72 óra Londonban – Útmutató, ha kevés időd van egy világvárosra

Ilyen volt Anglia fővárosa három nap alatt két fiú társaságában

London egyértelműen az az úti cél, ahova mindenképpen el kell látogatnod, még akkor is, ha csak néhány napod van arra, hogy bejárd, megismerd és megszeresd.

Az utazás életre szóló élmény, de nem árt felkészülni, mielőtt a külföldi kavalkádban találod magadat! Mi az Utazómajom oldalán találtuk a lehetőséget, amire pillanatok alatt rábólintottunk: két éjszaka Londonban, szállással és retúr repülőjeggyel. Ennek köszönhetően két fél, és egy teljes napot tölthettünk Európa egyik impulzív metropoliszában. Most azt is elárulom, hogy  mi minden fér bele 72 órába Londonban.

1. nap

A repülő hajnalban indult, ezért szerencsére majdnem egy teljes nap állt előttünk, amit csupán az nehezített meg egy kicsit, hogy előtte összesen három órát aludtunk. Érdemes enni- és innivalóval készülni, ugyanis a két és fél órás repülőút után a londoni reptéren mindenkinek ellenőrizték a személyi igazolványát/útlevelét, ami elég sokáig tartott.

A kiváló közlekedésnek hála a reptértől a városig, illetve városon belül is nagyon jól lehet haladni, bár eleinte kicsit nehéz kiigazodni az útvonalakon. A szállást érdemes úgy kiválasztani, hogy metró, vagy gyakran közlekedő buszjárat közelében helyezkedjen el, ezzel sok időt megspórolhatunk. Mi a Peckham nevű kerületben laktunk, ami körülbelül 30-40 percre volt a belvárostól, ahova emeletes busszal tudtunk eljutni. A buszról remekül beláttuk a várost, mintha egy Hop-on & Hop-off járaton lettünk volna, ezért szerintem a busz jobb választás a közlekedésre, mint a földalatti.

Első utunk az Imperial War Museum-ba vezetetett, ahol nagy csaták különféle relikviáit nézhettük meg. Pozitívum, hogy a múzeum ingyenesen látogatható, ezért kiváló alternatíva lehet, ha éppen elered az eső. Ezután sikeresen becsekkoltunk a szállásra majd elindultunk a belvárosba. Annak ellenére, hogy London a több, mint 8 millió lakosával igen nagy területen helyezkedik el, sok látnivaló egy kupacban van, gyalog bejárható. A Big Ben-t sajnos éppen felújítják, a hírek szerint nyárra elkészül az óratorony, de mi sajnos lemaradtunk róla. Kívülről megnéztük az Egyesült Királyság parlamentjét, a Westminsteri apátságot, majd a Dowing Street 10. felé vettük az irányt.

A látványosságoktól csupán pár percnyire található a St. James’s Park és a Green Park, ahol mókusok szaladgáltak. Az egyik legjobb élmény számomra az volt a néhány napban, hogy kézből etethettem a kis állatokat, annyira szelídek. Több kávézó is található a park környékén, remek lehetőség elszürcsölni egy finom kávét a vibrálóan zöld környezetben. A park másik végén várt minket a Buckingham-palota, ami a brit uralkodó hivatalos lakhelye. Később átsétáltunk a közelben lévő Trafalgar térre, ami az 1800-as évek óta London egyik legjelentősebb tere. Itt található a National Gallery, ahová mindenképpen menjetek el, ha kicsit több időtök van, és szeretitek a gyönyörű festményeket. A nap zárásaként felkerekedtünk és célba vettük a néhány megállóval odébb lévő Szent Pál-székesegyházat. Zárás után értünk ide, de kívülről is fantasztikus volt az építmény!

A sűrű programnak és a koránkelésnek hála végül annyi energiánk maradt, hogy tegyünk egy kört a Piccadilly Circus környékén, ahol ettünk egy hamburgert – a McDonald’s a legolcsóbb alternatíva –, majd eltettük magunkat másnapra.

2. nap

Nem tudtunk időben felkelni, cserébe egy hamisíthatatlan angol reggelivel indítottuk a napot. A sült kolbász, a tócsni, a paradicsomos-bab, a párolt gomba, a bacon és a tojás a legjobb reggeli, ha az ember egész nap várost szeretne nézni. Első állomásként a Tower Bridge felé vettük az irányt, ami London ikonikus hídja. Mellette található a Londoni Tower, ami középkori erődként, királyi palotaként, fegyverraktérként, börtönként, levéltárként és csillagvizsgálóként is működött az évek során. Most egy múzeumnak ad helyet, ahol a korábbról megőrzött koronaékszereket lehet megcsodálni.

Következő célállomásunkon, a Transport Múzeumban a tömegközlekedés evolúcióját láthattuk. A jegy 10 fontba került, de nem volt olyan nagy élmény, mint reméltük. Ugyanis népszerű célpont a gyerekes családok számára, úgyhogy sokszor egy nyüzsgő óvodában éreztük magunkat. A múzeum után belefutottunk egy bolhapiacba, ami nagyon hangulatos volt, talán azért is, mert egy fantasztikus hangú srác utcazenélt, akiről nekem Ed Sheeran jutott az eszembe. Körbejártuk a környéket, belefutottunk a színházba, ahol a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabot játsszák, azután elindultunk Madame Tussaud panoptikumába, ahová korábban időpontot foglaltunk. A honlapon kombinált jegyet vettünk, ami a panoptikumon kívül a London Eye-ra és egy Hop-on & Hop-off járatra is szólt – mindez együtt 50 fontba került, ami jóval olcsóbb, mintha külön-külön fizettünk volna a jegyekért. A panoptikum egyébként óriási élmény, nemcsak a kedvenc hírességeink tökéletes másával találkoztunk, hanem London történetét bemutató vasút és 4D mozi is várt minket.

A nap végén a Regent Streeten nézelődtünk, ahol gigantikus üzletek várják a vásárlókat. A sűrű programot egy kevésbé jó angol sörrel és egy finom, többszemélyes tállal ünnepeltük meg egy helyi pub-ban.

3. nap

Az utolsó napon a hátizsákunkat, hogy időt spóroljunk, egész nap a hátunkon vittük. Jól megrakodva a kombinált jegyünk utolsó állomása, a London Eye felé vettük az irányt, ahol a látszólag hatalmas sor egészen hamar lement, mi pedig felültünk, hogy 20 percig a magasból is megcsodálhassuk ezt a nagyszerű várost.

Ezután Notting Hillbe mentünk, a helyszín ismerős lehet a Sztárom a párom filmből. A városnegyed a színes és hangulatos házairól híres, illetve a kirakodó vásárról, ami vasárnap kivételével minden nap várja a nézelődőket. Talán az egész utazás alatt itt sikerült a legjobban ellazulnunk.

Ezután megnéztük London legnagyobb parkját, a Hyde Parkot, ahol a Kensington-palota várja a turistákat. A visszafogott épület valaha Viktória királynő otthona volt, most állítólag Harry, Meghan, Vilmos, Katalin és a királyi család néhány idősebb tagja is itt lakik. Az utolsó londoni állomásunk az én kívánságomra a King’s Cross pályaudvar volt, amit a Harry Potter fanok biztosan megértenek. Itt található ugyanis a történetből ismert 9 ¾ vágány, aminek emlékére már egy utazókocsit és egy shopot is felhúztak, ahol vettem is egy-két mágikus ajándékot magamnak.

Ennyi fért bele a háromnapos londoni kirándulásunkba, ami ugyan fizikailag roppant fárasztó volt, de lelkileg maximálisan feltöltött. A helyiek végtelenül kedvesek az óriási tömeg és rohanás ellenére is, a város pezsgését pedig néhány óra alatt át lehet venni. Most voltam másodszor Londonban, de biztos, hogy még sokszor vissza fogok látogatni!

3+1 tipp, ha Londonba készülsz:

• A konnektorok más felépítésűek, ezért érdemes beszerezni egy átalakítót, hogy zavartalanul tölthesd a telefonod!

• A fordított közlekedés minket is sokszor megzavart, pedig nem is ültünk autóba. A fordított menetiránnyal például a buszmegállók keresgélésénél fontos számolni.

• Vedd meg a belépőjegyeket online ahová csak lehet, sokszor 10-30%-kal olcsóbb, mint a helyszínen, és még sorban állnod sem kell!

• A tömegközlekedéshez érdemes 1-2-3 napos bérletet vásárolni, a bérletet könnyen beszerezheted a kihelyezett automaták valamelyikéből. Kártyát szinte mindenhol elfogadnak.

Nyitókép: Shutterstock / PHOTOCREO Michal Bednarek

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: