7 mítosz az öregedésről

Most lerántjuk a leplet!

Az öregedés folyamata bár az egész életünket végigkíséri, mégis csupán az első ráncok megjelenése után kezdünk foglalkozni vele. Egy idő elteltével pedug úgy érezhetjük, elveszünk a fiatalságmegőrző praktikák rejtelmeiben.

A stressztől gyorsabban öregszik a bőr

Igaz! Stressz esetén az erek beszűkülnek, ennek hatására oxigénhiány alakul ki, amely során kémiai szabadgyökök szabadulnak fel. A szabadgyökök felelősek a bőr víztartalmának csökkenéséért és a ráncosodás folyamatáért. Persze a stresszt képtelenség teljesen kiiktatni az életünkből, éppen ezért érdemes olyan kozmetikumokat és élelmiszereket választani, amelyek antioxidánsokban gazdagok. Ilyen ételek például a citrusfélék, halak, brokkoli, spenót és a különféle olajos magvak.

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás fiatalossá varázsolja a bőrt

Igaz! A bőrsejtek megfelelő működéséhez a víz elengedhetetlen. Ha nem biztosítunk elegendő vizet a szervezetünk számára, az legelőször a bőrünkben lévő nedvességet kénytelen elvonni. Fogyassz naponta 1,5 liter vizet vagy zöld teát, ezzel biztosíthatod a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt!

Minél tovább használod ugyanazt az anti-aging készítményt, annál kevésbé hat

Hamis! Bár a legtöbb termék esetében elmondható ugyanez, de az anti-aging hatású kozmetikumokra hatványozottan igaz, hogy minél tovább használod őket, annál inkább érvényesülnek jótékony hatásaik. Sok esetben hetekre vagy hónapokra van szükség, hogy az eredmény valóban látványos legyen.

Aki sportol, lassabban öregszik

Igaz! A rendszeres sport valójában a fiatalosság forrása. Futás, biciklizés vagy úszás hatására a sejtek oxigénfelvétele megnő, serken a hormontermelődés és az anyagcsere működés is helyreáll.

A bőrnek csupán egy krémre van szüksége, felesleges halmozni az alapanyagokat

Hamis! A bőr igényei a nap folyamán változnak: szüksége van nedvességre, antioxidánsokra és UV-védelemre is, emellett nem árt, ha olyan az éjszakai krémeket is használsz, amelyek tápláló, nyugtató és sejtmegújító összetevőket tartalmaznak. Ezen felül figyelj a szemkörnyék megfelelő ápolására, ugyanis a szem alatti bőr igen érzékeny, és speciális ápolást igényel.

Az olcsó termékek fabatkát sem érnek

Hamis! Az összetétel sokkal fontosabb, mint az ár. Azok a termékek, amelyekben fellelhető a retinol, glikolsav vagy a tejsav, mind jó választásnak bizonyulhatnak. Célszerű azonban patikában beszerezni ezeket a készítményeket, hiszen egy szakképzett patikus könnyen segíthet kiválasztani a megfelelő terméket.

A homlokráncolás ráncokat okoz

Igaz! Ugye emlékszünk mindannyian anyukánk és nagymamánk intő szavaira: Ne ráncold a homlokod, mert úgy maradsz! Sok más mellett ebben is igazunk volt. Az öregedés előrehaladtával minél inkább elveszíti a bőr a rugalmasságát, annál inkább rögzülnek ezek a mimikai ráncok.

Nyitókép: Rido/Shutterstock
(www.donna-magazin.de)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: