7 napig alvásfigyelő applikációval aludtam, ez történt

Kipróbáltuk a Sleep Cycle-t!

Te is sokszor fáradtan ébredsz és egész nap csak azt várod, hogy újra ledőlhess? A probléma hátterében sok esetben a rossz minőségű alvás áll, amin akár egy alvásfigyelő applikációkkal is javíthatsz! Kipróbáltam a Sleep Cycle-t.

Az utóbbi időben egyre stresszesebb vagyok. A munkám mellett sok mindent csinálok: spanyolul tanulok, rendszeresen edzek, hogy ismét formába lendüljek és igyekszem mindezek mellett minőségi időt tölteni a szeretteimmel. Egyelőre sikeresen zsonglőrködöm mindezzel, de a nap végére mindig kipurcanok.

Bár mivel tökéletesen lefárasztom magam elvileg nem szabadna, hogy gondot okozzon az elalvás, mégis nehezemre esik a nap végén lecsillapítani a gondolataimat. Az agyam folyamatosan ezer dolgon kattog. Mit felejtettem el aznap? Elég hatékony voltam a feladataimat illetően? A barátnőm tényleg úgy gondolja, hogy jól áll az új bőrszoknyám, vagy csak kedves akart lenni, miközben úgy nézek ki, mint egy punk tini? És hasonlók.

Ismerős a helyzet?

Mivel egész jó alvó vagyok, ezért a frissen jelentkező problémát igyekeztem azonnal orvosolni. Az egyik ismerősöm javaslatára letöltöttem egy alvásjavító applikációt, a Sleep Cycle-t. Az app Prémium verziója egy évre 9990 Ft, viszont letöltés után kapsz egy hónap ingyenes próbaidőszakot.

Hogyan működik?
Miután letöltötted, meg kell adnod egy félórás intervallumot, amikor fel akarsz ébredni. Az alvási ciklusodat figyelembe véve ezen az időkereten belül az app dönti el, hogy pontosan mikor kelt fel téged. Ezzel elvileg sokkal gördülékenyebben megy az ébredés.

Alvajáró lennék?

Első alkalommal szentírásként követtem a tájékoztatóban leírtakat: töltőre tettem a telefonomat, úgy helyeztem, ahogy a képen mutatták és nem takartam le semmivel. Végül egy rendkívül kényelmetlen pozícióban hajtottam álomra a fejem, mert az ágyon, mellettem volt a telefon, ami egyébként a földön szokott heverni. Annyira izgultam, hogy nem fog működni az app, hogy a biztonság kedvéért a rendes ébresztőmet is beállítottam. A reggel közeledtével többször felkeltem, aggasztott, hogy nem ébreszt fel az alkalmazás és el fogok késni. Aztán egyszer csak megszólalt a kellemes dallam, én pedig végre megnézhettem, hogy mennyire aludtam mélyen előző éjjel. A görbe azt mutatta, hogy este 11 és 1 között egyáltalán nem aludtam. Pedig nekem nem úgy tűnt. De akkor hol voltam? Még az is megfordult a fejemben, hogy talán alvajáró vagyok. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg letakartam a telefont, vagy elfordultam, ezért nem érzékelte az alkalmazás, hogy alszom. A Sleep Cycle másnap azt jelezte, hogy 80%-os volt az alvásminőségem, míg én olyan nyugodtan aludtam és olyan energikusan keltem, mint már rég. Konklúzióként levontam: az app és én nem mindig értünk egyet, de jó vele aludni.

Ébresztés hétvégén?

Pár nap után rendszeres társam lett az alkalmazás és már nem is állítottam másik ébresztőt reggelente. A töltőn sem hagytam rajta a telefonomat, sőt, letettem a szokásos helyére, mivel így is érzékelt mindent. Péntekről szombatra virradóra szerettem volna sokáig aludni, ezért kinyomtam az ébresztőt és boldogan durmoltam 11-ig. Persze tudom, hogy az sem jó, ha 9 óránál többet alszom, de ezúttal nem tudtam ellenállni.

Az alvási ciklusokról:
Általában öt, 90-120 perces alvási szakaszon mész át. Az első kettő a könnyű alvás, a következő kettő a mély alvás, az utolsó pedig a REM állapot, amelyben álmodsz is.
  1. első NREM: átmenet az alvás és az ébrenlét között, az agyhullámok kezdenek lassulni, ellenben az izomzat még az ébrenléti szakaszban van
  2. második NREM: abbamarad a szemmozgás, tovább lassulnak az agyhullámok, csökken a szívritmus és a testhőmérséklet
  3. harmadik NREM: jelentősen csökken a vérnyomás és az izommozgás
  4. negyedik NREM: ebben a fázisban lehet a legnehezebben felébreszteni valakit, hiszen ez az igazi mélyalvás
  5. REM: a vázizomzat ilyenkor általában mozgásképtelen, az agy aktivitása viszont felerősödik, és álmodni kezdünk.

Javult az alvásom minősége?

Minden este jól aludtam, legalábbis miután sikerült elcsitítani a fejemben kavargó gondolatokat. Ebben az applikáció nem volt segítségemre. Mondjuk nem is várhattam el tőle, hogy rám szóljon, ideje aludni! Ellenben remek visszajelzést adott az alvásom minőségéről. Felhívja a figyelmet például arra is, hogy ritkán váltottál pózt, ami reggel fájó végtagokhoz vezethet.

Ha huzamosabb ideig alszol vele, sokkal jobban megismered majd a pihenési szokásaidat. Hosszú távon javulhat az alvásod minősége, és az ébredés is gördülékenyebb lesz majd.

Nyitókép: Nenad Aksic/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: