7 módszer, amivel biztosan elkerülheted a családi vitákat karácsonykor

A karácsony a szeretet ünnepe, de a legnagyobb szeretetben is összeveszhetnek valamin a családtagok. Nyugi, a következő hét módszer abban segíthet, hogy egyetlen gikszer se vezessen vitához.

Összegyűlt a rokonság, készülnek a mennyei ételek és a karácsonyfa is teljes pompában díszeleg a nagyszobában, ezt a meghitt hangulatot kár lenne elrontani egy vitával. Az emberek többsége mégis összekülönbözik karácsonykor a szeretteivel, főleg azokkal, akiket egész évben alig látott. A következő 7 hasznos tanács segíteni fog abban, hogy idén zökkenőmentesen vedd a bonyodalmakat:

1. Engedd el a füled mellett!

Szinte biztos vagy benne, hogy Gizi néni idén is csípős megjegyzéseket fog tenni a főztödre, ahogy eddig minden évben? Ha ezeket a kommentárokat a lelkedre veszed, garantáltan rosszul fogod magad érezni. Két dolgot tehetsz: beleállsz a vitába és megvéded az isteni finom halászlevedet, vagy széles mosollyal az arcodon még egy kanállal szedsz a tányérodba, és elengeded a füled mellett a bántó megjegyzéseket. Persze nem könnyű tartani magad, de próbáld meg elfogadni, hogy van, ami soha nem változik. Úgyhogy a sértődés helyett, legyints egyet, sőt fordulj szeretettel mások felé! Hidd el, minden vitát, jeges csendet fel lehet oldani némi kedvességgel. Főleg karácsonykor.

2. Figyelj az alkoholfogyasztásra!

Az alkohol képes feloldani a gátlásokat, hatására az embernek megered a nyelve is! Elég legurítani néhány finom karácsonyi likőrt ahhoz, hogy bátran a másik szemébe mondd a sérelmeidet. Mi évek óta martinivel koccintunk ilyenkor, és már előfordult, hogy egy-egy rokon az italozásnak köszönhetően oda-odamondogatott. Szóval, ha egy mód van rá, figyelj oda az alkoholfogyasztásra! Néhány zserbó vagy linzer segítségével elterelheted a családod figyelmét a poharaikról. Hiszen ki is tudna ellenállni egy finom süteménynek?

3. Számolj el 10-ig!

Tudom, fura módszernek tűnhet, de ez tényleg segíthet rendezni a gondolataidat és lehiggadni. Az utóbbi években én a különböző céges karácsonyi partikon fejlesztettem tökélyre a technikát, de a családi találkozókon is működhet!

4.  Iktass be egy kis énidőt!

Nem azt mondom, hogy a szenteste kellős közepén állj fel az ünnepi asztaltól és zárkózz be a fürdőszobába, de próbálj meg egy kis időre kiszakadni a családi nyüzsgésből. Én akármennyire is imádok ilyenkor a családommal lenni, mindig jólesik magamra is időt szánni. Például a délutáni sétákat nagyon szeretem, mert olyankor tényleg magamra koncentrálhatok és beletemetkezhetek a gondolataimba. Ha úgy érzed, neked is szükséged van némi nyugalomra, csinálj valamit, ami teljesen kikapcsol.

5. Figyeld kívülről az eseményeket!

Sokat segít, ha egy vitánál függetleníted magadtól a helyzetet, és megpróbálsz kívülállóként szemlélődni. Ezt a pszichológusok megfigyelő egónak hívják, ilyenkor úgy kell viselkedned, mintha egy filmet néznél, így érzelmileg távolságot tudsz tartani másoktól. Ez viták esetén jól jöhet, hiszen ilyenkor mindenki heves érzelmekkel reagál a másik mondandójára.

6. Ne legyenek nagy elvárásaid

A fejedbe vetted, hogy idén karácsonykor minden tökéletes lesz? Ne tedd! Felesleges stressznek teszed ki magad, ha a tökéletességed kergeted, mivel nem létezik. Ez hatványozottan igaz az ünnepi időszakra, amikor mindig történik valami, ami keresztbe húzhatja a számításaidat. Anyukám tavaly teljesen összeomlott, amikor berepedt a diós bejgli teteje, bezzeg az ő nagymamája hibátlan süteményeket sütött minden karácsonykor. Ennek az lett a vége, hogy a konyhában veszekedtem vele, hogy hagyja már azt a francos bejglit, így is biztosan finom lesz. Te se kergesd az idealizált karácsony képét, ahol mindenki jól érzi magát, minden étel tökéletes, mert megfosztod magad az ünnep örömétől és feszült leszel. A feszültség pedig sokszor vitákhoz vezet.

7. Légy hálás!

Kész őrültek háza van otthon? Légy hálás érte! Sokan mit meg nem adnának, ha lenne saját családjuk, akikkel megünnepelhetnék a karácsonyt. Gondolj egy percre azokra, akiknek mindez nem adatott meg, majd gondolj a szeretteidre, akik bár mozgalmassá, mégis szebbé teszik ezt az időszakot.

Nyitókép: svetikd/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: