8 dolog, amit soha ne tegyél a mosógépbe

„A végeredmény pedig egy tízéves kisfiúra illő pulcsi lett."

Halomban állnak a ruhák a szennyeskosárban? Mielőtt az egész tartalmát a mosógépbe süllyesztenéd, inkább olvasd el ezt a cikket, hogy minden darab épségben maradjon!

Vannak emberek, akik szeretnek mosni és vannak olyanok, akik félnek a mosógép közelébe menni. Én az utóbbiak táborát erősítem, ráadásul a mosási technikám hagy némi kívánnivalót maga után. Mintha én lennék Alíz Csodaországban, csak a sütemény helyett én a mosógéppel növesztem vagy kicsinyítem össze a ruhákat. Arról pedig sokáig fogalmam sem volt, hogy valamit csak kézzel szabad mosni. Ha te sem szeretnéd tönkretenni a kedvenceidet, akkor a következő nyolc darabot ne vidd a mosógép közelébe!

Fürdőruha

Az idei strandolások után a fürdőruhádat egy könnyed mozdulattal a mosógépbe dobtad? Jövő nyáron ne kövesd el ezt a hibát, mivel a fürdőruha szigorúan hideg vízben egy kevés öblítő társaságával mosható. Ha ezt betartod, akkor több nyarat is kibírhat a kedvenc úszódresszed.

A díszített, flitteres ruhák

Volt egyszer egy flitteres ruhám, amit szilveszter másnapján teljes nyugalommal kimostam. Csak a mosás végén szembesültem azzal, hogy a centrifuga nem tett jót neki, és napokig halászhattam a leszakadt flitterdarabokat a mosógépből. Ha nem akarsz úgy járni, mint én, akkor a hasonló ruhadarabokat kézzel mosd ki és lehetőleg messziről kerüld el a centrifugát.

Memóriapárna

Anyukám pár hete felvásárolt egy halom memóriapárnát a pihentető alvás érdekében. A szerzeményekből persze, én is kaptam, és a lelkemre kötötte, hogy meleg, szappanos vízben mossam és szabad ég alatt szárítsam meg. Hallgattam az anyukámra és jól tettem, még mindig használható állapotú a párnám. Ha neked is van memóriapárnád, akkor nincs több mosógép!

Festékes ruhák és gyúlékony anyagok

Amikor úgy döntesz, hogy te bizony kifested a nappalit, számolj a festékes ruhákkal is. Nyugi, a szemtelen pacákat egy fogkefe és pici mosószer segítségével szuperül el tudod távolítani. Csak ezután tedd a mosógépbe!

Futócipő

A kilométerek gyűrése után bizony a futócipőnek sem árt a felfrissülés, ennek a legbiztonságosabb módja, ha hideg vízben némi mosószerrel vegyítve kézzel kimosod. Viszont, ma már a mosógépeken is vannak erre alkalmas programok, így én a futócipőmbe a sportcipő programra állítva szoktam új életet lehelni.

A csipke

Születésnapomra kaptam egy csodaszép csipkefehérneműt, amit majdnem sikerült tönkretennem. Azt hittem, hogy ugyanúgy moshatom a világos fehérneműimmel, de tévedtem. A csipkéből készült ruhadarabok nagyon érzékenyek és kizárólag kézzel moshatók.

Gumialátétes szőnyegek

A fürdőszobai szőnyegemet a mosógépben akartam tisztítani, mondanom sem kell, hogy a mosás következtében a gumi alja lepattogzott. Rám teljesen igaz a mondás, hogy a jó pap holtig tanul. Én egy életre megtanultam, hogy a gumialátétes szőnyegeket csak kézzel szabad kimosni.

Kasmír anyagok

A párom egy puha, sötétkék kasmír pulóvert kapott karácsonyra. Nagyon örült neki és rögtön hordani kezdte, aztán jöttem én, aki egy laza mozdulattal bedobta a mosógépbe a többi ruha közé. A végeredmény pedig egy tízéves kisfiúra illő pulcsi lett. Nem árulok el nagy titkot, hogy ezek után egy életre el lettem tiltva a mosástól.

Nyitókép: Africa Studio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: