip V. Jeste professzor, az Egészséges Öregedés Központjának vezető dékánja.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a bölcsesség hét összetevőből áll: önreflexió, proszociális viselkedés (például empátia, együttérzés és altruizmus), érzelmi szabályozás, különböző nézőpontok elfogadása, határozottság, szociális tanácsadás (például racionális és hasznos tanácsadás) másoknak és a spiritualitás.

A rövidített kérdéssor hét pontja:

  • Nyugodt maradok a nyomás alatt
  • Kerülöm az önreflexiót
  • Szeretem, ha sokféle nézőpontnak vagyok kitéve
  • Ameddig csak tudom, hajlamos vagyok elodázni a fontosabb döntések meghozatalát
  • Gyakran nem tudom, mit mondjak másoknak, amikor tanácsot kérnek
  • A lelki hitem belső erőt ad
  • Kerülöm azokat a helyzeteket, ahol tudom, hogy szükség lesz a segítségemre

A bölcs emberek boldogabbak

A rövidebb nem azt jelenti, hogy kevésbé érvényes” – fogalmaz a professzor. „A megfelelő típusú kérdéseket választottuk ki, hogy olyan fontos információkhoz jussunk, amelyek nemcsak a tudomány fejlődéséhez járulnak hozzá, hanem alátámasztják korábbi adatainkat is, amelyek szerint a bölcsesség összefüggésben áll az egészséggel és a hosszú élettartammal.”

De arra is rávilágítottak, hogy a bölcsesség szoros összefüggésben van a boldogsággal és a mentális jóléttel, és negatívan befolyásolja a magány, a depresszió és a szorongás. „Léteznek bizonyítékokon alapuló beavatkozások a bölcsesség bizonyos szintjének növelésére, ami segít csökkenteni a magányt és elősegíti az általános jólétet” – mondta Jeste.

A szakember szerint, ahogy a COVID-19 elleni oltás megvéd minket az új koronavírustól, a bölcsesség segíthet megvédeni minket a magánytól. „Bölcsességre van szükségünk a túléléshez és az életben való boldoguláshoz. És van egy listánk azokról a kérdésekről, amelyek megválaszolása kevesebb, mint néhány percet vesz igénybe, és ha ezeket a klinikai gyakorlatba átültetjük, akkor jó eséllyel segíthetünk bárkinek.

Forrás: thebrighterside.news
Nyitókép: AleksandarNakic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: