7 praktikus rendszerezési tipp, ami segít felszámolni a káoszt az otthonodban

Marie Kondo retteghet? Az önjelölt rendszerezési tanácsadók videói elözönlötték a népszerű közösségi média platformot, és néhány egészen hasznos tippet is elleshetünk tőlük.

A világ TikTok-lázban ég, én viszont nem. A legtöbb emberrel ellentétben még a karantén alatt sem éreztem, hogy le kell töltenem ezt az appot. És őszintén bevallom, a mai napig nem értem, miért van oda érte mindenki. Hát igen, öregszem. Ezt az állításomat az is alátámasztja, hogy néha, amikor az ismerőseim TikTok profilján fedezem fel a videómegosztó platformot, akkor nem vicces videókat vagy táncolgató tinilányokat nézek. Inkább az Uffizi képtár legújabb videóit vizslatom vagy a #organizinghacks hashtag alatt keresek hasznos rendszerezési trükköket. A 15 másodperces videók tengerében néhány igazán praktikus ötletre is rábukkantam.

1. Nincs több elveszett távirányító

Képzeld el, hogy egy hosszú nap után hazaérsz és fél órára ledőlnél a tévé elé. Azonban a fél óra azzal telik, hogy a távirányítót próbálod megtalálni. Vajon a kanapé párnái közé esett? Vagy megint máshol jártak a gondolataid és a zöldségekkel együtt betetted a hűtőszekrénybe (nyugi, mindenkivel megesett már)? Ha eleged van abból, hogy az egész lakást fel kell kutatnod a távkapcsolóért, akkor ez a hack neked szól. Csak ragassz egy telefon gyűrűt (nagyjából 800-1500 forintért beszerezhető) a kapcsoló hátuljára és lógasd fel a kulcstartóra. De akár a televízió mellett, egy akasztón tárolva is tarthatod.

2. Rendszerezd a tisztítószereket!

Senki sem szereti, ha a háztartási tisztítószerek látványa fogadja a konyhában vagy a fürdőszobában. Sokan ezért a mosogató alatti szekrényben vagy egy eldugott fürdőszobai fiókban tárolják a vegyszereket. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor tudod, milyen a leghátsó sorban lévőkhöz hozzáférni vagy egyszerűen megtalálni azt, amit éppen keresel. Ez könnyen orvosolható a következő trükkel: vegyél egy textilből készült cipőtartót és akaszd fel a kamra, a mosókonyha vagy a fürdőszoba ajtajára. A kis zsebeket akár fel is címkézheted, de címke nélkül is könnyebben átláthatod őket.

3. Multifunkciós kozmetikai tároló

A forgatható kozmetikai tárolókat legtöbben a sminkek rendszerezésére használják. Azonban ez a praktikus kiegészítő tökéletes a női higiéniai termékek tárolására is. Ha a betéteket, a tamponokat és az intim törlőkendőket tárolod benne, akkor arra figyelj, hogy ne magas páratartalmú helyen tartsd. Ez ugyanis lerövidítheti a termékek szavatossági idejét.

4. Fényképtartó doboz: az egyik legjobb barátod

@mynameissnickerdoodle

Keeping my car organized! #organizinghacks #organization #learnontiktok #tiktokpartners #organizationhacks #organize #coolparents #xyzbc

♬ original sound – Amy Williams

Ragaszkodsz a jól megszokott holmijaidhoz, és szereted, ha mindig melletted vannak azok a dolgok, amikre vészhelyzet esetén szükség lehet? Akkor te is tisztában vagy azzal, milyen nehéz utazás előtt összeszedni és úgy berakni a táskádba vagy a kocsiba ezeket a mütyűröket, hogy kéznél legyenek. A megoldás: egy fényképtartó doboz. Az üzletekben számos olyan tárolót találhatsz, amelyek eredetileg a fotóid rendszerezését könnyítenék meg, de ki mondta, hogy nem használhatod más célra? Az egyik részbe mehetnek a maszkok, egy másikba a gyógyszerek, de a zsebkendő és a hajgumi is külön fakkba kerülhet.

5. Készítsd el saját edénytárolód!

Minden álmod egy edénytároló, de sehol sem találsz olyat, aminek jó a mérete és a színe is tetszik? Ebben az esetben készítsd el a sajátodat! Ehhez egy függönytartó rúdra lesz szükséged, amelyet akár felszerelhetsz a spájzban és a két fal között fellógathatod az edényeidet. De akár közvetlenül a konyha falára is felerősítheted a függönytartót és a kampók segítségével felsorakoztathatod a konyhai eszközöket, így azok mindig kéznél lesznek. A lehetőségek száma végtelen, hiszen akár le is festheted és kisebb darabokra vághatod a karnist.

6. Légy kreatív a törölközőkkel!

@therealcindyology

Folding beach towels #fyp #foryoupage #foryou #folding #organizing #towels #beach

♬ original sound – SeanFordd

A szekrényben tornyosuló törölközők, konyhai törlőkendők és plédek rengeteg helyet foglalnak. Pedig akár dekorációnak is használhatod őket. A titok csupán annyi, hogy ne a megszokott módon hajtogasd őket, hanem csavard fel, ahogy a hotelekben és a spakban szokták. A feltekert textíliákat háromszög alakban egymásra rakva, illetve textilzsákokba vagy kosarakba tűzve is tárolhatod. Ráadásul több olyan videót is találsz, amelyek megmutatják, hogyan tudod esztétikusan vagy különlegesen feltekerni a kiegészítőket.

7. Irattárolóból sosem elég

A klasszikus függőleges irattartók nemcsak a hivatalos dokumentumok tárolására alkalmasak. Sok olyan kacatnak is helyet találhatsz bennük, amelyek egyébként az asztalodon hevernek szanaszét. Címkézd fel a tárolókat, tedd az egyikbe a magazinokat, a másikba azokat a papírokat, amikre az ötleteid firkáltad, de akár a „nem tudom, hogy egyáltalán szükségem van-e ezekre” csoportot is létrehozhatsz. Utóbbit majd szelektálod, ha lesz időd, de addig sem foglalja feleslegesen a helyet az asztalodon. Az üzletekben egyébként már rengeteg különböző irattárolót találsz, a pasztell színektől kezdve a mintás változatokig bármi elérhető. De akár te is személyre szabhatod a sajátodat néhány matricával vagy egy csinos csomagolópapírral. Így nemcsak praktikus kiegészítői lesznek a szobának, hanem jól is mutatnak a polcon.

Nyitókép: fotostorm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: