7 meglepő tény Johnny Deppről

Johnny Deppet senkinek sem kell bemutatni, hiszen a 61. születésnapját ünneplő sztár olyan negyven évet felölelő karriert tudhat maga mögött, amit még a legnagyobbak is elismeréssel nyugtáznak.

Sok mindent el lehet mondani Johnny Deppről. Mondhatnánk, hogy nagyszerű színész. Hívhatnánk őt tehetséges zenésznek. De az is megállja a helyét, hogy eléggé furcsa figura. Mindegyik állítás igaz a maga módján, de ha mindezt összerakjuk, akkor kirajzolódik előttünk az egyik legérdekesebb és legkülöncebb híresség, akit valaha is láttunk .A kezdetekben azért küzdött, hogy zenészként boldoguljon, egészen addig, míg szerepet nem kapott a Rémálom az Elm utcában című filmben. Utóbbi már 1984-ben történt és azóta is képes fenntartani a közönség érdeklődését, hiszen Depp mindig lenyűgöz minket. A cikkünkben található tényekkel talán még jobban is, mint eddig.

Drága barátom!

Johnny Depp egyik legemlékezetesebb szerepe Terry Gilliam 1998-as, pszichedelikus fekete komédiájában volt, amely Hunter S. Thompson önéletrajzi regényén, a Félelem és reszketés Las Vegasban című művén alapult. Depp olyan jó alakítást nyújtott benne, mintha csak erre a szerepre született volna. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a színész és Thompson már 1994 óta jó barátságot ápoltak egymással, így kifejezetten fontos volt számára, hogy lehengerlő legyen karakterében. Egyébként már megismerkedésük éjszakáján elválaszthatatlanná váltak, hiszen egy igazán őrült sztori örökre összekovácsolta őket. Történt ugyanis, hogy találkozásuk uán Thompson megkérdezte Depptől, hogy szeretne-e lőni az egyik kedvenc puskájával. Amikor az igent mondott, Thompson közölte, hogy először egy bombát kell készíteniük a lövéshez. Miután összeállítottak néhány propánt tartalmazó töltényt, amikor a színész lőtt, az egész hatalmas tűzgolyóvá változott. Thompson 2005 tavaszán öngyilkosságot követett el, és egyik utolsó kívánsága az volt, hogy hamvait ágyúból lőjék ki. Depp, mint jó barát, teljesítette is ezt. A színész azt állítja, hogy megközelítőleg 5 millió dollárba került a mutatvány, azonban mint tudjuk, a barátság semmiben sem ismer határokat.

Fotó: IMDb)

Egy ikon közbejárása

Jóval azelőtt, hogy Johnny Depp és Hunter S. Thompson összebarátkoztak, Depp már egy másik, szintén különc hírességgel, Nicolas Cage-dzsel is közeli kapcsolatban volt. Egy, a New York Times Magazine-nak adott interjúban Cage elmondta, hogy ő és Depp először a ’80-as évek elején találkoztak és hamarosan lakótársak is lettek. Egy éjszaka, miközben Monopoly-t játszottak, Cage azt tanácsolta az akkor zenészként boldogulni vágyó Deppnek, hogy kezdjen el színészkedni. A beszélgetés után össze is kötötte őt az ügynökével, akinek első hollywoodi szerepét köszönhette az 1984-es Rémálom az Elm utcában című filmben.

Egy álom válik valóra

Miután a szakma egyik ásza lett, úgy gondolta ideje megvalósítani rég dédelgetett álmát és zenészként is karriert szeretett volna építeni. 2015-ben így kapóra is jött számára, hogy Alice Cooper és Joe Perry új bandát készült alapítani. A duó hamarosan Johnny Deppel kiegészülve Hollywood Vampires néven állt össze. A zenekar 2015-ben ki is adta debütáló albumát, a Hollywood Vampires-t, amelyet 2019-ben a Rise követett, sikerük pedig, mondhatni, borítékolható volt. A három alapítótag mellett a zenekar albumain olyan nevek is közreműködtek mint Paul McCartney, Dave Grohl és a néhai Christopher Lee.

Az éjszaka császára?

A színészkedés és zenélés mellett Johnny Depp egy időben a hírhedt hollywoodi nightclub, a Viper Room résztulajdonosa is volt. A színész 1993-ban többedmagával nyitotta meg a 250 férőhelyes szórakozóhelyet, mely hamar a hollywoodi hírességek, zenészek és színészek törzshelyévé vált. A Viper Room színpadán többek közt Johnny Cash és Tom Petty is felléptek, azonban mégis inkább egy sajnálatos tragédia okán híresült el. 1993. október 31-én ugyanis a hihetetlen tehetséggel megáldott, mindössze huszonhárom éves River Phoenix a klub falai közt hunyt el túladagolásban. Az esetet követően Depp egy hétre bezárta a helyet, hogy a gyászoló barátok és rajongók le tudják róni kegyeletüket. A szokás egészen 2004-ig fenn is maradt, a Viper Room mindaddig, amíg a színész kezében volt, sosem nyitott ki október 31-én.

Nagylelkű gesztus

Johnny Depp egyike volt annak a három színésznek, akiket Heath Ledger tragikus halála után felkértek, hogy szerepeljenek az elhunyt sztár félkész mozijában, A Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című fantasyben. Depp, Colin Farrell és Jude Law Ledger karakterének átalakult változatait alakították a filmben, hogy Terry Gilliam rendező befejezhesse a produkciót és kiadhassa a filmet a néhai színész tiszteletére. Azonban ahelyett, hogy megtartották volna a filmért kapott honoráriumukat, az összeget egy megtakarítási számlára utalták, melyet Ledger akkori hároméves lányának, Matildának hoztak létre. A gázsi mellett Depp a Bahamákon található 45 hektáros privát szigetének egy részét is Heath Ledger emlékének szentelte. Egy interjúban elmondta, hogy a tragédia után menedékként felajánlotta azt a családnak, melynek egyik strandja azóta is „Heath’s Place” néven ismert.

(Fotó: IMDb)

Johnny Depp = Jack Sparrow?

Míg az idősebb Johnny Depp-rajongók olyan filmekben ismerték meg őt mint az Ollókezű Edward és a Cry-Baby, manapság a legtöbb gyerek a Karib-tenger kalózai franchise Jack Sparrow kapitányával azonosítja őt. Ezt tudva, Depp gyakran látogat meg gyermekkorházakat a szerethető Jack Sparrow bőrébe bújva és ez olyannyira gyakori, hogy mindig magánál tartja a jelmezét. Egy interjúban elmondta, hogy ilyenkor több órát szán arra hogy találkozzon a beteg gyerekekkel és nemcsak a jelmezt ölti magára, hanem végig karakterben is marad.

A Karib-tenger kalózai, Johnny Depp
(Fotó: IMDb)

A hiányzó láncszem

Az egyik legmeglepőbb tény Johnny Depp kapcsán az, hogy karrierje során még soha nem nyert Oscar-díjat. Először 2004-ben jelölték a legjobb színész kategóriában, a Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmben nyújtott alakításával vívta ki az elismerést. Majd 2005-ben a Pán Péter és 2008-ban a Sweeney Todd: A Fleet Street démoni borbélyának köszönhetően is a nomináltak között szerepelt a neve, azonban a jelöléseket eddig soha nem sikerült díjra váltania. Persze, ennek ellenére nem kevesebb mint húsz másik szintén nívós díjat vihetett haza, köztük egy Golden Globe-ot és egy Screen Actors Guild-díjat. Azonban mi reméljük, hogy egyszer még az Oscart is kipipálja.

Nyitókép: Franziska Krug/Getty Images for AUDI AG
Forrás: Cinema Blend

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: