7 nyári sláger a 90-es évekből, amit ma is kívülről fújunk

Bryan Adams, Ricky Martin, Will Smith – előadók, akiknek egyes számaihoz felejthetetlen nyári emlékek kötődnek. Neked melyik volt a kedvenced?

Minden nyárnak megvan a maga nagy slágere, amit megállás nélkül játszanak a rádiók, halljuk a strandon, a lángososnál, az esti bulikban és mindenhol, ahová csak megyünk. Aztán persze a fülünkbe mászik a dallam, amit utána sehogy sem tudunk kiverni a fejünkből, ha utáljuk a dalt, akkor sem (sőt, ebben az esetben szabadulunk meg tőle a legnehezebben).

Aztán – ahogy ez a zeneszámokkal lenni szokott -, érzések, emlékek, hangulatok kezdenek kötődni hozzájuk. Ezért akár több tíz évvel később is szívesen hallgatjuk őket, amikor szeretnénk felidézni gyerek- vagy tinikorunk legszebb emlékeit.

Vissza a 90-es évekbe

Az Y generáció tagjai (1980 és 1994 között születtek) még rádiósmagnón, majd később CD-lejátszón hallgatták ezeket a slágereket, melyek jelentős részét azért a későbbi generációk is ismerik. A Macarena-tánctól például nem lehet szabadulni: a koreográfia most is számos eseményen felbukkan, sőt, még táncos TikTok kihívásokban is rendre megjelenik.

Ha szívesen nosztalgiázol a 90-es évek felejthetetlen dallamaival, akkor íme, 7 külföldi nyári sláger a Billboard és egyéb zenei listákról, melyekkel garantáltan évtizedeket fiatalodhatsz (legalábbis lélekben). 

No Mercy – Where do you go (1996)

A Where do you go című dal 1996. május 13-án jelent meg a No Mercy együttes első kislemezeként, és szinte egyből világsláger lett: a toplisták elejére került Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Litvániában, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Aqua – Barbie Girl (1997)

A Barbie Girl az Aqua dán-norvég pop együttes dala. 1997 áprilisában jelent meg az együttes debütáló stúdióalbumának harmadik kislemezeként. A dal világszerte vezette a slágerlistákat, különösen az olyan európai országokban, mint az Egyesült Királyság, ahol négy hétig volt listavezető sláger, majd bekerült „minden idők legkelendőbb kislemezei” közé.

Bryan Adams – (Everything I do) I do it for you (1991)

Nem tipikus nyári sláger, mégis 1991 nyarán uralta a toplistákat Bryan Adams dala, amely a Robin Hood filmzenéje is egyben. A lírai dal 19 ország zenei listáján az első helyet ért el. Európában a legnagyobb sikere az Egyesült Királyságban volt, ahol 4 hónapon keresztül vezette a kislemez eladási listát. Az Egyesült Államokban is tarolt: 7 hétig vezette a Billboard Hot 100-at, amely egyesíti a rádiós sugárzást és az eladásokat, de a kislemezeladási listán közel 5 hónapig az első helyen maradt.

Én életem első walkman-jét köszönhetem Bryan Adamsnek. Amikor ugyanis a slágere berobbant, éppen nagypapáméknál nyaraltam két hetet, és gyakorlatilag csak ezt a számot üvöltettem. Bár a walkman akkoriban jött be, drága volt és nehezen lehetett hozzájutni, papám mégis egy héten belül beszerzett egyet. Igazából saját magát mentette, nagyim ugyanis nem kívánta egész nap a „macskajancsit” (ő így hívta) hallgatni.

Los Del Rio – Macarena (1996)

Bár a spanyol pop duó dala 1993-ban jelent meg, világszinten a dal remixe vált ismertté, 1996-ban. Akkor azonban egyből a slágerlisták élére került, a Billboard-listán pedig azóta is minden idők legismertebb latin slágerei között tartják számon. A dalhoz készült videoklip igazi táncőrületet inspirált, ami kis túlzással azóta is tart, hiszen különböző rendezvényeken vagy táncos kihívásokon újra és újra előkerül. Ugye, te is emlékszel a koreográfiára?

Ricky Martin – Livin’ la Vida Loca (1999)


Ricky Martin dala 1999. március 27-én debütált, majd rövid időn belül 20 ország slágerlistájának élére tört. Ezzel Ricky Martin lett az első Puerto Ricó-i művész, aki zenéjével ilyen áttörést és világsikert ért el. Az énekes legismertebb pop-dance slágere a Billboard listán is rekordot döntött, és bekerült minden idők legismertebb latin slágerei közé.

Will Smith – Gettin’ Jiggy Wit It (1998)

Will Smith dala bár már 1998 januárban megjelent, a slágerlisták élére viszonylag későn, csak március végén kúszott fel. Utána azonban sokáig ott időzött, sőt, Grammy-díjat is hozott az énekesnek, a legjobb rap előadás kategóriában. Smith dala olyannyira népszerű, hogy a Miami-val együtt a mai napig rendszeresen játsszák a rádiók.

Puff Daddy (feat Faith Evans & 112) – I’ll Be Missing You (1997)

Szintén nem tipikus nyári sláger, de az 1997 májusában megjelent dal gyakorlatilag az év második felében uralta a toplistákat. Az I’ll Be Missing You Puff Daddy és Faith Evans dala a 112 R&B együttes közreműködésével, melyet a népszerű rapper, „The Notorious B.I.G.” emlékére készítettek (aki egyben Faith Evans férje is volt). A Biggie-ként is emlegetett rappert 1997. március 9-én gyilkolták meg. A Grammy-díjjal is elismert dal a Police 1983-as „Every Breath You Take” című slágerének feldolgozása is egyben.

Nyitókép: master1305 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: