7 dolog, amit a rossz párkapcsolatomból megtanultam

Sajnos sokan elkövettük már azt a hibát, hogy naivan benne maradtunk egy olyan párkapcsolatban, amelynek az első perctől nem volt jövője.

Ha egy párkapcsolat már az első pillanattól kezdve halálra van ítélve, az mindenkinek feltűnik, kivéve annak, aki benne él. Persze, utólag már könnyű okosnak lenni, de azért örültem volna, ha előbb rájövök arra, hogy a szőke hercegnek hitt férfi valójában egy s***fej volt. Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket ma üzennék a múltbéli önmagamnak. A 18 éves önmagamnak, aki nem vette észre, hogy rossz párkapcsolatban él, majd miután rádöbbent, sokáig nem volt bátorsága kilépni belőle:

1. Ha rossz emberrel vagy együtt, akkor magányosabbnak érzed magad, mintha egyedül lennél

Sokan azért nem mernek kilépni egy kapcsolatból, mert félnek az ismeretlentől és attól, hogy magányosak maradnak. Mindenki tudja, milyen jó érzés valakihez tartozni, de ha nem a megfelelő embert választod, akkor egy kapcsolatban is magányosnak érezheted magad. 18 évesen még nem tudtam, hogy egy olyan személlyel vacsorázni, aki idegesít, nem tisztel, untat, sokkal rosszabb, mint egyedül lefeküdni az ágyba és századszor is megnézni a kedvenc sorozatom egyik epizódját. Ma már szerencsére okosabb vagyok.

2. Nem éri meg a sírás

Még nagyon-nagyon fiatalon egy metaforával magyarázták el nekem, hogyan működnek a párkapcsolatok. Azóta is ez az egyik legjobb tanács, amit valaha kaptam. A lényege, hogy a párkapcsolatra úgy kell tekinteni, mint egy malacperselyre. Minden boldog pillanat után egy képzeletbeli százforintost dobsz bele, minden veszekedés, csalódás és sírás után pedig kiveszel belőle egyet. Még a legjobb kapcsolatokban is vannak rossz időszakok, de ezekért egy jó partner mindig kárpótol. A szabály: a kapcsolat csak akkor éri meg az erőfeszítést, ha a malacpersely általában teljesen tele van. Ha csak pár érme bújik az aljában, az sokat elmond róla.

3. Ha kételkedsz benne, inkább vess véget az egésznek!

A romkomok világában még azok a kapcsolatok is happy enddel végződnek, amelyben valamelyik fél erősen kételkedett. A való életben ez nagyon ritkán történik így. Fiatalon a hollywoodi trükkök és tündérmesék elvakítottak, de ma már nem félek lépni, ha túl sok kétely merül fel bennem. Ha megkérdőjelezed a kapcsolatod jövőjét, akkor neked is érdemes átgondolnod a helyzetet és időben lépni.

4. Jogod van azt mondani, hogy ‚‚nem’’

Minden kapcsolatban szükség van a kompromisszumokra, de ez nem azt jelenti, hogy a saját akaratodat és a vágyaidat teljesen a háttérbe kell szorítanod. Neked is és a párodnak is tiszteletben kell tartania a másik kívánságait és igényeit, azaz mindkettőtöknek ugyanakkora áldozatokat kell hozni. Bárcsak össze tudnám számolni, hogy az előző párkapcsolatomban hányszor mondtam olyan dologra igent, amit valójában nem is akartam!

5. Ha úgy érzed, sosem fogsz megbirkózni ezzel egésszel, akkor tévedsz

Nincs annál szörnyűbb, mint amikor egy rossz kapcsolatot, egy csúnya szakítás követ. Ilyenkor időre van szükség ahhoz, hogy újra összeszedd magad – ami egy örökkévalóságnak tűnhet. A megoldás: ha kell, legyél igazi drámakirálynő! Nekem például segített túllépni a helyzeten, hogy életre keltettem a filmek szakítós jeleneteit. Fogtam egy doboz jégkrémet, kisírtam a szemem a Szerelmünk lapjaira, illetve a barátnőimet folyamatosan szakítós üzenetekkel és idézetekkel bombáztam. Hidd el, beválik, ugyanis néhány nap múlva már neked is eleged lesz a viselkedésedből és realizálod, hogy nem dőlt össze a világ.

6. Ne nézd el, ha újra és újra megbántanak!

Ahelyett, hogy végre kiléptem volna a rossz párkapcsolatomból, mindig azt mondogattam magamnak, ‚‚Ha ma kedves lesz/bocsánatot kér, adok magunknak még egy esélyt!’’. Ennél csak az volt rosszabb, amikor a szakítás után nagyon egyedül éreztem magam és eldöntöttem, „Hogyha ma ír, akkor találkozom vele’’. Persze, mindegyik ‚‚utolsó esélyt’’ egy újabb követte, amíg az egyik barátnőm felnyitotta a szemem: ezzel csak magamnak ártok. Ez kellett ahhoz, hogy a döntéseimet ne mások cselekedetei alapján hozzam meg, és azóta másoknak is ezt mondogatom: egy bocsánatkérés nem ad okot arra, hogy újra megbántsanak.

7. Ne légy szerelmes a szerelem gondolatába

Ezt a mondatot a 18 éves önmagam falára írnám fel jó nagy, piros betűkkel! Azt hittem szerelmes vagyok valakibe, közben csak a szerelem gondolata vakított el. Nagyon lelkes voltam a kapcsolat elején, és amikor ez alábbhagyott, akkor már a megszokás miatt nem cselekedtem. Az egészséges szerelemhez tisztelet, bizalom és elkötelezettség is tartozik – tehát, ha nem érzed magad biztonságban a választottad mellett, és nem bízol meg benne, akkor a kapcsolatnak nincs jövője. Nagyon nehéz, de nagyon fontos meghatározni, hogy valóban szereted-e őt, vagy csak szeretni szeretnéd.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: