7 módszer, amivel orvosolhatod a leggyakrabban jelentkező kapcsolati problémákat

Amikor egy vita közben haragot, szomorúságot és sértettséget érzel, nem is olyan könnyű a benned kavargó érzésekről beszélni. De hidd el, a fagyos hallgatás előbb vagy utóbb éket verhet közétek.

Folyton ugyanazokon a dolgokon kaptok össze a pároddal? A visszatérő konfliktushelyzeteket nem szabad besöpörni a szőnyeg alá. A meg nem oldott problémák ugyanis szépen lassan rátelepedhetnek a kapcsolatotokra, így mérgezik kettőtök viszonyát. Ezért elengedhetetlen, hogy találjatok megfelelő alkalmat a beszélgetésre. A következő 7 párkapcsolati problémát is érdemes azonnal orvosolni, és néhány egyszerű módszer segítségével megszüntetni őket.

1. Mindketten meg nem értettnek érzitek magatokat

A legtöbb kapcsolati nézeteltérés a téves kommunikációval (vagy a kommunikáció hiányával) van összefüggésben. Úgy érzitek, hogy egyikőtök sem talál értő társra a másikban? Esetleg elnyomjátok magatokban a sérelmeiteket? Ne legyintsetek a problémára, mert idővel még az apró konfliktusok is árthatnak.

Akármennyire nincs hozzá kedvetek, a gondokról muszáj beszélni. Nem, nem a másik szavába vágva sorolni a sérelmeiteket, hanem empátiát tanúsítva, egymást végighallgatva próbáljatok közös nevezőre jutni. Keressetek egy megfelelő időpontot, üljetek le a kanapéra, majd türelmesen mondjátok el, hogyan érint titeket a konfliktus, mivel bántott meg a másik, min szeretnétek, ha változtatna, illetve ti magatok miben hibáztatok és min változtatnátok. A lényeg, hogy megértsétek az ok-okozati összefüggéseket. Ha otthon képtelenek vagytok türtőztetni az indulataitokat, üljetek be egy nyilvános helyre, ahol a környezet rákényszerít titeket arra, hogy higgadtan kommunikáljatok.

2. A házimunkák felosztása

Ha együtt élsz a pároddal, akkor minimum egyszer összekaptatok már a házmunkák felosztásán. Úgy volt, hogy leviszed a szemetet. Miért nem pakoltad be a mosogatógépet? Múlt héten én porszívóztam, most te jössz. Te soha nem csinálsz semmit! Biztosan ismerősen cseng ez a néhány mondat. 

Írd le az összes házimunkát a bevásárlástól kezdve a mosdókagyló kitakarításáig, majd osszátok fel egymás között a feladatokat. Ha a párod szeret főzni, hagyd, hogy ő készítse a vacsorát, viszont te vállald a mosogatást. Ha a párod utál mosni, akkor te legyél a mosásfelelős, de a teregetés már az ő dolga legyen. Legyetek nyitottak a különböző alternatívákra, amelyek mindkettőtöknek megfelelőek. Illetve legyetek kompromisszumkészek, mert előfordulhat, hogy közbejön valami, ilyenkor ugorjatok be egymás helyére.

3. A kapcsolatotok háttérbe szorul

A napi teendők mellett megeshet, hogy belekényelmesedtek a kapcsolatba, és nem töltötök annyi időt együtt, mint régen. A végén azon kapjátok magatokat, hogy esténként csendben ültök egymás mellett a kanapén, és maximum az esti vacsoráról értekeztek a másikkal.

Természetes, hogy vannak nehezebb időszakok, amikor az egyéb teendőitek prioritást élveznek, viszont azok nem lehetnek fontosabbak a kettőtök kapcsolatánál. Mondhatnánk azt, hogy járjatok el többet randizni, bókoljatok többet egymásnak, ha az élet valahogy mindig keresztbe húzza a számításokat. Az olyan helyzetekben, amikor például azon idegeskedsz, hogy a főnököd leszidott, lehet, meg sem hallod a párod bókjait. Sőt az is megeshet, hogy a párodnak nehéz napja volt, hullafáradt és nincs kedve kimozdulni a városba egy romantikus vacsora kedvéért. Ilyenkor érdemes a másik szeretetnyelvén kifejezni az érzéseiteket, hogy emlékeztessétek egymást, mennyire fontos nektek a szerelmetek. Ha a kedvesed a szívességek embere, ajánld fel neki, hogy az adott este te készíted a romantikus vacsorát, neki maximum a konyháig kell elmennie.

4. Pénzügyi kérdések

Mindenki máshogyan viszonyul a pénzhez, ami egy kapcsolatban is nézeteltérésekhez vezethet. Gyakori, hogy a párok valamelyik tagja pénzügyi szorongással küzd, mivel eltérő anyagi háttérrel, kiadásokkal vagy pénzügyi célokkal rendelkezik, mint a másik.

Ha a fizetésedből egyedül egész jól elvoltál, de a közös jövőtök megteremtéséhez már nincs megfelelő anyagi háttered, beszélj róla a pároddal. Fontos, hogy kiderüljön, hogyan gondolkodtok a pénzről, milyen közös célokba vagytok hajlandóak befektetni és ahhoz, hogyan tudtok anyagilag hozzájárulni. Előfordulhat, hogy a partnered szeretne lakást, te viszont az esküvőre spórolnál. Az eltérő igényekből kifolyólag lehetnek még nézeteltéréseitek, de tartsátok szem előtt: a pénz által a közös életeteket szeretnétek építeni. Mindemellett érdemes tanácsadó segítségét kérni, hiszen ő segíthet dönteni a jövőtöket érintő pénzügyi kérdésekben.

5. Az intimitás hiánya

Az érzelmileg kompatibilis partnerek nem feltétlenül kompatibilisek szexuálisan is. A libidókülönbség vagy a szex gyakoriságának eltérő igénye problémákat okozhatnak a legjobb párkapcsolatban is. Pedig az intimitás megélése nagyon fontos a legtöbb kapcsolatban, mivel a fizikai érintés oxitocin nevű hormont szabadíthat fel a szervezetben, ami fontos szerepet játszik a kötődés kialakításában.

Nem kell mindjárt megbeszélt időpontba ágyba bújnotok egymással, ha több intimitást szeretnétek vinni a kapcsolatotokba. Először jelezd a párod felé, hogy nem vagy elégedett a szexuális életetekkel. Ez nem azt jelenti, hogy nem szereted őt, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon fontos a számodra és szeretnéd még jobban elmélyíteni a kapcsolatotokat. Már ezzel a lépéssel, hogy az intimitást előtérbe helyezed, és beszélsz róla a partnereddel, fenntarthatod azt a bizonyos szikrát. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy a mind a ketten nyitottak legyetek az érintésre, és ne egy kötelező feladatként éljétek meg.

6. Mind a ketten változtok

Az ember folyamatos változásban van, így elkerülhetetlen, hogy egy kapcsolat ideje alatt is formálódjon a személyisége. Előfordulhat, hogy te sem vagy teljesen az az ember, akit a párod a kapcsolatotok elején megismert. A kérdés az, mennyire tudjátok tolerálni ezeket a változásokat a másikban? Hiszen ebből is akadhatnak nézeteltérések, amiket fontos mihamarabb tisztázni.

Egy kapcsolatnak biztonságos hátteret kell nyújtania, ösztönöznöd kell a párodat, hogy mindig fejlődjön és a legjobbat hozza ki magából. Tulajdonképpen minden változás hordozhat pozitív és negatív következményeket, amelyekről beszélnetek kell. Ha a párod azért túlórázik, mert szeretne fizetésemelést kapni, hogy anyagilag minél jobban hozzájárulhasson a közös jövőtök megteremtéséhez, légy megértő vele. Mondd el neki, hogy büszke vagy rá, támogatod őt, de nem szeretnéd, ha a sok munka a kapcsolatotok rovására menne.

7. Megkopik a bizalom

A bizalom nem csupán azt jelenti, hogy megcsal a párod vagy sem. Egy tartós, boldog kapcsolat érdekében nemcsak a partnered hűségében kell bíznod, hanem a véleményében, a döntéseiben és meglátásaiban is. Ha ez nincs meg, akkor gyenge alapokra építkeztek.

Előfordulhat, hogy a bizalmatlanságot nem a partnered váltja ki belőled, hanem egy korábbi sérelmet nem tudsz helyrerakni magadban. Ha megcsaltak, becsaptak, valamilyen oknál fogva megbántottak, nagy eséllyel válhatsz bizalmatlanná a következő kapcsolatodban is. Ezért vizsgáld meg a múltbéli sebeket. Légy nyitott, beszéljétek át, miért érzel így, mesélj neki a tapasztalataidról, sőt kérhetitek párterapeuta segítségét is. A lényeg, hogy beszéljetek az érzéseitekről.

Nyitókép: jacoblund/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: