7 színész, akinek élete első alakítása máris Oscar-díjat hozott

Sokan úgy tekintenek az Oscar-díjra, mint egy élet munkájának az elismerésére. Az arany szobrocska elnyeréséhez azonban nem csak a többéves szakmai tapasztalat vezethet. Néhányan már egész fiatalon büszkélkedhetnek a rangos díjjal.

Az Oscar-díj a világ legrangosabb filmművészeti díja 1929 óta. Az eseményt évről évre nagy várakozás előzi meg, nézők milliói várják izgatottan, hogy mely színészek térhetnek haza az arany szobrocskával a kezükben. Az elismerés komoly szakmai felkészülést, kemény munkát és nem mellesleg tehetséget feltételez. Egyes sztárok hosszú éveket, akár évtizedeket várnak az Akadémia elismerésére, míg másoknál az életre szóló pillanat már az első filmes szereplésüket követően valóra válik. Lássuk, hogy kik azok, akik életük első szerepével elnyerték a filmművészet legrangosabb díját.

Julie Andrews a híres Mary Poppins szerepében

A színésznő karrierje a színházban kezdődött. 1964-ben viszont a kamerák előtt találta magát, Mary Poppins szerepében belopta magát mindannyiunk szívébe. Julie nagyszerű énekhangja és színészi adottságai keltették életre a varázslatos dadust. A következő évben elnyerte vele a legjobb női szerepért kijáró Oscar-díjat. „Tudom, hogy önök, amerikaiak híresek a vendégszeretetükről, de ez képtelenség” – viccelődött a köszönőbeszédében.

Barbara Streisand és a filmtörténet egyik legnépszerűbb musicale

Barbara Streisand már elismert színházi előadó volt, mikor 1969-ben elnyerte a híres, arany szobrocskát. Addigra már két Tony-díj jelölést is kapott. A színésznő Hollywoodban Fanny Price karakterével debütált, a musical filmes adaptációjában. A szerep egyáltalán nem volt ismeretlen számára, hiszen a színpadon már többször alakította a Funny Girl című musical főszereplőjét. Köszönőbeszédében ránézett az arany szoborra, és a film egyik jelenetére utalva ennyit mondott: „Hello, gyönyörű!”

Timothy Hutton és az Átlagemberek

A színész mindössze 20 esztendős korában, a teljes ismeretlenségből került a reflektorfénybe, az Átlagemberek című filmben nyújtott alakításával. Hutton a filmbéli tinédzser, Conrad bőrébe bújt, aki a pszichiátriáról tér haza, miután megkísérelte az öngyilkosságot, hogy így kerülhessen közelebb távolságtartó anyjához és rideg apjához. A fiatal színész alakítását a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták 1981-ben. Hutton édesapjának mondott köszönetet, miután átvette az arany szobrocskát.

Marlee Matlin és Egy kisebb isten gyermekei

A színésznő 18 hónapos korában elveszítette a hallását, ennek ellenére gyermekkora nagy részét a színpadon töltötte. Az 1986-os év azonban igazi áttörést hozott Matlinnek. Az Egy kis isten gyermekei című filmben egy siket nőt játszott, aki beleszeret egy olyan férfiba, aki hatalmas nehézségek árán igyekszik megérteni őt. Az alakításával a következő évben elnyerte a legjobb női szerepért járó Oscar-díjat, amivel ő lett az első és egyetlen halláskárosult színésznő, akit az Akadémia ebben az elismerésben részesített.

Anna Paquin 11 évesen nyerte el az Oscar-díjat

A kislány élete első szerepét a Zongoralecke című filmben játszotta. A fiatal tehetség Flóra karakterét keltette életre, aki néma anyja tolmácsa, amikor a 19. század közepén Skóciából Új-Zélandra költöznek. A 11 éves színészt az alkotásban nyújtott szerepéért 1994-ben a legjobb mellékszereplőnek járó díjjal jutalmazták. Ezzel ő lett a kategóriában minden idők második legfiatalabb díjazottja. A legfiatalabb győztes egyébként Tatum O’Neal volt, aki 10 éves korában nyert Oscart a Papírhold című filmben nyújtott alakításáért, 1973-ban.

Jennifer Hudson és a Dreamgrils

Az amerikai tehetségkutató, az „American Idol” sikere után Jennifer Hudson elvállalta első filmes szerepét a Dreamgirls című mozifilmben, amely egy azonos címen futó népszerű Broadway darab filmes adaptációja. Hudson fantasztikus hangjával és színészi tehetségével elnyerte 2007-ben a legjobb mellékszereplőnek járó díjat.

Lupita Nyong győzelme

A színésznő Kenyában nőtt fel, majd a Yale drámatagozatán tanult, első filmes szerepe egyenesen az Oscar-díjhoz vezetett. A 12 év rabszolgaság című filmdrámában olyan színészekkel dolgozhatott, mint Brad Pitt és Chiwetel Ejiofor. A fiatal színésznő Patsey, egy ültetvényes rabszolga bőrébe bújt. A következő évben megnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrocskát. „Ez a szobor emlékeztessen engem és minden gyermeket arra, hogy bárhonnan is jössz, az álmaid valóra válhatnak”– hangzott el a köszönő beszédében.

Forrás: Insider
Nyitókép: Steve Granitz / Contributor/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: