8 dolog, amiből túl sok van az otthonodban és minimalizálnod kellene őket

A szakértők szerint ez a nyolc dolog − amiből feltehetően a te lakásodban is túl sok van – felel a rendetlenségért és a káoszért a háztartásban.

Gyakran a rendetlenség érzését nem az okozza, hogy nem kerítesz sort elég gyakran a takarításra, hanem az, hogy jó néhány ugyanolyan dolog van otthon, amik így ellepik a tárolóterületeket. A szokásos lomtalanítási tippek valahogy figyelmen kívül hagyják ezt, ezért egyre csak gyűlnek a hasonló funkciójú tárgyak és észrevétlenül nehezítik meg a mindennapokat, azáltal, hogy nyomasztó érzést keltenek. Bár a következő 8 kategória mind olyasmiket tartalmaz, amiket sajnálni fogsz, hogy meg kell szabadulnod tőlük, de az alapvető dolgokra való leszűkítés a legegyszerűbb módja annak, hogy racionalizáld a mindennapjaidat, és csökkentsd az otthoni tárolás miatti stresszt.

1. Csészék és poharak

Tedd a szívedre a kezed és kérdezd meg magadtól, hogy fogod valaha használni a névfeliratos csészét, amit egy random születésnapodra kaptál? Valószínűleg nem. Ahogy jó néhány másik bögrét sem, akármennyire cuki, szezonális vagy vicces. A legtöbben egy vagy maximum két csésze után nyúlunk reggelente, és a többi csak porosodik a polcon. Az egyik terület, ahol sok felesleges tárgyat látunk, az a konyha. A rengeteg bögre, pohár, palack valójában csak a helyet foglalja. Válaszd ki a kedvenceidet, a többitől pedig ideje megszabadulni.

csészék
Fotó: Os Tartarouchos/ Getty Images

2. Konyhai eszközök

A konyhai lomtalanításnak nem szabad megállnia a bögréknél és a poharaknál − mondja Brenda Scott, profi lakásrendező: „A konyhai eszközöknél is sok duplikátumot látunk. Valóban nem szükséges, hogy több készlet mérőpohár, több konzervnyitó vagy egy fióknyi spatula legyen otthon.”

Konyhai eszközök
Fotó: Martin Barraud/ Getty Images

3. Újrahasználható szatyrok

A szatyrok, szütyők, zacskók mind nagyszerű módját jelentik a hulladékcsökkentésnek, de ha benézel a fiókodba (meggyőződésem, hogy mindenkinek van egy direkt erre a célra fenntartott fiókja), rájössz, hogy valószínűleg túl sok van belőlük. Ezek olyan alattomos módon halmozódnak fel, hogy sokszor észre sem vesszük, de fontos, hogy időnként szelektáljunk és csak azokat tartsuk meg, amik tényleg hasznosak és szívesen használjuk.

szatyrok
Fotó: masalskaya/ Getty Images

4. Könyvek

A könyvmolyok biztosan szisszennek egyet, de tény, hogy a legtöbb embernek túl sok könyv van az otthonában. Sokkal több, mint amennyire szükségük lenne. Csak a személyes kedvenceket és azokat a könyveket kell megtartani, amelyeket újra és újra el fogunk olvasni. Minden más könyv, amid van, három kategóriába sorolható: olyan könyvek, amelyeket már olvastál, olyanok, amelyeket elkezdtél olvasni, de elvesztetted az érdeklődésedet, és olyanok, amelyeket még nem olvastál. Ezt követően jöhet a könyörtelen szelektálás. Hidd el, a barátaid, az adományboltok és könyvtárak szívesen fogadják majd azokat, és te is jobban érzed majd magad, ha továbbadsz a rengeteg könyvön, amik csak díszként funkcionáltak.

Könyvek
Fotó: Newton Daly/ Getty Images

5. Ágynemű és törülköző

Jó, ha vészhelyzet esetére és a vendégek számára néhány garnitúra ágyneműnk van tartalékban, de a felesleges rendetlenség elkerülése érdekében érdemes két-három legjobb ágyneműre korlátozni a gyűjteményt − véli Brenda Scott. Ez a törölközőkre is igaz. A kulcs ismét az, hogy nézzük át az összes darabot, és csak azokat tartsuk meg, amelyekről tudjuk, hogy használjuk őket.

Ágynemű
Fotó: Jamie Grill/ Getty Images

6. Szépségápolási termék

A sminkek és bőrápoló szerek lomtalanítása trükkös lehet, főleg, ha pénzt adtunk ki rájuk, de azok a termékek, amikből több is akad, gyakran a fürdőszobai rendetlenség fő okozói. Gyakran a szavatossági időt figyelmen kívül hagyva halmozunk fel sminktermékeket, aminek nemcsak a pénztárcánk, de a bőrünk is kárát látja. Nincs szükségünk 5 alapozóra és 10 rúzsra. Igyekezz a kedvenceidet megtartani, a többit ajándékozd el vagy dobd ki, ha már lejártak.

smink
Fotó: Kostikova/ Getty Images

7. Ünnepi dekor

Az ünnepek általában remek ürügyet jelentenek arra, hogy egy kis plusz kiadással a legaranyosabb szezonális dekorációk landoljanak a kosarunkban. Ez általában oda vezet, hogy a végén túl sok lesz belőlük és kezdetben a dekoros dobozt, aztán egy nagyobb ládát, míg végül a garázst is ellepik. A szakértő szerint, ahogy telnek az évek, változhat az ízlésünk a dekorációk terén, vagy ahogy nőnek a gyerekeink, egyre kevesebbet díszítünk, de nem mindig szabadulunk meg attól, amit már nem használunk. Azt javasolja, hogy minden ünnep után jegyezzük fel, mit használtunk, és adományozzuk el, amit nem.

Dekor
Fotó: Natalia Lebedinskaia/ Getty Images

 

8. Elektronikai kiegészítők

A különböző kábelek rendszerezése rémálom lehet, általában azért, mert rengeteg van belőlük, és egy idő után fogalmunk sincs, hogy melyik, mire való. Amikor elektronikai cikket vásárolunk, általában kábelek és vezetékek is járnak hozzá. Gyakran azonban ezek feleslegessé válnak, mert vagy van már belőlük, vagy egyszerűen csak bekerülnek a fiók mélyére és évekig rájuk se nézünk. Érdemes rászánni az időt és kiselejtezni azokat, amelyekről már tudomásunk sincs, hogy mire valóak, mert csak a helyet foglalják és rendetlenséget keltenek.

kábelek
Fotó: SimonSkafar/ Getty Images

Forrás: Homes & Gardens
Nyitókép:  Kseniya Ovchinnikova/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Legnépszerűbb cikkek: