7 ok, amiért rajongunk Sharon Stone-ért

Lelkes aktivista, tehetséges dalszerző és hollywoodi ikon. A hite örök, akárcsak a szépsége. Életében voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de mára megbékélt önmagával és a sorsával.

Amikor Muhammad Ali találkozott a 17 éves Sharon Stone-nal, a híres bokszoló azt mondta a lány gyári munkás apjának, hogy ez a fiatal szépség túl fényes ahhoz, hogy örökké rejtegessék. És milyen igaza volt! A hosszú lábú, szőke, hollywoodi ikon a showbiznisz legnagyobb színészeivel és rendezőivel találta magát szemben – nagyon távol attól a pennsylvaniai neveltetéstől, amiben felnőtt. Karrierje virágzásakor több kollégája azt tanácsolta neki, hogy élvezze ki a siker minden percét, hiszen az nem tart örökké. És ő így is tett. Beutazta a világot, nagysikerű filmeket forgatott és imádta ezeket az éveket. Közben rengeteg tanult az életről és arról, hogy mire van a legnagyobb szüksége, amikor valaki ismertté válik. „Egy ismeretlen címre, olyan barátokra, akiket már ismertél, mielőtt híres lettél volna, és olyan emberekre, akik szeretnek annyira, őszintén beszéljenek veled.

Vidéki szépség a nagyvárosban

Sharon Stone 17 évesen megnyerte a Miss Crawford megyei szépségversenyt, majd ezután New Yorkba költözött. Itt a Ford modellügynökség szerződtette őt, tévéreklámokban és plakátokon szerepelt. Mindössze 22 éves volt, amikor Woody Allen Csillagporos emlékek című filmjében feltűnt statisztaként. A nagy áttörés közel tíz évet váratott magára, amikor Arnold Schwarzenegger oldalán Az emlékmás című sci-fiben szerepelt.

Szexszimbólum és filmklasszikus

A szőke szépség 32 évesen állt a Playboy kamerái elé, miután megkapta Catherine Tramell szerepét az Elemi Ösztönben. A híres kihallgatási jelenet ma már filmklasszikusnak számít és olyan hírnevet szerzett vele a Sharon Stone, amiről sok színész csak álmodik. A jelenettel nem csak a legszexibb nőnek járó címet nyerte el, de alakításával Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb női színésznő kategóriában.

A buddhizmus útján

Második házassága után ismerkedett meg a buddhizmussal. A keleti vallásfilozófiával állítólag Richard Gere ismertette meg, akivel együtt játszottak a Vágyak vonzásában című filmben. „Vallásos vagyok. Sokak véleményével ellentétben nagyon is vallásos. A buddhizmus a gyakorlatom, de hiszek Istenben. Tényleg átadtam az életemet Istennek, és tudom, hogy ezért vagyok jól és békében.

Súlyos betegségből épült fel

Talán csak kevesen tudják, de a tehetséges színésznő életét 2001-ben egy súlyos betegség forgatta fel fenekestül. Kilenc napon át vérzett az agya. A kórházból hazatérve dadogott és nem tudott olvasni. „Két évig tanultam újra járni és beszélni.” Mostanra teljesen visszanyerte szókincsét és egészségét, de saját bevallása szerint ez egy megalázó út. „Nyugalomban szeretnék megöregedni. Ez az célom.

Dalszerző, akiért Skandinávia is rajong

A Macskanő sztárja nem csak tehetséges színész, hanem írói vénával is megáldotta a sors. „Az első dal, amit kiadtam, a Katrina hurrikánhoz szólt. Megjelent egy album, a Come Together Now, amihez én írtam a címadó számot.” Emellett dalszövegeket írt egy argentin íróról és költőről, akit meggyilkoltak az autójában. A Let’s Kiss című dala pedig Svédországban lett sláger.

Tanulni sosem késő

A fiatal Sharon Stone iskolai tanulmányai a modellkarrierje miatt félbeszakadtak. Több évtizeddel később, 2007-ben az Edinboro Állami Egyetem díszdoktori címet adományozott a hírességnek. Majd később, Hilary Clinton által inspirálva, a színésznő 58 évesen, online fejezte be tanulmányait.

Aktivista, aki nézeteivel megelőzte a korát

A Gyorsabb a halálnál sztárja megrögzött adománygyűjtő és az AIDS kutatás, valamint – felvilágosítás szószólója. És mindezt még akkor kezdte, amikor az ügy egyáltalán nem kapott akkor figyelmet, mint manapság. Sőt, az AIDS, a HIV és az óvszer szavak szinte tabunak számítottak. „Ez egy hosszú út volt. És talán a karrieremre sem volt túl jó hatással. De végső soron mi lehet ennél fontosabb?

Forrás: The Things
Nyitókép: Lionel Hahn/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: