7 mítosz az étkezési zavarokról, amelyeket ideje végleg elfelejteni

Nem az anorexia az egyetlen étkezési zavar, és nem, nem is ez az egyetlen, ami veszélyes. Sőt, az a sokat hangoztatott tény is merő ostobaság, miszerint az étkezési zavar döntés kérdése. Valójában a betegség mögött súlyos mentális problémák állnak.

Anorexia, bulimia, mértéktelen evészavar (angolul binge eating disorder = BED) – talán ezek az étkezési zavarok legismertebb fajtái, amelyekről mindannyian tudjuk, hogy akár visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak, mégis gyakran félreértjük, figyelmen kívül hagyjuk őket. Sokan egyszerűen azt gondolják, a szigorú diétázás, az éhezés és az önsanyargatás személyes választás, pedig valójában súlyos mentális betegség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a pszichiátriai betegségek között az étkezési rendellenességek esetében a legmagasabb a halálozási arány. Annak ellenére, hogy egyre többen küzdenek kóros önértékelési zavarral, sok mítosz és káros sztereotípia övezi az étkezési zavarokat. Ideje lenne eltörölni ezeket, hogy többé senkit se érjen megbélyegzés, és mindenki megkaphassa a támogatást, amire szüksége van. Nézzük, melyek a legnagyobb tévhitek.

1. Csak a vékony emberek küzdhetnek étkezési zavarokkal

Talán a legelterjedtebb mítosz az érkezési zavarokkal kapcsolatban az, hogy csak a vékony/sovány nőket és férfiakat érintheti. A médiában megjelenő szenzációhajhász riportok gyakran az anorexia nervosa legszélsőségesebb eseteit mutatják be, hiszen az ijesztően sovány emberekről (általában fiatal nőkről) készült képek láttán mindenki felkapja a fejét. Nem csoda, hogy sokan azt feltételezik, az étkezési rendellenesség az az anorexia és csak karcsú emberek küzdhetnek vele. Az az igazság, hogy az evészavarok nem válogatnak. Habár az anorexia nervosa valóban kóros soványságot von maga után, ez a fajta betegség csak az étkezési zavarok 8%-át teszi ki. A bulimia a 19%-át, a mértéktelen evészavar pedig a 22%-át, míg az OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), vagyis a „más, már meghatározott étkezési zavarok” az esetek 47%-ában fordulnak elő.

Sőt, az étkezési zavarokkal küzdő emberek többsége normál vagy annál nagyobb testsúlyú – kivétel az anorexia –. A testsúlytól függetlenül minden étkezési rendellenesség súlyos egészségügyi szövődményekkel járhat. 

2. A túlsúlyos embereket csak a mértéktelen evészavar érintheti

Egy újabb fantazmagória, amely a testszégyenítő magatartásnak köszönhetően terjedt el a köztudatban. A társadalom a túlsúlyos emberek esetében általánosítja, gondolkodás nélkül megállapítja, hogy az elhízás oka a túlevés. Pedig a nagydarab emberek is szenvedhetnek ARFID-ban (elkerülő táplálékbeviteli zavarban), illetve a sovány embereket is érintheti a mértéktelen evészavar. Egyetlen étkezési rendellenességnek sincs sajátos „külseje”.

3. Az anorexia nervosa az egyetlen súlyos étkezési zavar

Ez a városi mítosz nagyban hozzájárult ahhoz, hogy azok, akik másfajta étkezési zavarral élnek akkor sem fordulnak szakértőhöz, ha felismerték a problémát. Pedig a bulimiának is súlyos szövődményei lehetnek: például kiszáradás (ami veseelégtelenséghez vezethet), kimaradó vagy rendszertelen menstruáció, emésztési és bélrendszeri problémák, súlyos fogszuvasodás és ínybetegség, görcsök és izomgörcsök, valamint szívproblémák (például szabálytalan szívverés). Az OSFED pedig szervi elégtelenségeket, csontritkulást, szívbetegségeket és második típusú cukorbetegséget is okozhat. Az étkezési zavarok súlyosbodásával a mentális egészség is romlik, így a szuicid hajlamok is felerősödnek.

4. A súlygyarapodás azt jelenti, hogy a beteg felépült

Amikor valaki, aki étkezési zavarban szenvedett, meghízik, környezete azt gondolhatja, elindult a felépülés útján. De ez nem garancia. Könnyen visszaeshet, illetve lehet, hogy csak az étkezési szokásainak megváltozása eredményezte ezt (de továbbra sem egészséges a testképe). Hiszen az, hogy fizikailag egészségesebbnek tűnik, nem jelenti, hogy a mentalitása is átalakult. 

5. Mindig a testalkattal való elégedetlenség áll a háttérben 

Habár a köztudatban az terjedt el, az étkezési rendellenességek kiváltó oka általában a testsúly és a saját testtől való undorodás, valójában számos más indok húzódhat a háttérben. Egy trauma is lehet katalizátor, akárcsak a kisebb negatív emlékek felhalmozódása. Az étkezési rendellenességek gyakran azoknál jelentkeznek, akik kontrolálni akarják az életüket, így a testüket és a döntéseiket is. Valamint egy trauma csillapításának az eszköze is lehet. Szintén gyakori, hogy az illető így próbál a gyerekkorba kapaszkodni, különböző okokból elkerülni a felnőttkort. Valamint szexuális zaklatás vagy erőszak után is jelentkezhet ez a fajta mentális betegség. Egyszóval: ne ítélkezzünk senki felett, mert az evészavarok kiváltói okai rendkívül változatosak és egyediek.

6. Ez egy választás

Az étkezési rendellenességek súlyos mentális zavarok – és nem mi válogatjuk meg, hogy milyen betegségekkel küzdünk. A kutatások azt mutatják, hogy az étkezési rendellenességek kialakulásának genetikai és környezeti tényezői is vannak. Arról nem is beszélve, hogy az evészavarral küzdők családját és barátait is megpróbáltatások elé állítja ez az állapot – és ennek a traumának szándékosan senki sem tenné ki a szeretteit.

7. A férfiakat nem érinti a probléma

Sokan azt gondolják, hogy az étkezési zavarok csak a fiatal lányok életét nehezíthetik meg. De az evészavarok nem tesznek különbséget: minden nemet, korosztályt, etnikumot, társadalmi-gazdasági státuszú és szexuális beállítottságú embert érint. Valójában az étkezési zavarokkal küzdők egynegyede férfi. Bár ez az arány magasabb is lehet, mert a megbélyegzéstől való félelem miatt sok férfi eltitkolja az állapotát. Ezen az sem segít, hogy a médiában még mindig alulreprezentáltak azok a kampányok, amelyek a férfiak mentális egészségéről szólnak. 

Nyitókép: Kira Ikonnikova/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: