7 különleges rajz és tény, ami segít megérteni a mentális egészség fontosságát

Egy amerikai illusztrátor különleges képeken keresztül mutat be tényeket a mentális egészség kapcsán. A rajzok nemcsak edukálnak, de segítenek abban is, hogy tisztábban lássuk a mentális egészség fontosságát.

Holly Chisholm (@justpeachycomic) illusztrátor és szerző kreatív képességeit arra használja, hogy segítsen másoknak abban, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül. Az alkotó különleges rajzokat készített mentális egészségügyi statisztikákról, kiválasztva néhány fontos tényt, amit vizuális megjelenítéssel hoz még közelebb hozzánk. Chisholm azt reméli, hogy a rajzokkal oktathatja közönségét, miközben ledönti azt a stigmát, ami a mentális betegségek köré épült.

Íme 7 tény, amit talán te sem tudtál a mentális egészség fontosságáról

1. A krónikus mentális betegségek fele 14 éves kor előtt, kétharmada pedig 24 éves kor előtt kezdődik. Annak ellenére, hogy vannak hatékony kezelések, sokszor nagyon hosszú idő, akár évtizedek is eltelnek az első tünetek megjelenése után, mire a beteg valódi segítséget kap.

2. A legtöbb ember, aki mentális betegséggel küzd, nem erőszakos. Az erőszakos bűncselekményeknek csak 3-5%-a köthető olyan személyekhez, akik komoly mentális betegséggel küzdenek. Sőt, a mentális betegségek elszenvedői tízszer valószínűbb, hogy erőszakos bűncselekmény áldozatai lesznek, mint az átlag népesség tagjai.

3. A mentális egészséggel kapcsolatos problémáknak semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki lusta vagy gyenge lenne és sok embernek van szüksége arra, hogy jobban legyen.

4. Az egyetemi hallgatók 39%-a küzd valamilyen mentális egészséghez kapcsolódó problémával.

5. 2017-ben 3,54-szer több férfi lett öngyilkos, mint nő. Ugyanebben az évben, 1,4-szer több nő próbált meg véget vetni az életének, mint férfi.

6. Vannak olyan emberek, akik nem tudják azonosítani és leírni az érzelmeiket. Ezt a betegséget alexitímiának hívják és a népesség körülbelül 10%-át érinti.

7. Mindenkinek más jellegű kezelésre van szüksége. Nincs egy megfelelő útja a felépülésnek. Habár a gyógyszeres kezelés is segíthet, nem ez az egyetlen út ahhoz, hogy valaki jól érezze magát. Sokszor a terápia és a gyógyszeres kezelés kombinálása hozza a legjobb eredményeket.

Forrás: My Modern Met
Grafikák: Holly Chisholm / @justpeachycomic
Nyitókép: Fotó: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: