Ha ezeket a jeleket tapasztalod magadon a tejeskávéd után, érdemes elmenned orvoshoz, mert lehet, hogy tejcukorérzékeny vagy.
El sem tudod képzelni a kávédat tejszínhab nélkül, vagy a reggeli pirítósodat úgy, hogy nem teszel rá sajtot? Pedig képzeld, a kutatások szerint az emberiség több mint fele képtelen megemészteni a laktózt. Tehát nem árt utánajárnod, pontosan mik is a tejcukor-érzékenység tünetei, mert előfordulhat, hogy te is küzdesz a problémával.
Mit is jelent pontosan a laktóz-intolerancia?
A tejben megtalálható laktózt két cukormolekula alkotja, a glukóz és galaktóz – a lebontásáért pedig a laktáz enzim felel, ami a vékonybél nyálkahártyájában található. A tejcukor-érzékenyeknek azonban ez az enzim hiányzik a szervezetükből, vagy csak kisebb mennyiségben van jelen, ezért a laktóz nem tud felszívódni a vékonybélben, ugyanis nem történik meg a lebontás. Így viszont visszatartja a vizet a bélcsatornában, és a bélbaktériumok hatására a tejcukor erjedni kezd – ezzel párhuzamosan megjelennek a laktóz-intolerancia jellegzetes tünetei.
Mik a laktózérzékenység tünetei?
- hasi fájdalom
- hasmenés
- szélgörcs
- hányinger
- puffadás
- gyomor morgása
- hányás
Ezek a tünetek egy napig is tarthatnak, és általában néhány órával, de akár 30 perccel a tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek. Ez azért van, mert amikor az emésztetlen laktóz eljut a vastagbélhez, az ott élő baktériumok lebontják ugyan, de extra folyadékot és gázt termelnek, amit a testnek ki kell ürítenie. A felsorolt tünetek közül az első három a leggyakoribb.
Hogyan derítheted ki, hogy tejcukorérzékeny vagy?
Többféle vizsgálat is van rá:
- Hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálat
- Vércukorvizsgálat
- Genetikai vizsgálat
Mielőtt orvoshoz fordulnál, otthon is tesztelheted, tejcukorérzékeny vagy-e. Például, ha több napig teljesen megvonod magadtól a laktóztartalmú élelmiszereket, és elmúlnak a tüneteid, akkor valószínűleg érzékeny vagy a tejcukorra. Azonban fontos tudnod, hogy ez a házi vizsgálat semmiképpen sem helyettesítheti a szakemberek véleményét!
A jó hír az, hogy a tejcukor-érzékenység nem veszélyes betegség: kellemetlen, de könnyedén kezelhető – mindössze új étrendre, a laktóztartalmú ételek korlátozására van szükség, illetve pótolhatjuk a laktáz enzimet is.
Nyitó kép: AdventurePicture/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Ezt a 9 gyümölcsöt edd, ha fogyni akarsz
- Laktózérzékenyek és vegánok sorakozó: a legjobb tejes italok növényi alapanyagokból
- Mandula, szója vagy rizs – melyik növényi tejet válasszuk?