8 apró dolog, hogy még véletlenül se érezd magad magányosnak karácsonykor

Mindjárt itt a karácsony, de te magányosabbnak érzed magad, mint valaha? Mielőtt zselés szaloncukorba fojtanád a bánatod, olvasd el tippjeinket, hogy az ünnepek alatt se érezd magad egyedül!

1. Keress fel egy régi barátot

Ha a karácsony a lelassulásról szól, miért ne használhatnád ki ezt a nyugodtabb időszakot a régi ismeretségeid felvirágoztatására? Keress fel, akár telefonon vagy Skype-on egy régen látott egyetemi csoporttársat vagy éppenséggel egy volt kollégát.

2. Mondd el valakinek, hogyan érzed magad

Beszélj az érzéseidről egy olyan embernek, aki nagyon közel áll hozzád. Hidd el, sokszor már az is segít enyhíteni a rossz érzéseket, hogy valaki figyelemmel fordul feléd és végighallgat. Az én családomban a tavaly karácsony nem volt felhőtlenül boldog, mivel a párom elvesztette a szüleit, mi pedig osztoztunk a fájdalmában. De ahelyett, hogy mindenki magába fordult volna, meghallgattuk egymást és mertünk őszintén beszélni az érzéseinkről.

3. Mozogj a jobb kedélyállapotért

A testmozgás boldogsághormont szabadít fel, ami a jó hangulatodról is gondoskodik. Ezért magányodban ne a szaloncukor evésbe temetkezz, hanem kezdj el sportolni! Amikor a volt munkahelyemen nem éreztem jól magam, rendszeresen eljártam futni. Na, nem azért, mert annyira imádom róni a kilométereket, hanem szuperül levezettem vele a felgyülemlett feszültséget, és segített rendezni a gondolataimat. 

4. Olvass el egy jó könyvet

A magányra az egyik legjobb orvosság, ha fogsz egy érdekes könyvet, amibe belemerülhetsz. A könyvek által megtanulhatod másvalaki szemével szemlélni a világot, ismeretlen tájakra utazhatsz el, miközben értékes gondolatokat tehetsz magadévá és elterelheted a cikázó gondolataidat.

5. Ütemezz be előre programokat

Próbálj ki egy új receptet vagy barangolj az erdőben. Tervezd meg a decembert, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az ünnepi időszakból. Én például az egyik szombat este nekiveselkedtem egy szilvás pite elkészítésének.

6. Mindennap beszélj valakivel

Lehet, te is észrevetted, hogy az idős emberek mennyire beszédesek tudnak lenni, ismeretlenekkel is készséggel megosztják, mit főztek múlt vasárnap ebédre. A nagymamám egykori szomszédja például órákig tudott beszélni a macskáiról, én pedig minden alkalommal végighallgattam Borcsa cica születési történetét. Tudtam, hogy a néni magányos, és sokat jelent neki, hogy pár perc erejéig beszélgethet valakivel. Ezért te se félj szóba elegyedni másokkal, sőt mindennap próbálj meg beszélgetni régi vagy új ismerősökkel. Persze teljesen érthető, ha nem vagy az a szószátyár típus, de nem szabad állandóan a saját csöndedbe menekülnöd!

7. Szánj időt a karácsonyi ajándékok csomagolására

Ha örömet szerez számodra, hogy karácsonykor meglepheted a szeretteidet ajándékokkal, a csomagolást is élvezni fogod. Ráadásul léteznek környezettudatos alternatívák ajándékcsomagolásra, amelyekkel nemcsak a környezetet óvhatod, de örömet szerezhetsz másoknak a szépen bebugyolált ajándékokkal. Úgyhogy csomagolás közben gondolj a szeretteid mosolyára, amitől garantáltan nem fogod magányosnak érezni magad karácsonykor.

8. Legyél önkéntes

Rengeteg család van, akik karácsonykor sem álmodhatnak fénylő karácsonyfáról és finom fogásokról. Akik annak is örülnek, ha van mivel begyújtani a hideg téli napokon, és ételt tehetnek az asztalra. Szerencsére karácsonykor is rengeteg önkéntes fáradozik, hogy valamivel könnyebbé tegye ezeknek a nehéz sorsú családoknak az életét. Ha az ünnepek alatt van némi szabadidőd, keress fel önkéntes szervezeteket, különböző megmozdulásokat, amelyeken keresztül te is támogathatod a rászorulókat. A Cipősdoboz akciótól kezdve számtalan helyen várják a lelkes önkénteseket. 

Nyitókép: Pekic/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: