7 tipp, így nevelj sikeres gyereket a tudósok szerint

Bár minden szülő a legjobbat szeretné a csemetéjének, a tökéletességre nevelt és féltve őrzött gyerekeket megfosztjuk attól, ami sikeressé teszi őket a felnőtt életükben: a hibázás lehetőségétől, a rugalmasságtól és a játék szabadságától.

A legtöbb szülő már a várandósság ideje alatt elkezdi gyűjteni azokat a (gyakran tudományosan megalapozott) hasznos információkat, amitől a gyereknevelés sikeres lesz. A tanulmányok alapján ez a hét legérdekesebb és leghasznosabb tanács, amiktől a szülők fáradozásai eredményesek lesznek.

1. Tanítsd meg a gyerekeidet arra, hogy büszkék legyenek a saját erőfeszítéseikre is, és ne csak az eredményre

Ez olyan felnőttek tanácsa, akik azt kívánták, hogy a szüleik bárcsak megtanították volna őket erre gyerekkorukban. A lényeg, hogy a gyerekeket ne (csak) az eredményeikért dicsérjük meg, hanem a cél érdekében tett erőfeszítésekért is. Hiszen mi történik akkor, ha az eredmény közel sem olyan, mint amire számítottunk? Például ahelyett, hogy azt mondanánk: Flóra, milyen jól/rosszult sikerült a matek dolgozatod! Inkább kommunikáljunk így: büszke vagyok arra, hogy milyen elszántan tanultál.

2. Engedjük a csemetéket a szabadban játszani

Tanulmányok bizonyították, hogy azoknak a gyerekek, akiknek az iskolában nem volt lehetőségük szabadtéri tevékenységekre, az olvasási készség fejlesztése sokkal nehezebb feladat volt. Nemrég egy észak-karolinai egyetem kutatói megállapították, hogy a 10-18 éves korosztályú fiataloknál az érzelmi jólét mértéke szorosan összefügg a szabadban töltött idővel. Talán az egyik legjobb dolog, amit a gyerekekkel tehetünk, ha kiengedjük őket a szabadba.

3. Biztosítsd a gyerekeknek, hogy jó példaképekkel ismerkedjenek meg

A Princeton Egyetem kutatói a tanulmányaik során megállapították, hogy 5 éves korukban a gyerekek – nemtől függetlenül – úgy vélik, hogy a felnőttek – nők és férfiak egyaránt – nagyon okosak.  7-8 éves korra ez az elképzelés nagy mértékben megváltozik, ugyanis az ennyi idős lányok ekkor már elsöprő mértékben azt gondolják, hogy a felnőtt férfiak nagy valószínűséggel okosabbak, mint a nők. Ez a téves meggyőződés sok fiatal lányt arra késztet, hogy kevésbé ambíciózus karriercélokat kövessenek, és a legtöbbjük kerüli a természettudományi, matematikai és mérnöki tanulmányokat. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek – fiúk és lányok egyaránt – lehetőséget kapjanak okos női példaképek megismerésére és tanulmányozására is.

4. Engedd meg nekik, hogy elbukjanak

A kisgyerekek néha istenekként tekintenek a szüleikre, és ők is egy tökéletesnek vélt példaképnek szeretnének megfelelni. A szülő minél inkább fenn akarja tartani a hibátlanság látszatát, csemetéje annál kevésbé lesz rugalmas egy-egy kudarc esetén. A szakemberek szerint fontos, hogy megmutassuk a gyerekeinknek, hogy néha a mi ismereteink is hiányosak, vagy éppenséggel elbukunk bizonyos helyzetekben.

5. Mi legyen a játékokkal?

A kutatók azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek kevés játékszerük van, sokkal nagyobb mértékben használják a fantáziájukat és a kreativitásukat játék közben, mint azok a társaik, akiknek rengeteg játék áll rendelkezésükre. Szóval az lenne a megoldás, hogy ne vásároljunk a gyerekeknek játékokat? Egyáltalán nem erről van szó. Inkább váltogassuk a játékszereket, és alakítsunk ki a kicsik számára egy olyan teret, ahol arra a néhány játékra összpontosíthatnak, ami éppen a kezük ügyében van.

6. Limitáld a képernyő(k) előtt töltött időt

Talán nincs is vitatottabb téma a gyereknevelés terén, mint az, hogy mennyi időt töltsenek a kicsik a képernyő előtt. A San Diego Állami Egyetem kutatói számos korábbi adatsort kombináltak, hogy megtalálják a reális digitális felhasználás mértékét, amit végül 1 és 2 óra között állapítottak meg. Ezt a megállapítást ki kell egészíteni azokkal a kutatási eredményekkel is, miszerint a gyerekek boldogságának mértéke 2012 óta folyamatosan csökken. És vajon mi történt 2012-ben? Ez volt az az év, amikor az amerikai gyerekek okostelefonokat kaptak korlátlan adatforgalommal. A trend pedig hamar végigsöpört a világon.

7. Maradj közel, de ne túl közel

Fontos, hogy a gyerekek kipróbáljanak új dolgokat, és kudarcot valljanak bennük. Ami ebben a legnehezebb szülőként, hogy ne akarjuk helyettük megvívni a csatákat, azonban biztosítsuk őket a feltétlen támogatásunkról. Ha a gyerekeknek nem engedjük meg, hogy elbukjanak, akkor a hibák kijavításának lehetőségétől is megfosztjuk őket. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy rugalmasságot sajátítanak el, ami nélkülözhetetlen feltétele a sikeres, felnőtt életnek.

Forrás: Inc.com
Nyitókép: Catherine Falls Commercial/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: