8 tipp, amivel könnyebb túllendülni a szakításon

A cél, hogy felszabadulj, és boldogan folytasd az életed!

Valami véget ért, ez pedig azt jelenti, hogy új ajtók nyílnak meg előtted! Rázd meg magad, és csak előre tekints!

Nem minden szerelem tart örökké, és nehéz megtalálni azt, aki mellett kiteljesedhetsz. Tedd fel magadnak a kérdést: tényleg ő kell nekem? Ha a válasz összességében nem, akkor jön az elkerülhetetlen, ki kell lépned a kapcsolatból, hogy a jó irányba terelhesd a szerelmi életed. Szakítás esetén, függetlenül attól, hogy te vagy a párod mondta ki a végső szót, tudd, hogy melós időszak következik. De hidd el, ha tudatosan cselekszel, rövid időn belül begyógyulhatnak a sebeid.

Amikor véget ér egy kapcsolat, minden kívülállónak lesz saját véleménye: anyukád azt mondja majd: „Te jobbat érdemelsz!”, a barátnőd szerint: „Aki menni akar, arra rá kell adni a kabátot.”, az exed – aki közben a legjobb barátod lett – még odavágja: „Ne félj, az idő begyógyít minden sebet”.

Hát igen, az a nagy helyzet, hogy ezek a mondatok némileg fedik az igazságot, és akár 5 percre még meg is nyugtatnak. De ettől még picit sem lesz könnyebb megbirkózni a tátongó űrrel, és összeragasztgatni a darabokra tört szívedet, ha tudod is, hogy egyszer tényleg jobb lesz. Márpedig te eldöntötted, hogy újra boldog leszel, találsz mást, és csak egy rossz emlék marad a szakítás fájdalma, ha később eszedbe jut. Most viszont azzal foglalkozz, mit tehetsz azért, hogy könnyebb legyen az előtted álló időszak! Nézzük, mit ajánl a Health magazin.

1. Ne nézegesd, mit csinál!

A legrosszabb, amit tehetsz (és valljuk be őszintén, a nők többsége életében legalább egyszer már meglépte ezt), hogy a közösségi médián keresztül figyeled az exed minden lépését. Ha reálisan nézzük, egyáltalán nem jöhetsz ki jól a dologból, sőt! A Cyberpsychology, Behavior and Networking tudományos lapban megjelent kutatás szerint azok, akik a Facebookon leskelődnek a volt párjuk után, sokkal szomorúbbak, több negatív érzés kínozza őket, valamint a veszteség és a vágyódás érzete is fokozottabb náluk. Ijesztő, de friss szakítás után egy új fotó már elég ahhoz, hogy aktiválja az agy azon területeit, amelyek a fizikai fájdalommal állnak kapcsolatban. Kinek kell ez? Még több fájdalom? Köszi, nem!

2. Állatterápia minden mennyiségben

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szakítás utáni szomorúságra egy kisállat a megoldás. Ezzel részben egyet tudunk érteni, hisz az állatok empátiás készsége legendás. Képesek ráérezni aktuális lelkiállapotunkra, de ettől függetlenül nem a legjobb ötlet a menhelyre szaladni, csak azért mert dobott a pasid.

Soha ne dönts, amikor szomorú vagy

– szól a mondás, és ezt tényleg tanácsos komolyan venni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a családtagok, barátok, szomszédok állatait ne kérhetnéd kölcsön egy kicsit, ha eddig nem volt saját házi kedvenced. Nemcsak, hogy elvonják a figyelmed, de a velük töltött idő gyógyír lehet a magányra is.

3. Pardon, mivel is őrjített meg?

Szétdobált zoknik, idióta szóviccek és lelombozó lustaság? Sosem hozott virágot, vagy nem volt elég odaadó az ágyban? Ne fogd vissza magad, ha az exed rossz tulajdonságainak listázásán kapod magad, ugyanis a Journal of Experimental Psychology kutatása szerint ez segíthet kiszeretni a volt párodból. Egy próbát megér, de azért ne csapj át dühöngő őrültbe! Vagy mégis? Na jó, egy 10 perces hisztiroham belefér!

4. Ne merülj el az önsajnálatban!

Csábító, hogy a „Nem kellesz eléggé” című filmet nézve csak tömd magadba az édességeket, és sírj valakiért, akinek már nem vagy fontos, de azért ennyire ne hagyd el magad. Az önsajnálat nem vezet sehová, legyen a célod a továbblépés. Ennek remek módja, és az időzítés is jó, hogy valami újba kezdj! Próbáltad már az önkénteskedést? Állj ki egy olyan dolog mellett, amiben hiszel, vagy egyszerűen segíts valakin, aki rászorul. Hidd el, jól fog esni a lelkednek, a depressziód is enyhülhet, a sikerélményről nem is beszélve!

5. Egy kocka csoki helyett kockás has! Irány az edzőterem!

A mozgás javítja a kedvet, csökkenti a depressziót és a szorongást. A Journal of Evidence-Based Medicine kutatása szerint azok, akik jógáznak, könnyebben birkóznak meg a bánatukkal. Ha épp nem akarsz emberek közé menni, az sem gond, már az is elég, ha felkelsz és mozogsz egy kicsit: a felszabaduló endorfin nevű boldogsághormonnak köszönhetően javulni fog a hangulatod. Az alakod formálása és az egészséged megőrzése pedig épp olyan fontos, mint hogy jobb kedvre derülj.

6. Ex-szex – ezt azonnal felejtsd el!

Mindegy, hogy mennyire voltak csodásak az együttléteitek, s habár szexinek és idillinek találhatod az ötletet, hogy újra egymásba gabalyodjatok, inkább ne tedd! Hiába áltatod azzal magad, hogy semmit sem jelent, csupán testiségről van szó. A kutatók szerint a volt párral való együttlét inkább szorongáshoz vezet és bánatot generál. Vajon ér annyit a dolog, hogy a továbblépés folyamatát gátold, és még több problémát okozz magadnak? Na, látod!

7. Csomagolj össze, és útra fel!

Fontos, hogy erősítsd magadban az érzést, hogy egyedül is megy, magad is boldogulsz. Mi lehet felszabadítóbb érzés egy utazásnál? Hidd el, egyedül is fel tudod találni magad, fejlődhetsz, új élményekkel gazdagodhatsz, sőt új embereket is megismerhetsz! Fontos, hogy ne azt érezd, hogy te csak egy kapcsolat fele voltál, hanem egy egyén, aki egyedül is megállja a helyét. Itt az ideje, hogy bizonyítsd ezt magadnak!

Bónusz: 50 utazó közül 1 személy a repülőút során találja meg élete szerelmét egy kutatás szerint! Csak mondom…

8. Várd ki, hogy begyógyuljon a seb!

Tudom, tudom, hogy erre a részre senki sem kíváncsi, de azért itt hagyom ezt a pár gondolatot. Minél több időt adsz magadnak, annál gyorsabban gyógyulsz érzelmileg. A kutatások szerint általában túlbecsüljük azt az időtartamot, amíg a beforr a seb egy csalódást követően. Vagyis, most hiába érzed elveszettnek magad; lehet, hogy hamarabb túl leszel az egészen, mint gondolnád!

A kapcsolatot ugyanúgy meg kell gyászolni, mint egy szerettünk elvesztését – mondja Roboz Zsóka életvezetési tanácsadó. A gyászmunka öt szakaszból áll: kezdődik a tagadással, folytatódik a dühvel, ez átcsap alkudozásba, majd depresszió, hangulatingadozás lép fel, s csak ezt követően jutunk el a teljes elfogadás állapotához. Ezeken mindenkinek keresztül kell mennie ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a veszteséget.  Nem lehet megspórolni, mert később következményei lesznek. Az elfojtás nem feldolgozás, hisz az a mélyben tovább dolgozik, akár évekig.

Nyitókép: Shutterstock

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: