7 lakberendezési baki, amitől kisebbnek tűnik a lakásod

Ezeket a hibákat ne kövesd el!

Te is elgondolkodtál már azon, hogyan lehet egy kis lakást praktikusan berendezni? Néhány trükkel igazán tágassá varázsolhatod az otthonod, de ha rosszul választasz bútort, akkor könnyen az ellenkező hatást érheted el!

Néhány lakberendezési trükkel még a kisebb méretű garzonodat is át tudod alakítani úgy, hogy tágasnak és kellemesen otthonosnak tűnjön. A bútorok, a világítás és még számos kisebb-nagyobb részlet a segítségedre lehet abban, hogy egy kis optikai csalódással nagyobb teret varázsolj még a legkisebb garzonban is. Ugyanakkor néhány apró dolog, épp az ellenkező hatást kelti. Ha ezeket a lakberendezési bakikat elköveted, akkor könnyen kisebbnek és szűkösebbnek tűnhet a lakásod. Ezt te sem szeretnéd, igaz? Mutatjuk is, melyek azok a hibák, amiket ne kövess el!

1. Nem jó a szoba megvilágítása

Ha a lakásod túl sötét, könnyen tűnhet szűkösnek. Ezzel szemben egy kis kreativitással és az ügyesen elhelyezett lámpákkal csodás hatást érhetsz el. Ne érd be egy-két darabbal, helyezz el több fényforrást a szobákban! A világos fények nemcsak tágasabbá teszik a teret, hanem sokkal hívogatóbbá és melegebbé varázsolják az otthonod.

2. Túl kicsi, túl nagy, túl kevés, túl sok bútor

A bútorok mérete és mennyisége hasonlóan fontos, ha szeretnél esztétikus és kényelmes környezetet kialakítani az otthonodban. Ha kisméretű teret kell berendezned, akkor figyelned kell arra, hogy megtaláld az arany középutat, mert nem csak a túl nagy és a túl sok bútor miatt tűnhet szűkösnek a lakás. Ha nagyon kevés vagy aprócska bútorokkal rendezed be a szobát, ugyanolyan picinek érezheted a teret. A lényeg, hogy megtaláld az otthonod méretéhez és stílusához passzoló bútorokat. Tehát akármennyire is tetszik az a hatalmas étkezőasztal, amit kinéztél magadnak, ha az egész nappalidat elfoglalja, le kell mondanod róla.

3. Nincsenek multifunkcionális darabjaid

Maradjunk még egy kicsit a bútoroknál, hiszen még egy fontos szabályt érdemes szem előtt tartanod, ha egy pici lakás berendezését kell megtervezned. Ilyenkor érdemes olyan bútorokat és lakáskiegészítőket választanod, amik több funkciót is betöltenek. Számos innovatív design bútor közül választhatsz, mivel nem kell hatalmas teret berendezned, egy-két drágább darabot is megengedhetsz magadnak. Fektess be egy helyi iparművész által tervezett többfunkciós bútorba vagy kutass az áruházakban hasonlóak után. A klasszikus kanapéból ágy megoldás mellett már például olyan polcra is lecsaphatsz, ami tárolóvá vagy dohányzóasztallá alakítható.

4. Sötét dekorációs elemeket használsz

Minél sötétebb színeket használsz a lakásban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy zsúfoltnak fog tűnni. Ez nem azt jelenti, hogy egy sötét bútort sem vásárolhatsz. Inkább csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba. Ha szert teszel egy gyönyörű sötétbarna kanapéra, akkor ne sötét színű párnákkal vagy lepedővel egészítsd ki. Válassz halvány, neutrális színeket. Hasonló a helyzet, ha a szobában sötét árnyalatú padlózat található – ilyenkor egy halvány színű szőnyeggel érdemes világosítani az összképet.

5. Nem használod ki a függőleges tereket

Sok kisméretű lakásról elmondható, hogy nagy belmagassággal rendelkeznek. Ugye nem hagyod, hogy a falak üresen árválkodjanak? Ne csak fali dekorációkat (például képeket vagy makramét) használj, hiszen a függőlegesen elhelyezett tárolók kifejezetten esztétikusak, amellett, hogy igazán praktikusak. A fürdőben se hagyd elveszni a magas falak adta lehetőségeket – helyezz el nagyméretű tükrö(ke)t az egyik falon, amitől kétszer nagyobbnak tűnik majd a tér!

6. Nem jól alakítod ki a tárolókat

Ha nincs sok szabad tér az otthonodban, akkor nagyon ügyesen és kreatívan kell megoldanod a tárolást. Mivel nem pakolhatod tele a szobát három-négy különböző szekrénnyel, ezért praktikus bútorokat kell keresned. Az előbb már említettük a függőlegesen elhelyezett polcokat, amikre könyveket, növényeket vagy bármilyen dekoratív használati tárgyat tehetsz. Mi a helyzet azokkal a holmikkal, amik nem túl dekoratívak vagy nem szeretnéd, ha folyton a szemed előtt lennének? Válassz olyan ágyat, amihez kihúzható tároló tartozik. A kisebb tárgyakat dobd egy szép fonott kosárba és azt tedd az egyik polcra. Csak hagyd, hogy a képzelőerőd szárnyra kapjon és még rengeteg hasonló ötlet jut majd az eszedbe! 

7. Túl sok bútort teszel a bejárathoz

Nagyon fontos az első benyomás, azaz, hogy milyen környezet fogad, amikor belépsz az ajtón. Ha a bejáratnál túl sok bútort halmozol fel, az az egész lakás hangulatára rányomja a bélyegét. A fogas, amin csak úgy tornyosulnak a kabátok, a rengeteg cipő, táska, amikbe ráadásul rendszeresen belerúgsz, amikor indulni készülsz. Tényleg szükség van ennyi mindenre? Egy falra szerelhető fogas, és a leggyakrabban használt egy-két pár cipő bőven elég. A többi holmit inkább ne a bejárat mellett tartsd!

Nyitókép: Patrick Perkins/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: