75 éves lett III. Károly király, sűrű a program a születésnapján

Édesanyja halálát követően, 73 évesen lépett trónra Károly. A brit uralkodó november 14-én 75. születésnapját ünnepli, amelyet az átlagemberekkel ellentétben nem pihenéssel vagy szórakozással tölt.

III. Károly király korában sokan már nyugdíjas éveiket tapossák, azonban az uralkodónak most több feladata van, mint valaha. A király 75. születésnapját arra használja fel, hogy felhívja a figyelmet azokra az ügyekre, amik közel állnak a szívéhez.

Születésnapi parti helyett jó ügyek segítése

Camilla királyné szerint szinte lehetetlen férjét rábírni a pihenésre, így születésnapja is munkával telik. Kihasználva, hogy minden szem rá szegeződik a jeles napon, a király egy új jótékonysági programot indít útjára: a Coronation Food Project (magyarul Koronázási Élelmiszer Projekt) azoknak a rászorulóknak segít, akiknek a legnagyobb szüksége van a sokszor szemétbe kerülő élelmiszerre. Az élelmiszer-újraosztó központban tett látogatása után az uralkodó 400 ápolónak és szülésznőnek rendez majd fogadást a Buckingham palotában, elismerve ezzel az Egészségügyi Szolgálatot és megünnepelve annak szintén 75. születésnapját.

A király születésnapi körútjának első állomásán (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Természetesen egy kisebb családi összejövetelt is tartanak a királyi család fejének, ahol átadják majd a születésnapi kívánságlistájáról megvásárolt ajándékaikat. Az eseményen csak a legközelebbi hozzátartozók vehetnek részt, igaz, az uralkodó legnagyobb bánatára az egykori Sussex-i hercegi pár, azaz fia, Harry, felesége, Meghan Markle és két gyermekük továbbra is távol maradnak. Egyes források szerint visszautasították a meghívást, ám ez ellentmondásba ütközik az általuk kommunikáltakkal.

A királyi család ma szűk körben ünnepel majd (Fotó: Neil Mockford/Getty Images)

Az uralkodó tiszteletére mindenesetre a nap folyamán ágyúlövések dörögnek majd a brit fővárosban, a Green Parkban, a londoni Towerben, valamint az egész Egyesült Királyságban.

Egésznap szólnak az ágyúk a király tiszteletére (Fotó: Kate Green/Getty Images)

Az uralkodó a héten a brit Big Issue magazin címlapján szerepel majd, amely azért is jelentős, mert ennek az újságnak az árulása pénzkeresési lehetőséget kínál az utcán élő embereknek. Születésnapja tehát egy olyan napnak ígérkezik, ami a király trónon töltött első 14 hónapját is jellemzi. Az elhunyt II. Erzsébet királynő hetven éves uralma után ugyanis III. Károly igyekszik megmutatni, hogy a monarchia továbbra is releváns a modern brit társadalomban.

Forrás: Independent
Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: