8 aranyszabály, amit érdemes követned, ha 50 felett vágsz bele a párkeresésbe

Az ismerkedés sosem egyszerű, azonban minden korosztálynak más és más akadályokkal kell szembenéznie közben. A jó hír az, hogy az ötödik X felett már jóval nagyobb szabadságunk lehet a randizást illetően!

Ha ismerkedésről van szó, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a 20-as – de legfeljebb a 30-as korosztály terepe. Az interneten folyamatosan újabb és újabb randitrendek bukkannak fel, ezekből pedig lassan egy külön értelmező szótárt is írhatnánk: szerepelhetne benne a ghosting, a curving, a White Clawing vagy a Fleabagging is. Így talán nem is csoda, hogy a Tinder világában könnyen megijedhetnek azok, akik az ötödik X felett szeretnének belevágni a párkeresésbe. Ezért sokan inkább az egyedüllét mellett döntenek, mondván: ők már úgysem találnak rá a nagy Ő-re. Pedig annak ellenére, hogy az ismerkedést ma már valóban más játékszabályok jellemzik, sok tekintetben könnyített pályáról van szó.

50 felett az igazi?

Míg huszonévesen folyamatosan ketyeg a fejünk felett a biológiai óra és állandóan a házasság és a családalapítás kérdésével nyaggatnak minket, addig az ötveneseknél ez a kérdés már nincs terítéken, így nyugodtan koncentrálhatnak arra, hogy pusztán csak jól érezzék magukat valakivel. Ráadásul míg fiatalabb korban az anyagi hátterünk sem feltétlenül stabil, az ötödik X-et elhagyva már a pénzügyek is kevésbé szólnak bele egy kapcsolatba. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy egy 50-es szingli mögött sokkal több élettapasztalat áll, így pontosan tisztában van azzal, ki ő és mit keres a másikban (az ágyban is, ezért nem véletlen az sem, hogy szakemberek szerint 50 felett a szexuális életünk is jobb lehet, mint bármikor korábban) – sőt, még az is lehet, hogy a megérzéseid ekkorra már bombabiztosan súgnak neked. Ráadásul a férfiak szexuális vonzereje a kutatások alapján az ötvenes éveikben éri el a csúcsot és sokkal figyelmesebbek lesznek a partnerükkel az ágyban.

Belevágnék! Mit kell tudnom?

A pozitív változások ellenére a randizás természetesen korosztálytól függetlenül frusztráló, akár rémisztő lehet, éppen ezért felsorolunk néhány dolgot, ami megkönnyítheti az ismerkedést:

1. Válaszd ki a bűvös ötöst! A Washingtoni Egyetem professzora, Pepper Schwartz azt javasolja, hogy válasszunk ki 5 olyan „feltételt”, aminek a leendő partnerünk meg kell, hogy feleljen. Ugyanígy fontos az is, hogy összeírjunk minden olyan tényezőt, ami teljesen kizár valakit a jelöltjeink közül: ilyen lehet az, ha zavar minket a dohányzás vagy ha az illető nem találja meg a közös hangot a gyerekeinkkel.

2. Készülj fel magadból! Az idegesség miatt begyakorolt monológnak tűnhet, ha előre felkészülsz, mit szeretnél mesélni az életedről a randidon, de közben önbizalmat is adhat! Gondold át alaposan, hogyan foglalhatnád össze 5-10 percben azt, amit érdemes tudni rólad. Ha például rajongsz egy sportért, akkor árulj el egy olyan történetet, ami pontosan kifejezi, hogyan érzel ezzel kapcsolatban.

3. Ne húzd balra a Tindert! Az online ismerkedés nem csak a huszonévesek kiváltsága, hiszen ezeken az oldalakon és applikációkon mindenki maga választhatja ki, melyik korosztályban szeretne keresgélni. A párok jelentős százaléka az interneten vagy közösségi oldalakon talál egymásra – és ez különösen igaz lehet akkor, ha már magunk mögött hagytuk a bulizós éveinket és kevésbé szívesen mozdulunk ki otthonról.

4. De idővel lépj ki az online térből! Tény, hogy a neten olyan emberekkel is egymásra találhatunk, akikkel egyébként könnyedén elkerülhetnénk egymást személyesen, de ettől még nem zárkózhatunk be és nyitott szemmel kell járnunk akár a munkahelyünkön, akár a kedvenc kávézónkban.

5. Emlékezz az ananászelméletre! Igen, az ananászt általában majdnem mindenki szereti, a hangsúly azonban azon van, hogy csak majdnem! Ne ess kétségbe, ha elutasítanak és ne kezdd el magadban keresni a hibát! Ahogyan a gyümölcsök esetében, úgy a randevúzás világában ez is mindössze ízlés kérdése: csak meg kell találnod azt, aki örül, „akinek pont az ananász a kedvence”. Tarts ki, akkor is, ha az első néhány találkozó nem úgy sült el, mint gondoltad.

6. Hagyd otthon a csomagjaidat! Ne titkold, ha elváltál és azt sem, ha gyermekeid vannak, de az ismerkedés kezdeti szakaszából hagyd ki a múltad. Kerüld azt a kérdést, miért volt rossz az első házasságod (vagy ne menj bele túl mélyen), de akár azt is, éppen milyen szülői gondokkal küzdesz. Az is nagyon fontos, hogy ne a korábbi csalódásaid tükrében ítéld meg a randipartnered, ő nem hibáztatható a sebeidért, ahogyan te sem az övéiért.

7. Három a magyar igazság! Ha úgy érzed, hogy olyan emberrel beszélgetsz, akivel akár komolyra is fordulhatnak a dolgok, adj neki esélyt, méghozzá legalább 3 találkozónyit. Ennyi idő alatt nagyjából már meg tudod ítélni, van-e értelme tovább folytatni a randevúzást.

8. Csak őszintén! Beszélgessetek nyíltan a szexről (is), oszd meg a partnereddel a félelmeidet (például azt, hogy régóta nem feküdtél le senkivel) és csak akkor lépj a következő szintre a kapcsolatotokban, ha valóban készen állsz rá.

Forrás: PureWow/Prevention
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: