A vegetáriánus életmód 7 árnyalata: étrendek, amelyekkel az egészséged és a bolygót is véded

Az aligha kétséges, hogy ha tenni akarunk a bolygóért, akkor kevesebb húst kell ennünk. De ezzel egyébként a szervezetünk sem jár rosszul, legalábbis, ha a hús helyét a zöldségek és gyümölcsök veszik át az étrendben.

A szigorú vegetáriánus és vegán étrendet viszont nem mindenki bírja. Szerencsére viszont nem is kell, van pár alternatíva, ami számításba jöhet!

Egyszer, valamikor még egyetemista koromban hirtelen felindulásból abbahagytam a húsevést. Ma már tudom, hogy az ember nem így lesz vegetáriánus, hanem alapos átgondolás és tervezés után, de akkor még jó ötletnek tűnt a „nincs több hús, és kész.” – hozzáállás. Kábé egy hétig bírtam, majd rávetettem magam az első húsos ételre, amit találtam.

Ma már a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy ahhoz, hogy fenntarthatóvá tegyük az életmódunkat, még az olyan megrögzött húsevőknek is csökkenteniük kell a húsfogyasztást, mint amilyen én vagyok. Az sem kétséges, hogy a kevesebb hús és húskészítmény és több zöldség-gyümölcs jót tesz az egészségünknek, sőt, akár fogyaszthat is, ha pár kiló leadása a célunk. De mit tegyen az, aki sem testben, sem lélekben nem tud ráhangolódni a szigorú vegán étrendre? Nos, nekik (nekünk) valószínűleg nem is kell teljesen vegetáriánussá válniuk. Már csak azért sem, mert vegetáriánus és vegetáriánus között is jelentős különbségek vannak. De akkor milyen vega étrendekből lehet választani?

1. Flexitáriánus, más néven félvegetáriánus

Ez a verzió kínálja a legrugalmasabb étrendet. A flexitáriánus étrend alapvetően növényi, de időnként, kisebb mennyiségben a hús és más állati eredetű élelmiszerek is beleférnek. Így nem kell teljesen lemondani a húsról, mégis környezetbarátabb, és helyesen összeállítva egészségesebb is lehet. Annak is jó ez a fajta vegetarianizmus, aki nem szereti vagy nem tudja előre alaposan megtervezni az étkezéseit, vagy folyton úton van, és ott eszik, ahol tud.

2. Pollo-vegetáriánus

Az irányzat a spanyol „pollo” szóról kapta a nevét, ami csirkét jelent. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a flexitáriánus diétához hasonlóan ebbe az étrendbe is belefér némi hús, leginkább csirke, pulyka vagy más szárnyasok. Ugyanakkor a pollo-vegetáriánusok nem nagyon esznek másféle húst – arról viszont mindenki egyénileg dönt, hogy fogyaszt-e vízi állatokat, tojást és tejet, illetve tejtermékeket.

3. Peszketáriánus

A peszketáriánusok a növényi étrend mellett halat és tengeri ételeket is fogyasztanak, sőt, a legtöbben a tejet, tejtermékeket és a tojást sem hagyják el. Húst ugyanakkor nem fogyasztanak. A tengeri halak mennyiségével viszont érdemes vigyázni, mert a szennyezett helyről származó halak, például a tonhal vagy a kardhal túl sok higanyt tartalmazhatnak. Helyettük heti két-három adag lazac vagy más tengeri élőlény, például rák fogyasztása ajánlott.

4. Lakto-ovo vegetáriánus

A vegetarianizmus egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb változatának követői nem esznek húst és halat, de tejet, tejtermékeket és tojást igen. A lakto-ovo vegetáriánus étrendet viszonylag könnyű kiegyensúlyozottan összeállítani, és nem is különösebben költséges.

5. Lakto-vegetáriánus

Ebből az étrendből a húson kívül a tojás is kimarad, de a tejtermékek helyett nem kell vegán, növényi alternatívákat találni – a tej, a sajt, a joghurt, a tejföl, és akár a fagyi is szabadon fogyasztható eredeti változatában. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, érdemes az étrendet akár szakember bevonásával kiegyensúlyozottan összeállítani.

6. Ovo-vegetáriánus

Ez az étrend bizonyos szempontból a lakto-vegetáriánus ellentéte, hiszen tej és tejtermékek nem szerepelnek benne, tojás viszont igen. Ez a változat nem annyira népszerű, mint a lakto-ovo vegetáriánus étrend, pedig ez is kínál némi változatosságot.

7. Vegán

A növényi alapú étrendek közül ez a legszigorúbb, hiszen semmilyen állati eredetű étel fogyasztását nem engedélyezi, még a mézét sem. A vegán diéta jó tervezéssel és alapos átgondolással egészséges lehet, ugyanakkor a fehérje, a vas, az omega-3 zsírsavak és a kalcium bevitelére érdemes külön is odafigyelni. A B-12 vitamint pedig a legtöbbször étrendkiegészítő formájában kell pótolni. A legjobb, ha a vegán étrendre áttérő ember étrendjét szakember, például dietetikus állítja össze.

Nyitókép: Tara Moore/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: