7 mondat, amit az érzelmileg éretlen emberek gyakran használnak

Egy érzelmileg éretlen személlyel könnyen parttalan vitákban találhatjuk magunkat, ezért fontos, hogy felismerjük azokat a visszatérő mondatokat, amiket „gyerekszerepből” zúdít ránk a másik.

„Te vagy a hibás! – Nem, te!” Ez egy olyan párbeszéd, ami talán az óvodában még megállja a helyét, de két felnőtt között már semmiképp nem. Mégis rengetegszer botlunk bele ilyen gyerekes visszavágásokba és hárításokba, aminek a hátterében érzelmi éretlenség áll. A felelősségvállalás hiánya, a vádaskodás és az egóvezérelt kardoskodás egy sor olyan jellemző, amik az éretlen felnőttek kibúvói lehetnek. De a koruknak nem megfelelő viselkedés abban is megnyilvánulhat, hogy folyamatosan felesleges drámát generálnak, megpróbálják magukra vonni a figyelmet, és akár olyan impulzív viselkedési formák is megjelenhetnek, mint a kiabálás, sírás esetleg agresszió. Ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket a minimálisra csökkentsük, mi több megfordítsuk a beszélgetés menetét − úgy, hogy civilizáltabb legyen és két felnőtt kölcsönös kommunikációján alapuljon −, arra van szükség, hogy felismerjük az éretlen emberek jellegzetes mondatait. Ám, előbb vessünk egy pillantást arra, hogy mi okozhat érzelmi elakadást.

Testben felnőtt, lélekben gyerek

Az, hogy fizikai szinten mindannyian elkerülhetetlenül felnövünk, sajnos nem mindig egyenlő azzal, hogy érzelmileg is éretté válunk. A legjellemzőbb tulajdonság, hogy az éretlen emberek figyelmen kívül hagyják mások érzéseit, egyszerűen azért, mert gyerekkorukban valószínűleg az ő érzéseik sem voltak elfogadottak. Mivel nincs előttük példa az érzelemszabályozásra, ezért nincsenek eszközeik sem az önreflexióra és az empátiára. De nem csak a negatív szülői minta lehet a ludas, előfordulhat, hogy egy korai trauma akasztja meg a fejlődést és az egyén érzelmileg azon a szinten reked, ahol a megrázkódtatás érte. Rendkívül nehéz ezért egy olyan emberrel szemben érveket és érzéseket érvényesíteni, aki gyerekszerepben ragadt. Szeretjük és törődünk velük, mégis azt érezhetjük, hogy végtelen dráma az élet mellettük. Főleg akkor, amikor hasonló megjegyzéseket tesznek…

1. „Akkor nem beszélek veled!”

Nagyon gyakori, hogy amikor egy vita eljut egy olyan pontra, ahol már nem tudja felvenni az éretlen személy a kesztyűt a saját érzéseivel, akkor jön a nem „beszélek többet” fázis. Elkezd csenddel büntetni. Ennek a mondatnak az egyetlen célja, hogy elkerülje a szembenézést a saját lelkivilágával. De az is lehet, hogy még csak ezt sem mondja ki, hanem egyszerűen ignorál és úgy tesz, mintha süket lenne a gondolataidra és az érzéseidre.

2. „Tudtam, hogy nem is szeretsz igazán…”

A manipuláció egy alapvető eszköz az érzelmileg éretlen emberek számára. Amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt ők szeretnék, akkor bedobják a lelki terror kártyát. A konfliktuskerülés érdekében elkezdenek bűntudatot kelteni benned és elhitetni azt, hogy te nem tudsz elég jól szeretni, velük semmi baj nincsen.

párkapcsolat vita veszekedés férfi nő sír
fotó: fizkes / Getty Images

3. „Nekem semmi bajom sincs. Neked van bajod!”

Így pedig el is érkeztünk a következő gyerekes megjegyzéshez: velem minden oké, minden baj forrása te vagy. Te, aki túl érzékeny vagy, aki felhánytorgatja a múltat és aki egyfolytában vitázni akar. De ő? Ő sosem! Ő csak éli az életét, amit te bolygatsz fel folyamatosan. Legalábbis ezt szeretné elhitetni veled. Miközben a felelősséget átrakja a te válladra.

4. „Ha te nem (csinálsz valamit), akkor bántani fogom magam.”

Az érzelmi manipuláció csúcsmondata a fenti. A verbális fenyegetőzés, ami általában arra fut ki, hogy elhagy vagy kárt tesz magában, ha nem követed az ő szabályait, egy nagyon aljas húzás. Azt a célt szolgálja, hogy félelmet keltsen benned és ezáltal te kezdd el őt megnyugtatni és helyrehozni a dolgokat. Hiszen – mint mindig – te vagy a hibás, ő mindössze egy áldozat.

5. „A te hibád.”

A felelősségvállalás hiánya az egyik legnagyobb jelzőlámpa az érzelmi érettség szempontjából. Amikor valaki nem tud szembenézni a saját gyengeségeivel és hibáival, hanem mindig bűnbakot keres, az nagyon messze áll a kötelességtudó, felnőtt viselkedéstől.

6. „Nem érdekelsz. Oldd meg magad!”

Amikor azt mondja valaki, hogy nem érdekel, amit mondasz, érzel vagy teszel, az a saját értékedet kicsinyli le. Ilyenkor jogosan érezheted úgy, hogy magadra vagy hagyva. Az, hogy egy felnőtt viszonyban közösen néztek szembe a problémákkal és nyíltan felvállaljátok az érzéseiteket, alap kell, hogy legyen. Ameddig ez nem történik meg, addig valóban magadnak kell megoldani mindent, mert a másiktól csak vádaskodásra és gyerekes viselkedésre számíthatsz.

7. „Túlreagálod.”

Talán a legtipikusabb szó, ami elhangzik egy érzelmileg éretlen személy szájából a „túlreagálod”. Abban az esetben, ha megoldást igyekszel találni a problémára, kifejezed a véleményed és a sérelmeid, nem túlreagálásról van szó, hanem arról, hogy megpróbálod bevonni a másik személyt az életedbe. Ezzel szemben a reakció ismételten ugyanaz: te vagy a hibás, te vagy a nyafogós. Az érzelmi érvénytelenítés viszont nagyon nem oké, és soha nem szabadna engedni azt, hogy valaki legyintsen rád.

Nyitókép: Mixmike/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: